Altyapı hizmetleri için "önünde 10 ışın kılıcı olan ve toprağı buharlaştıran" makine üretilecek

Tüneller 100 kat hızlı açılabilir

Şirket, nihayetinde tamamen emisyonsuz bir sondaj teknolojisi yaratmak istiyor (Earthgrid)

ABD merkezli teknoloji girişimi Earthgrid, yeraltı tünellerini mevcut teknolojiden 100 kat daha hızlı ve çok daha az maliyetle kazabilen bir plazma sondaj makinesi geliştirmeyi planlıyor.

Firma bu sondaj makinesini elektrik, internet ve diğer kamu hizmetlerinin altyapılarının ve kablolarının bakımı için yeraltı tünelleri açmada kullanacak. Böylelikle elektrik hatlarında zaman zaman meydana gelen arızaların tarihe karışması amaçlanıyor.

Günümüzde kazılan tünellerin çoğu, tünel duvarlarını kaplayan ve ilerledikçe moloz yığınlarını ortaya çıkaran mekanik döner sondaj makineleriyle açılıyor. Ancak bu sert kayaları aşmanın bir yolu daha var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Spallasyon adı verilen bu yolla yüksek sıcaklıkta çalışan makineler, sert kayaçları yüksek basınçta patlatabilir, ufalayabilir ve hatta bazı parçaları buharlaştırabilir.

Spallasyon, bir hedefin çok yüksek enerjili parçacıklarla bombardımana tutulduğu şiddetli reaksiyon diye tanımlanıyor. Bu teknoloji, NASA’nın Mars’taki uzay aracı Perseverance’ta da kullanılıyor.

New Atlas’ın haberine göre Earthgrid, tasarlayacağı robotta bu yönteme başvuracak. Şirket bu planları hayata geçirmek için ABD’nin patent kurumuna başvuruda bulundu.

Tasarımda kayaların parçalanması için kullanılacak ve sıcaklığı 27 bin dereceye ulaşacak plazma torçlarının robotun ön tarafında yer alan büyük disklere yerleştirilmesi öngörülüyor.

 


Şirketin kurucusu Troy Helming, planlarından bahsettiği kısa videoda projeyi şöyle betimliyor:

Önünde 10 ışın kılıcı olan, kaya ve toprağı buharlaştıran bir robot hayal edin.

Earthgrid, bu teknolojiyle günde bir kilometrelik tüneller açabileceğini savunuyor. Bu da işlemin, mevcut delicilere kıyasla 100 kata kadar daha hızlı yapılması anlamına gelebilir.

Ayrıca şirkete göre tüneller, metre başına 300 dolara mal edilecek. Matkap uçlarını ve kesicileri günde birkaç kez değiştirmeye gerek kalmayacak ve elektrikle çalışacak robotlar, çok daha az enerji tüketecek.

Şirket yetkilileri bu faktörlerin maliyeti önemli ölçüde düşüreceğini öne sürüyor.

 

Independent Türkçe, New Atlas, Futurism

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU