Forbes Travel Guide Rating Başkanı: Türkiye, hayatta bir kez karşılaşılacak turizm deneyimlerine sahip; müthiş bir yeni havalimanı var

Lüks turizm sektöründeki derecelendirmeleriyle dikkat çeken Forbes Travel Guide Rating'in Başkanı Amanda Frasier, Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada lüks turizm dünyasının dinamiklerini ve Türkiye'nin pozisyonunu anlattı

Çırağan Sarayı, Four Seasons Otelleri, Mandarin Oriental Bosphorus, Raffles Istanbul, bugüne kadar Forbes Travel Guide tarafından "5 yıldıza" layık görülen oteller.  Fotoğraf: Facebook/Ciragan Palace Kempinski Istanbul

Sadece gidiş-dönüş benzin parası 2 bin liranın üzerine çıkınca pek çoğumuz için bu yıl yaz tatili, küveti doldurmak, boş vakit bulunca parka bahçeye yayılmak, İstanbul'daysanız Adalar'a gidip gelmekle sınırlı olmuş olabilir.

Ama madalyonun diğer yüzünde yalnızca tatil yapmayı değil "lüks tatil" yapmayı tercih edenler de var. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Statista'nın verilerine göre lüks turizm sektörünün tüm dünyadaki hasılatı pandemiden önce 1 trilyon doları aşıyordu. 

Yaklaşık 15 yıldır pazar ve veri araştırması üzerine uzmanlaşmış Alman şirket, lüks turizmi şu şekilde açıklıyor: Net varlığı 1 milyon dolardan fazla olan kişilerin seyahatleri boyunca satın aldıkları tüm mal ve hizmetler. 

Konuyla ilgili en yeni araştırmalardan biri de ABD merkezli Global Market Insights'a ait. 

Hesaplamalarında kişiye özel seyahat planlarını ve kutlama konseptli tatilleri, macera ve spor gezilerini, safarileri, cruise gemileri baz alan Global Market Insights'a göre tüm bunların piyasa değeri 2021'de 17 milyar doları aştı. 2030'da 80 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 

Sadece lüks otel sektörü, 100 milyar dolar 

Lüks oteller, lüks turizm sektörünün en önemli ayağı. 

ABD, Birleşik Krallık ve Hindistan'da ofisleri bulunan araştırma şirketi IMARC'ın verilerine göre 2021'de lüks otel piyasası 100 milyar dolara ulaştı. 2027 yılında bu değerin 131 milyar doları aşması bekleniyor. 

Lüks turizmin 65 yıllık ismi Forbes Travel Guide

"Lüks otel" denilince bu alanda bilinen otorite ise Forbes Travel Guide. 

1958'de ABD'li sürücüler için bir seyahat rehberi olarak kurulan Forbes Travel Guide, bugün "lüks konukseverlikte" dünyanın tek bağımsız küresel derecelendirme şirketi. 

Şirket, denetimcileri aracılığıyla dünya çapındaki otelleri, restoranları ve spaları 900 farklı kriter üzerinden değerlendiriyor. 

Türkiye'de hangi oteller 5 yıldız aldı?

Çırağan Sarayı Kempinski, Four Seasons Sultahahmet, Four Seasons Bosphours, Mandarin Oriental Bosphorus, Raffles Istanbul, bugüne kadar  Forbes Travel Guide'ın beş yıldızla derecelendirdiği oteller. 
 

Four Seasons
İki yıl önce yenileme için kapılarını kapatan Four Seasons Sultanahmet, temmuz sonunda yeniden açılmıştı/ Fotoğraf: fourseasons.com


Bugüne kadar yıldız alan otellerin tamamı İstanbul'da. Şirket ilk defa Bodrum'da bir otele de 5 yıldız vermeye hazırlanıyor. Ancak otelin isminin açıklanması Şubat 2023'te olacak. 

Bunun yanı sıra Raffles İstanbul'un spası, İstanbul'daki Ritz-Carlton ve St. Regis, dört yıldıza layık görülürken, Beşiktaş sahildeki Shangri-La Bosphorus ve Mecidiyeköy'de Fairmont Quasar değerlendirme sürecindeki oteller. 

"Türkiye 'hayatta bir kez karşılaşılacak' turizm deneyimlerine sahip"

2019 yılını 34,5 milyar dolar gelir ile kapatan Türkiye'nin turizm sektörü, 2021'de 24,4 milyar dolara ulaşarak pandemi sonrası önemli bir toparlanma göstermişti.

Lüks turizmde ise nispeten yeni olan Türkiye, 2010'dan sonra özellikle İstanbul, Akdeniz ve Ege'deki yatırımlarla üst segmente daha fazla hitap etmeye başladı. 

Forbes Travel Guide'ın derecelendirme kuruluşu Forbes Travel Guide Rating Başkanı Amanda Frasier'e göre Türkiye, özellikle İstanbul, "olağanüstü, ‘hayatta bir kez karşılaşılacak' turizm deneyimlerine, kültürel ve modern hizmetlere, dünya klasmanında otellere ve başarılı bir mutfağa" sahip. 

"İstanbul'un müthiş bir yeni havalimanı var" 

14 Temmuz'da Çırağan Sarayı'nda Forbes Travel Guide tarafından düzenlenen davete katılan Frasier, Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada "Türkiye'de son dönemde yıldız verdiğimiz otellerin personeli tutkuyla çalışıyor. Bu durum, ziyaretçileri yeniden bu ülkeye gelmeye, İstanbul ve Bodrum'u ‘ölmeden önce yapılacaklar listesine' eklemelerine teşvik edecektir" ifadelerini kullandı. 

Frasier, ziyaret ettikleri ülkelerin turizm kurulları ve heyetleriyle yaptıkları görüşmelerde, pandemide yaşanan kayıpları geri kazanmak ve otelleri desteklemek adına yerel ekonomileri için ne gerekiyorsa onu yapmaları konusunda tavsiye verdiklerini söyledi. 
 

İstanbul Havalimanı
İstanbul Havalimanı'nın konumu, büyüklüğü, çevreye verdiği zarar hakkındaki tartışmalar sürüyor/ Fotoğraf: AA


Bazı destinasyonların havalimanları için altyapıya ve toplu ulaşım sistemlerine yaptıkları yatırımların takdire değer çabalar olduğunu söyleyen Forbes Travel Guide Rating Başkanı "İstanbul'un müthiş bir yeni havalimanı var. Bazı uluslararası rotalar, ulaşımı çok daha uygun hâle getiriyor" dedi. 

Ulaşımla ilgili gelişmeleri başka şekillerde de gördüklerini söyleyen Frasier, "Las Vegas'ı ziyaret edenleri, havalimanı ve kongre merkezi dahil pek çok noktaya bağlayacak Boring Tüneli gibi" dedi.  

Boring Tüneli, Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk'a ait Boring Company tarafından inşa edilen bir geçit. 18 aylık inşaatın ardından tünelin ilk bölümü Ekim 2021'de açılmıştı. 

Personelin her misafir için sergilediği çaba mühim

"Türkiye'nin listemizde olmasından gurur duyuyoruz ve bu ülkedeki kapsamımızı genişletmek için sabırsızlanıyoruz" diyen Frasier, Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada lüks turizm dünyasının dinamiklerini ve bir otele nasıl yıldız verildiğini de anlattı. 

"Kullandığımız kriterlerin hepsi eşit derecede önemli ve tüm süreç titizlikle yönetiliyor" diyen Frasier, "Ancak misafirlerin seyahatleriyle ilgili ne hissettiklerinin önemli ölçüde bir değere sahip olduğuna inanıyoruz" ifadelerini kullandı. 
 

1657821657-chris-fradin-amanda-frasier-ralph-radtke-hermann-elger-4.jpeg
(Soldan sağa) Forbes Travel Guide Başkan Yardımcısı Chris Fradin, Forbes Travel Guide Rating Başkanı Amanda Frasier, Çırağan Palace Kempinski Istanbul Genel Müdürü Ralph Radtke ve Forbes Travel Guide CEO'su Hermann Elger, 14 Temmuz'da Çırağan'da düzenlenen bir etkinlikte bir araya geldi / Fotoğraf: Forbes Travel Guide


Frasier'ın açıklamasına göre hizmet, algoritmalarında yüzde 75 ağırlığa sahip. Ancak çalışanların sezgilerini kullanabilmeleri, her misafir için sergiledikleri düşünme becerileri ilave bir değer katıyor. 

Amanda Frasier, "Pandemiden bu yana otel misafirlerinin sağlık güvenliğine hiç olmadığı kadar odaklandıklarını biliyoruz. Bu nedenle temizliği yansıtan kriterlerin ağırlığını artırdık" dedi. 

Bir otel nasıl yıldız alır?

Frasier'ın aktardığına göre bir değerlendirme planı yapmak için öncelikle derecelendirilen destinasyonların en iyi özelliklerine bakılıyor. 

Daha sonra bir başka departman tarafından bir denetim tarihi planlandığını söyleyen Frasier, şöyle devam ediyor: 
 

Kimliği gizli denetimci, standartlarımıza uygun cevapları topluyor. Evet/hayır cevaplarına sahip sorularla, destekleyici metin ve imajlarla daha sonra denetim sonucunu teslim ediyor. 

Denetimcinin kendisi yıldız verme yetkisine sahip değil. Hatta kamuoyu öğrenene kadar kendisi de o otelin yıldız alıp almadığını bilmiyor. 

Kullandığımız algoritma bileşik puanlamaları hesaplıyor. Bu hesaba göre yıldızın kazanılıp kazanılmadığı belli oluyor. 

Eğer oteller yüzde 70 ve üstü puan aldılarsa listemize "Tavsiye edilen" adıyla girebilir. Beş yıldızlı kategorisinde girmeleri için yüzde 88 ve üzeri puan almaları gerekiyor. 

Otellerin bir değerlendirme sürecinde olduklarının farkına varmalarını sağlıyoruz. Ancak akşam servisi, günlük oda servisi, tam yiyecek ve içecek servisleri gibi minimum kriterleri karşılamayan hiçbir yapıyı ziyaret etmiyoruz. 


Oteller derecelendirme için herhangi bir ödeme yapmıyor

Ödül alan oteller her yıl, genellikle de yılın ilk çeyreğinde açıklanıyor. 

Forbes Travel Guide, bir oteli birden fazla ziyaret etse de ödülü belirleyen en son puanlama oluyor. 

Şirketin, "Hizmetler" departmanına bağlı bir hizmeti var. Adına "Ortaklık" deniyor. Ortaklık sayesinde otel sahipleri ve işletmeciler, değerlendirme sürecini şeffaf şekilde takip edebiliyor. 
 

otelcilik otel turizm
Fotoğraf: hospitalityinsights.ehl.edu


Yıldız almak için "Ortaklık"a dahil olmak şart değil. Ancak Amanda Frasier'ın dediğinde göre otellerin ne aşamada olduğuna ulaşmada şeffaflığın faydaları da var. 

Bunun yanı sıra oteller, derecelendirme için herhangi bir ücret ödemiyor. Ancak Forbes Travel Guide sisteminde ne aşamada olduklarını görmek, önemli yönetim kararlarını almada ulaşacakları bilgileri kullanmak için bir ödeme yapmaları gerekiyor. 

Pandemi sonrası güçlenme devam ediyor ancak tek bir endişe var… 

2019 ve hemen sonraki pandeminden bu yana lüks seyahat ekonomisinde iniş ve çıkışların olduğunu söyleyen Frasier'a göre seyahat ve turizm 2021'de toplam küresel gayri safi hasılanın yüzde altısını oluşturdu. 

Gelecek beş yılda lüks turizmin ciddi anlamda büyüyeceğini beklediklerini söyleyen Frasier, sadece Avrupa'da yüzde 30 büyüme öngördüklerini aktardı. 

Frasier'ın açıklamasına göre Brüksel, İsveç, Norveç, İtalya'da özellikle Sicilya, Yunanistan'da Atina, bu sene ve gelecek sene derecelendirme kapsamına alınacak bölgeler arasında. 

Otellerin sektörde bir yumuşama olacağına dair iyimser olduğunu söyleyen  Forbes Travel Guide Rating Başkanı "Rezervasyonlar güç kazanmaya devam ediyor. Toplantı, konferans, sergi, fuar alanları da geri dönmeye başladı. En büyük endişe personel bulmakta ve henüz bir çözüm görünmeyen tedarik zincirinde" açıklamasını yaptı. 

İstihdam sorunu ile ilgili olarak öğrencilerin, üniversitelerin, otelcilik toplumunun desteklenmesi gerektiğini söyleyen Amanda Frasier, "Bu sektör burslar, ödüller, danışmanlıklar gibi çok fazla kariyer fırsatlarına sahip" diyor. 


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU