Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Düzce'de sel felaketinin yaşandığı bölgede incelemelerde bulundu.
Düzce İl Afet Acil Durum Koordinasyon Merkezi’nde yetkililerden brifing alan Kurum, metrekareye yaklaşık 160 kilogram yağış düştüğünü söyledi.
Bakan Kurum, "Yağış sebebiyle de derelerimizin taşması, yine dere güzergahları üzerinde bulunan yapıların selle birlikte yıkılması, hasar görmesi, hayvancılıkla ilgili tesislerimizin zarar görmesi, 7 vatandaşımızın sel sularında kaybolması, selin etkilerinin ne kadar sert olduğunu tüm Türkiye'ye gösterdi” dedi.
Riskli binalar taşınacak
Kayıp iki kişi için de arama çalışmalarının sürdüğünü belirten Bakan Kurum şunları söyledi:
3 ilçe 45 köyde hasar tespit çalışması yapıldı. Hasar tespit çalışmalarına göre 319 az hasarlı bina, 45 ağır hasarlı bina, 85 yıkık ve 26 da istinat duvarı olmak üzere toplamda 475 bina bu heyelandan, selden etkilenmiş durumda.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, bölgede 66 binanın heyelan riski altına olduğunu, valilik kanalıyla iş birliği içinde vatandaşları bu binalardan taşıyacaklarını dile getirdi.
İklim değişikliğiyle ilgili mücadelenin, Türkiye'nin en önemli gündem maddesi olduğunu, 12 Temmuz'da Trabzon'da Doğu Karadeniz ile ilgili iklim değişikliğine ilişkin eylemleri ve eylem planlarını açıkladıklarını hatırlatan Kurum, bu çerçevede yapılması gereken işlemleri valilikler kanalıyla belediyelere gönderdiklerini ve 6 ilde çalışmaları başlattıklarını kaydetti.
İklim değişikliği için önlem alınacak
Batı Karadeniz Bölgesi'nde de iklim değişikliğiyle ilgili tespitlere başlandığını belirten Bakan Kurum, 6 ilde yapılan tespitlerde dere güzergahları üzerindeki yaklaşık 5 bin yapının taşınma sürecini de Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'na verdikleri talimat çerçevesinde yürüttüklerini aktardı. Bakan Kurum şöyle konuştu:
Batı Karadeniz bölgemizde de Zonguldak, Düzce, Sakarya, Adapazarı, Sinop'ta iklim değişikliğinin ikinci etabı olan bu mücadeleyi sürdürmek amacıyla yeniden tespitlerimize başladık ve bu illerimizde de tespitlerimizi yaparak iklim değişikliğiyle ilgili mücadele noktasında yapılması gereken her türlü adımı kararlı bir şekilde atacağımızı buradan yenilemek isterim. Dere güzergahı üzerinde sel ve taşkın riski taşıyan binaların taşınması öncelikle olmak üzere bunun dışında bu bölgedeki menfez, yol, altyapı, kanalizasyon işlerini de yine iklim değişikliği etkilerinden en az etkilenecek şekilde yenilenme sürecini, 14 eylemi, Batı Karadeniz'de uygulamak üzere valiliklerimiz kanalıyla bu çalışmalarımıza da başlamış olduk.
Karadeniz'de tespitler başladı
Daha sonra Akçakoca ilçesinde zarar gören bölgelerde incelemelerde bulunan Kurum, Uğurlu köyü sakinleriyle köy merkezinde bir araya gelerek taleplerini dinledi.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kurum, bölgenin afet bölgesi ilan edilmesine ilişkin talebin valilik kanalı ile gönderildiğini belirterek, Afet İşleri Başkanlığı'nın süreç ile ilgili çalışmasını sürdürdüğünü belirtti.
Kurum, binalarla alakalı Karadeniz'de tespit yaptıklarını ve buna ilişkin de süreci hızlı bir şekilde yürüttüklerini belirterek, iki gün önce Batı Karadeniz'deki illerde de tespit çalışmalarının başladığını aktardı.
Dere güzergahı üzerinde vatandaşın can ve mal güvenliği açısından risk taşıyan tüm binaların boşaltılacağını, bu binalarda yaşayanları kira ve taşınma yardımı yapmak suretiyle bir başka yerde misafir edeceklerini dile getiren Kurum, yeni, güvenli ve sağlam konutların inşa edilmesinin ardından da yeni konutlarına taşıyacaklarını vurguladı.
İmaır barışına başvurmuş olsalar bile yıkılacak
Kurum, "Doğu Karadeniz, İmar Barışı'nda en çok başvuru alan bölgeydi. Bu yıkılacak yerler İmar Barışı'na başvurdularsa yine de sonuç değişir mi?" sorusunu şöyle yanıtladı:
İmar Barışı'na başvurmaları bu binaların kentsel dönüşümde yıkılmalarını veya dere güzergahı üzerinde taşkın riski taşıyan alanlardaki dönüşümü etkileyen bir süreç değildir. İmar Barışı'na başvurmuş olsalar dahi bu binalar dere güzergahı üzerinden kaldırılacak.
Independent Türkçe