Moskova Borsası'ndan yeni hamle: "Düşman olmayan" ülkelerin yurttaşları Rusya'da yaşamasa da işlem yapabilecek

Rusya daha önce "dost" ülkelerin Rusya'da ikamet etmeyen yurttaşlarının türev piyasasında işlem yapmasına izin vermişti

(AP)

Rusya'nın başlıca borsası, dost kabul edilen ülkelerin Rusya'da ikamet etmeyen yurttaşlarına tahvil piyasasında gelecek haftadan itibaren işlem yapmaları için kapılarını açmaya hazırlanıyor.

Moskova Borsası'nın çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre, Moskova Borsası'ndaki işlemler 15 Ağustos'ta başlayacak. Duyuru, Ukrayna'yı istilası nedeniyle Rusya'ya uygulanan geniş çaplı yaptırımlara karşılık yabancı simsarlara aylardır uygulanan yasağın ardından geldi.

Borsa, "düşman olmayan" ülkelerden Rusya'da ikamet etmeyen müşteriler için tarama sürecinin başladığını belirtti. Bunun dışında Moskova Borsası, "nihai lehtarları Rus tüzel kişilikleri veya bireyleri olan" ticari işlemlere de yeşil ışık yakacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Müşterileri ve anavatanlarını belirleme sorumluluğu bankalara ve aracı kurumlara ait olacak. Hem özel sektör hem de devlet tahvilleri borsada işlem görüyor.

Moskova daha önce Asyalı yatırımcıları cezbetmek için Çin yuanı cinsinden tahvil alım-satımına izin vermişti. Borsa ayrıca dost ülkelerin Rusya'da ikamet etmeyen yurttaşlarının, pazartesiden itibaren türev piyasasında işlem yapmalarına izin vermeye başladı.

İlk olarak geçen hafta yaptığı açıklamada borsa, cuma günü Rus hisselerinin yüzde 3 oranında düşmesine yol açan bir hareketle, dost ülkelerden Rusya'da ikamet etmeyenlere ticarete açılacağını belirtti. Borsa daha sonra, kararın sadece türev piyasasıyla sınırlı olacağını ve ana borsayı kapsamayacağını netleştirdi.

Analistler, Rusya'da ikamet etmeyenlerin borsada işlem yapmasına izin vermenin, halihazırda Moskova'da işlem yapmaları yasak olan Avrupa Birliği, Birleşik Devletler ve Birleşik Krallık'tan yatırımcılara hâlâ ellerinde bulunan Rus hisselerini satmak için bir yol sağlaması konusundaki endişelerini dile getirmişti.

Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya asker yollaması, Batı'nın Rusya'yı izole etmeyi amaçlayan geniş kapsamlı yaptırımlar uygulamasını ve Moskova'nın karşı tedbirler almasını tetiklemişti. Ticareti açma kararıysa o günden beri süren 6 aylık araya son veriyor.

"Dost" ülkelerin Rusya'da ikamet etmeyen yurttaşları, Rus hisselerinin yalnızca yüzde 1'ine sahip. Borsadan bir sözcü geçen hafta yaptığı açıklamada, henüz tescil edilmemiş olan "dost" yatırımcıların sayısının bilinmediğini fakat bu hamlenin bazı yatırımcılar arasında ilgi uyandırmasının beklendiğini söyledi.

Rusya, piyasadaki likiditeyi artırmak için daha fazla yabancı yatırımcı çekmeyi hedefliyor. Fakat ana borsada ticaretin ne zaman başlayacağı belli değil.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU