Hesaplamalara göre bir zamanların efsanevi çizgi dizisi Jetgiller'den George Jetgil'in bugün doğması gerekiyor.
1962'de vizyona giren fütüristik çizgi dizinin hayranları, dizideki bazı ipuçlarını birleştirerek aile babası George'un 31 Temmuz 2022'de doğduğu sonucuna ulaşmıştı.
Dizi yayımlanmaya başladığı seneden tam 100 yıl sonra, yani 2062'de geçiyordu. 30 Aralık 1962'de yayımlanan "Test Pilotu" bölümünde, Dr. Lunar adlı bir doktor, George'a "150 yaşına kadar yaşayabileceğini" söylemişti. Doktora göre George'un önünde daha 110 yıl vardı.
Buradan karakterin 40 yaşında olduğunu anlayan hayranlar, bölüm sayılarını ve diğer ipuçlarını da dikkate alarak karakterin 31 Temmuz 2022'de doğduğu çıkarımını yapmıştı.
Buna şüpheyle yaklaşanlar olsa da hayranlar uzun süredir bugünü George'un doğum günü olarak kabul ediyor.
Dizi, ilk olarak 1962’den 1963 yılına kadar pazar günleri ABC Kanalı’nda yayımlanmıştı. Daha sonra 1980'lerde yeniden başladı ve kısa süre sonra sona erdi.
Fütüristik dizide o dönemde muhtemelen izleyicilere hayal gibi gelen bir dizi teknolojik yenilik vardı. Bu teknolojilerin muhtemelen 2062'de var olması hayal ediliyordu ama birçoğu hayatımıza şimdiden girdi ve gündelik yaşamda kullanılır hale geldi.
İşte Jetgiller'in doğru tahmin ettiği teknolojiler:
1. Uçan arabalar
Dizinin muhtemelen en ilgi çekici konseptlerinden biri uçan arabalardı. Uçan arabalar bugün halihazırda var olan bir teknoloji ama henüz dizideki kadar yaygınlaşmış değil.
Yine de otomotiv ve teknoloji sektörü bunların yaygınlaşması için çalışmaya devam ediyor. Örneğin, AirCar adı verilen ve dakikalar içinde uçağa dönüşen bir otomobil, ocak ayında Slovak Ulaştırma İdaresi'nden uçuş izni almıştı.
Ürünün ardındaki firma KleinVision, bu yıl içinde AirCar'ın üretim modelini çıkarmayı ve gündelik hayatta kullanıma sunmayı hedefliyor.
Uçan arabalar için tasarlanan dünyanın ilk dikey havalimanı da önceki aylarda açılmıştı. Birleşik Krallık merkezli altyapı geliştiricisi Urban-Air Port, "vertiport" adını verdiği yeni tesisin uçan arabalar, taksiler ve dronelar için hizmet vereceğini duyurmuştu.
2. Jetpack'ler
Jetgiller evreninde insanlar, okula, işe veya kuru temizlemeciye gitmek için jetpack'leri (sırt roketleri) de kullanıyordu. Çizgi dizi bu araçların da 2062'den önce hayatımıza gireceğini doğru tahmin etti. Ancak tahmin edemediği şey, jetpack'lerin pek de tutmayacağıydı.
Zira jetpack üreticisi David Mayman, birkaç ay önce yaptığı açıklamada kimsenin bu araçları satın almadığından yakınmıştı. Mayman, "Birkaç yıl önce Sidney limanı çevresinde bir uçuş yaptım. İnsanları görecek kadar yakın uçtuğumu hatırlıyorum ve bazıları yukarı bakmadı. Jetpack gürültülü, bu yüzden yemin ederim beni duydular. Ama orada bir jetpackle uçuyordum ve bakmadılar" demişti.
3. Robot yardımcılar
Bugünün robotları, Jetgillerin huysuz yardımcısı Rosie kadar konuşmasa da onun görevlerini yerine getirmekte başarılı. Özellikle koronavirüs salgınının tüm dünyayı etkisi altına almasıyla hizmet sektöründe robotlar yaygınlaştı.
Hastanelerde hastalara otellerde hizmet veren robotlarla, süpermarket ve mağazalardaki alışveriş işlemlerine yardımcı olan robotların kullanımında büyük oranda artış görüldüğü gözlemlendi.
Japonya'nın Nagasaki şehrinde çalışanlarının tamamı robotlardan oluşan bir otel bile açılmıştı.
4. Hologramlar
Jetgiller'in en ilginç konseptlerinden biri de hologramlardı. İzleyiciler George'un hologramıyla sıklıkla karşılaşıyordu.
Gerçek hayatta da son yıllarda hologramlar karşımıza sıklıkla çıkıyor. Michael Jackson ve Tupac Shakur gibi müzisyenlerin hologram versiyonları konser veriyor. Hatta NASA doktorlarının hologramları Uluslararası Uzay İstasyonu'nda belirip astronotları muayene ediyor.
5. 3D baskılı yiyecekler
Jetgil ailesinin kuşkonmazdan ete kadar her şeyi üretebilen bir ev yemeği çoğaltıcısı vardı. 3D yazıcıyla üretilen yemekler henüz evlerimize kadar gelmedi. Ancak sektörde önemli gelişmeler var.
Son olarak, İsrailli teknoloji girişimi Plantish, 3D yazıcıda protein, omega 3 ve omega 6 yağ asitleri ile B vitaminleri bakımından yüksek, ancak cıva içermeyen, gerçek balıkla aynı besin değerine sahip, vegan, kemiksiz bir somon filetosu üretmişti.
6. Akıllı ayakkabılar
Efsanevi dizinde George'un ayaklarında zeki bir çift ayakkabı vardı. İspanyol tasarımcı Lesia Trubat González de bu konsepti gerçeğe dönüştürmüştü.
Tasarımcı, dansçıların hareketlerini bir uygulamaya kaydeden, sensörlerle donatılmış bale ayakkabıları tasarladı. Ayakkabılara E-Traces ismi verildi.
Deriden üretilen Volvorii adlı bir diğer ayakkabı ise iOS ve Android uygulamasına ufak bir dokunuşla rengini değiştirebiliyordu. Böylece kıyafete uygun renk ayakkabı bulma derdinin önüne geçilmesi hedeflendi.
Lechal Haptic Foowtear diye adlandırılan bir başka tasarım ise görme engellilere rahatlık sağlamak amacıyla tasarlandı. Tabanındaki sensörlerle kullanıcının doğru yönde gitmesini sağlıyor ve adım sayısı, yakılan kalori miktarı gibi verileri de hesaplıyordu.
7. Akıllı saatler
Dizinin izleyicileri, Jetgil evrenindeki akıllı saatlerin ortaya çıkışına canlı canlı şahit oldu. Jetgiller'in hızlı ve kolay arama ve görüntülü sohbet için kullandığı saatler, bugün de tam olarak aynı görevleri yerine getiriyor.
Piyasaya Apple, Samsung ve Huawei gibi teknoloji devleri hakim.
8. Hap kamera
Dizinin bir bölümünde George'un muayene olması gerekmiş ve bunun üzerine izleyiciler sıradışı bir teknolojiyle karşılaşmıştı. Dr. Lunar'ın muayenehanesinde George, Peekaboo Prober adlı küçük bir robotik hap yutmuştu. Bu küçük robot daha sonra George'un vücudunda dolaşmaya başlamış ve iç organlarının görüntülerini ekrana yansıtmıştı.
Bugün de bilim insanları aynı teknolojinin peşinde. Tıp teknolojisi şirketi Given Imaging, 2004'te, PillCam adı verilen ve kişinin sindirim sistemi içinde siyah beyaz fotoğraflar çekebilen hap şeklinde küçük bir kamera geliştirmişti.
Üniversiteler, insanların damarlarında gezinecek ve sorunlu ve yardıma muhtaç bölgeleri, organları tespit ederek tedaviye koşacak nanorobotlar üretmek için şu anda da adeta yarışıyor.
Tufts Üniversitesi'nden Michael Levin ve meslektaşlarının geliştirdiği, Xenobot adı verilen milimetre boyunda organik robotlar bunun için geliştirildi. Northwestern Üniversitesi'ndeki mühendislerin yengeçlerden ilham alarak icat ettiği "dünyanın en küçük, uzaktan kumandalı robotları" da bu hedefe giden yolda bir icat.
Gelecekte Jetgiller'in bir adım ötesine geçebiliriz. Zira vücudumuzda gezecek bu nano robotlar sayesinde herhangi bir herhangi hastalık sebebiyle tedavi olduğumuzdan haberimiz bile olmayabilir.
9. Uzay turizmi
Jetgiller uzaya seyahat etmek için Grand Central Space-tion adlı bir merkeze gidip bir uzay gemisi kiralıyordu. Günümüzde uzay turizmi henüz bu denli yaygınlaşmasa da ilkler çoktan başarıldı.
Uzay turizmi firması Virgin Galactic'in kurucusu, Britanyalı iş insanı Richard Branson, Temmuz 2021'de firmanın VSS Unity isimli aracıyla uzaya çıkmıştı. 5 ekip arkadaşıyla birlikte gökyüzüne seyahat eden Branson, uzaya çıkan ilk milyarder unvanını almıştı.
Onun hemen ardından Jeff Bezos'un uçuşu gelmişti. Aynı ay yapılan uçuşta Bezos, New Shepard uzay aracında kardeşi Mark Bezos, havacı Wally Funk ve 28 milyon dolara bilet alacak bir özel yolcuyla birlikte seyahate çıkmıştı.
Eylül 2021'de ise Elon Musk'ın firması SpaceX mürettebatı uzay yolculuğuna çıkmıştı. Musk'ın yer almadığı Inspiration4 görevinde, uzay turistleri yörüngede üç günlük turistik bir geziye çıkarılmıştı.
Independent Türkçe, Dan of Geek, Entrepreneur, Emergingedtech, Screenrant, Chatsheet
Derleyen: Çağla Üren