İmam hatip liseleri (İHL) yıllardan beri pek çok siyasi tartışmanın odağında yer aldı.
Özellikle 28 Şubat sürecinde kapatılmaları dahi gündeme geldi.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) döneminde izlenen eğitim politikaları kapsamında imam hatip liseleri desteklendi ve pek çok yeni ortaokul ve lisesi açıldı.
Sosyal Demokrasi Vakfı'nın (SODEV) 2019 yılındaki verilerine göre Türkiye'de imam hatip ortaokullarının toplam derslik sayısı 24 bin 853, toplam okul sayısı 3 bin 394.
Bu okullardan 2 bin 847'si bağımsız, 547'si ise bir imam hatip lisesi içerisinde kurulmuş ortaokullar.
2020 yılına dair açıklanan bir başka veride ise imam hatip ortaokullarının sayısının 3 bin 437'ye yükseldi.
2020-2021 eğitim döneminde imam hatip ortaokullarına devam eden öğrenci sayısı ise 714 bin 297'ydi.
İmam hatiplerin lise kısımlarına gelince. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 2020-2021 eğitim öğretim istatistiklerine göre imam hatip lisesi okulu sayısı bin 673. Öğrenci sayısı da 666 bin 963.
Her dönem gözler üstünde
Aradan geçen süreçte bu rakamlarda değişiklikler yaşanmış olabilir.
Ancak siyasi polemiklere konu edilmelerinden dolayı her sınavda sonra imam hatiplilerin aldıkları sonuçlar kamuoyunun dikkatini çekiyor ve tartışma konusu olabiliyor.
Son olarak geçen günlerde açıklanan Lise Geçiş Sınavları (LGS) sonuçlarının ardından da imam hatipler bir kez daha gündeme geldi.
"Öğrencilerin yüzde 47,5'i İHL'de eğitime devam etmek istemedi"
Eğitim İşverenleri Sendikası (Eğitim-İş) tarafından LGS sonuçlarına ilişkin hazırlanan rapor geçen pazartesi sendika başkanı Kadem Özbay tarafından kamuoyu ile paylaşıldı.
Özbay, rapora dair değerlendirmesinde imam hatip okullarıyla ilgili olarak "Anadolu imam hatip liselerine yerleşen öğrencilerin yüzde 42,18'i resmi ortaokul, yüzde 52,59'u ise imam hatip ortaokulu mezunudur. Yani imam hatip ortaokulundan mezun olan çocukların yüzde 47,5'i bir imam hatip lisesinde eğitime devam etmek istememiştir" ifadelerini kullandı.
İHL'ler en azından AK Parti iktidarı döneminde gelişmesi için çaba sarf edilen okullar. Hal böyle iken imam hatiplerin ortaokul kısımlarında okuyan öğrencilerin yarısına yakınının lise kısmına devam etmemesinin nedenleri merak konusu oldu.
"Okul tercihleri, iflas ettiğini ortaya koymaktadır"
Independent Türkçe'ye açıklamalarda bulunan Eğitim İş Sendikası Başkanı Kadem Özbay'a göre bu okulların ortak kısmından mezun olanların tamamına yakının imam hatip liselerini tercih etmemiş olması iflasın bir göstergesi.
2022 LGS'nin sonuçları imam hatip dayatmasının işe yaramadığına işaret ettiğini savunun Özbay, "Yeterli maddi olanağı olmayan öğrencinin ya imam hatip liselerine ya da meslek liselerine yönlendirildiği bu sistemde bile durmadan yenisi açılan imam hatipler hâlâ doldurulamamaktadır. Pandemi sürecinde bizzat MEB'in açıkladığı rakamlar, sınıf mevcudu ortalamasında imam hatiplerin diğer tüm okul türlerinden daha az olduğu görülmüştü" dedi.
"Her türlü imkan ve teşviğe rağmen cazibe merkezi haline getirilememiştir"
Özbay, imam hatip ortaokullarından mezun olanların yarısına yakınının bir imam hatip lisesinde eğitime devam etmemesinin iki anlama geldiğini öne sürdü.
Kadem Özbay, nedenleri şöyle sıraladı:
Velinin de öğrencinin de isteği ve ihtiyacı, iyi bir eğitim ve başarılı sonuçtur. Başarı oranı yükseltilemeyen imam hatipler, iktidarın devlete ait her türlü imkan ve teşviği seferber etmesine rağmen cazibe merkezi haline getirilememiştir.
Fizikte her kuvvetin karşı kuvvetini yaratması, sosyolojide her baskının karşısında bir yerde itirazı örgütlemesi gibi; imam hatip dayatması da ters tepmektedir. İlahiyatçıların 2 sene önce 'imam hatiplerde deizm neden yükseliyor?' diye kara kara düşünmelerine yol açan hakikat, işte bu kaçınılmaz gerçekliktir.
"İmam hatip ortaokullarına mesleki bir etiketleme yapmak doğru değil"
Daha muhafazakar çizgide yer alan Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir Sen) Konya Üniversite Şube Başkanı Şenol Metin, Özbay ile aksi görüşte.
Metin'e göre İmam hatip ortaokullarıyla liselerin formatının birbirinden farklı. Ortaokullardaki eğitim imam hatip yetiştirmeye yönelik bilgilerden ziyade temel dini bilgilerden oluşuyor. Kur'an ve siyerle sınırlı öğretimden ibaret. Buralara mesleki bir ortaokul etiketlemesi yapmak doğru olmaz.
"İHL'lere gönderilenlerin hepsi ilahiyat okusun diye değil, dindar bir doktor, mühendis olsun diye de gidiyor"
Metin, gerek imam hatip ortaokullarına gerekse lise kısmına çocuklarını gönderen herkesin "çocuğum imam hatip olsun" ya da "üniversitede ilahiyat okusun" düşüncesiyle göndermediğini, temel amaçlarının dindar bir insan olarak yetişmesi olduğunu söyledi.
"Yani çocuğunu İHL'ye gönderen her aile, 'çocuğum mutlaka üniversitede ilahiyata gitsin' demiyor" diyen Metin, "Ancak onun gelecekte farklı bir meslek de yapsa örneğin dindar bir doktor, dindar bir mühendis, dindar bir avukat olmasını istiyor. Dolayısıyla yeterli dini bilgiyi aldığına inandıktan sonra gelecekte yapmak istediği mesleğe göre tercih değişimi yapabiliyorlar" ifadelerini kullandı.
Metin, bunun İHL mezunlarının çoğunun üniversite aşamasında ilahiyatı tercih etmemesinde hususunda da görüldüğünü belirtti.
"Farklı branşlarda da benzer durumlar var"
Benzer bir durumun farklı branşlarda da görüldüğünü dile getiren Metin, şunların altını çizdi:
Meslek liselerin elektrik bölümünde okuyanların kaçı üniversitede elektrik mühendisliğini seçiyor? Sağlık enstitülerinden kaçı doktor olmaya çalışıyor? Buralarda da ciddi farklılıklar görülüyor.
"Her alana öğrenci yetiştiriyoruz"
İmam hatip okul ve liselerinde mezun olanların sorunlarıyla yakından ilgilenen ÖNDER İmam Hatipliler Derneği ise "Her alana öğrenci yetiştirdikleri" iddiasında.
Konuyla ilgili olarak daha önce bir açıklama yapan derneğin Instagram sayfasında, "Öğrencilerimizin yüzde 52,59'u Anadolu İHL'lere yerleşti" denildi.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından sınava dair yayınlanan istatistiklerde imam hatip ortaokulu öğrencilerinin tercihlerine dair daha net bilgiler var.
LGS sınavında toplam 188 bin 875 öğrenci bir okula yerleşmeye hak kazandı. 126 bin 689 kişi ve 67,8 oranıyla resmi ortaokullar yerleşmelerde ilk, imam hatip ortaokulları 35 bin 312 öğrenci 18,70 oranıyla ikinci sırada yer aldı.
25 bin 137 öğrenci ve 13,31 oranıyla özel ortaokulları yerleşmelerde üçüncü sırada yer alırken, bin 737 kişi ve 0,92 oranıyla yatılı bölge ortaokulları dördüncü sırada.
8,23'ü Anadolu lisesine, 9,38'i fen lisesine yerleşti
İmam hatip ortaokullarının yerleşme istatistiklerine detaylı bakıldığında şöyle bir tablo ortaya çıkıyor:
5 bin 419 öğrenci, 8,23 oranıyla Anadolu, 3 bin 643 öğrenci 9,38 oranıyla fen, 22 bin 232 öğrenci 52,59 oranıyla Anadolu İHL'lerine yerleşti. 5 bin 78 öğrenci 14,39 oranıyla mesleki teknik Anadolu liselerini kazandı. 8,67 oranındaki 900 öğrenci ise sosyal bilimler liselerine kayıt yaptırabilecek başarıyı elde etti.
© The Independentturkish