İslami Cihad ve Hamas arasında derin çatlak

İslami Cihad, “ihanete” tepki olarak Hamas ile ortak operasyon odasından çekildi

İsrail ile Cihad arasındaki savaşta öldürülen çocukların isimleri Gazze kumlarına yazıldı. Fotoğraf: DPA

 

Şarku’l Avsat’a konuşan Filistinli kaynaklar, İslami Cihad’ın Gazze Şeridi'ndeki ortak gruplar odasından çekildiğini doğruladı. Zirâ aralarında kaydedilen son savaşta İsrail'in İslami Cihad’ı Hamas'ın herhangi bir müdahalesi olmaksızın vurması, İslami Cihad tarafından ‘sırtından hançerlenme’ şeklinde değerlendirildi.

Çatışmayı İslami Cihad’ın askeri kanadı Kudüs Seriyyeleri komutanlarına suikast düzenleyen İsrail başlatmış olsa da İslami Cihad Hareketi sahada tek başına bırakılması sebebiyle İslami Cihad ile Hamas arasındaki gerilim doruk noktasına ulaştı. Kınayıcı açıklamalarda bulunmakla yetinen Hamas ise savaşı durdurması yönünde İslâmî Cihad’a baskı yaptı.

Kaynakların ifade ettiğine göre, İsrail’in saldırganlığı karşısında örgütlerin birliğini ve Hamas ile üst düzey koordinasyonu ilan eden İslami Cihad, Gazze Şeridi'ni kontrol eden Hamas ile açık bir çatışmaya girmek istemedi. Ancak son çatışmada ihanete uğradığı düşüncesiyle silahlı grupların yer aldığı ortak odadan çekilme kararını Hamas’a bildirdi.

Hamas İslami Cihad’ı İsrail’in karşısında ilk defa yalnız bırakmıyor. Bu, İsrail'in Gazze Şeridi'ne ilki 2019 yılındaki savaşta, ikincisi ise şuan kaydedilen savaşta olmak üzere iki kez dayatmayı başardığı bir taktik sayılıyor. İsrail, Kudüs Seriyyeleri Komutanı Baha Ebu el-Atta'nın öldürüldüğü 2019 yılındaki çatışmada hedefinin yalnızca İslami Cihad Hareketi olduğunu açıklamıştı. Bu taktiği o yıl ilk kez kullanan İsrail, Hamas'ı etkisiz hale getirmeyi başarmıştı.

Nitekim İsrail ordusu Hamas'ı hedef almadığını, onun oyunun dışında kalması gerektiğini belirtmiş, öyle de olmuştu. Ancak ilerleyen süreçte İslami Cihad Hareketi, Hamas ile İsrail arasında yaşanan çatışmalara hiç tereddüt etmeden dahil olmuştu. Şimdi ise Hamas yine çatışmanın dışında kalıyor.

Yayınladığı hususları söz konusu kaynakların da doğruladığı İsrail merkezli i24NEWS web sitesi, Hamas'ın İslami Cihad’ı yalnız bırakması üzerine Kudüs Seriyyeleri’nin ortak operasyon odasından çekilme kararı aldığını aktardı.

i24NEWS’in haberine göre en son kaydedilen çatışmanın hemen ardından Hamas’a ortak operasyon odasının dışında olduğunu bildiren İslami Cihad hareketi, onu değersiz bir ‘vazo’ şeklinde nitelendirdi. Ancak bu kapsamdaki diğer küçük askeri gruplara kendi görüşünü dayatma özelliğine sahip Hamas, aslında her savaş turunun kaderini istediği gibi belirleyebiliyor.

Kaynaklar, İslami Cihad'ın, Hamas'ın doğrudan Hamas medya ofisleriyle bağlantılı sosyal medya aktivistleri aracılığıyla kendisine karşı yürüttüğü tehditlerin yoğunluğuna şaşırdığını aktardı. Aynı zamanda sosyal medyada ‘İslami Cihad’ın fırlattığı roketlerin Gazze’ye düştüğü ve can kayıplarına neden olduğu’ yönündeki çarpıtmalara dikkat çekildi.

Hamas’ın bir medya aktivisti ve kuzey Gazze Şeridi'ndeki medya ofisinden bir kameraman, Cibaliye'ye bir roketin düştüğü ve 5’i çocuk olmak üzere 7 Filistinlinin ölümüne neden olduğu gün, İslami Cihad'ı füzenin fırlatılmasına neden olmakla suçladı. İlgili fotoğrafları sosyal medya hesaplarında yayınlayan şahıslar, dakikalar sonra ise fotoğrafları sildi. Bunun üzerine gönderinin geniş bir yankı bulması sebebiyle söz konusu medya hesaplarının ‘hacklendiğini’ öne sürdü. Ancak işin aslında İslami Cihad Hareketi, Hamas'tan üyelerinin ‘direniş karşısında utanç verici’ davranışlarına son vermesini talep etti.

İsrail de Cibaliye'ye düşen roketin İslami Cihad’a ait olduğunu öne sürmüş, ardından ise söz konusu suçlamalarını geri alarak burayı bombalayanın kendi ordusu olduğunu açıklamıştı.

Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile İslami Cihad lideri Nehhale, aralarındaki yaklaşan toplantıya dair telefon görüşmesinde bulundu. Ancak yine de iki hareket arasında Gazze'de gerçekleştirilecek ortak liderler toplantılarının bu hususlar dolayısıyla iptal edilmesi gündemde.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU