Sürgündeki İranlı muhalif gazeteci Alinejad'a Kalaşnikoflu saldırı şüphesi

Masih Alinejad, "Şoke edici" dedi

Masih Alinejad, İran'daki başörtüsü zorunluluğuna karşı mücadele ediyor (AFP)

İran asıllı Amerikalı gazeteci Masih Alinejad'ın New York'a bağlı Brooklyn'deki evine girmeye çalışan silahlı kişi perşembe günü yakalandı.

İran yönetimine muhalif gazetecinin evine gelen kişinin yanında Kalaşnikof (AK-47) bulundu.
 


Sürgündeki gazeteci uzun süredir Tahran'ı eleştiriyor. ABD Adalet Bakanlığı geçen yıl, İranlı 4 istihbarat görevlisinin Alinejad'ı İran'a kaçırmaya çalışmakla suçlamıştı. Alinejad'ın evinin gözetlendiği ve fotoğraflarını çekildiği belirtilirken özel dedektifle takip edildiği de öne sürülmüştü.

Manhattan'daki Federal Bölge Mahkemesi'ne bir FBI ajanı tarafından cuma yapılan suç duyurusuna göreyse Khalid Mehdiyev adlı bir kişi, Alinejad'ın evinin yakınlarında iki gün boyunca şüpheli davranışlar sergilerken takip edildi.

Buna göre Mehdiyev, perşembe sabahı evin önüne gelerek birkaç saat kaldı. Bu sırada aracına yemek sipariş etti, eve yaklaşıp pencerelerden içeri bakmaya ve kapıyı açmaya çalıştı.

Öğleden sonra bölgeden ayrılan Mehdiyev, dur tabelasına uymadığı için New York polisi tarafından çevrildi ve ehliyetsiz araç kullandığı için gözaltına alındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Polis ekipleri, arabanın arka koltuğundaki bavulun içinde seri numarası silinmiş dolu Kalaşnikof buldu. Bavulun içinde 1100 dolar ve iki farklı plaka da ele geçirildi.

İlk başta silah hakkında bilgisi ve bavulun kendisine ait olmadığını öne süren Mehdiyev, daha sonra silahın kendisine ait olduğunu kabul etti.

"Şoke edici"

FBI'ın suç duyurusunda Alinejad'ın adı geçmese de gazeteci dün New York Times'a yaptığı açıklamada söz konusu evin kendisine ait olduğunu belirtti. Alinejad, Mehdiyev'in kapıdayken çekilen güvenlik kamerası görüntülerini de Twitter'da paylaştı.

"Amerika'ya güvende olmak için geldim" diyen gazeteci şöyle konuştu:

Önce beni kaçırmaya alıştılar. Şimdi de dolu silahla evime girmeye çalışan bir adam var. Bu şoke edici.

 

Independent Türkçe, New York Times, Washington Post

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU