Çavuşoğlu'ndan "Suriye" açıklaması: Terör mevcudiyeti hala var, Rusya ve ABD sözlerini tutmadılar

Suriye'nin kuzeyine yapılaması planlanan olası askeri harekatla ilgili konuşan Çavuşoğlu, "Burada terör mevcudiyeti hala var. Rusya Federasyonu ve ABD ikisi birden, ikisini de suçluyoruz. Sözlerini tutmadılar" dedi

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TV100'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu’na yapılan saldırıya ilişkin, "Bizim oradaki mevcudiyetimize daha önce de tacizler oldu. Bu tacizler konusunda Irak makamlarına her zaman uyarılarda bulunduk. Bizim misyonlarımızı koruma yükümlülüğü kimde? Irak’ta. Irak’ın bunu yerine getirmesi gerekiyor. Viyana sözleşmesi ortada. Türkiye’deki misyonları korumak da bizde. Sonuçta korumak o ülkenin görevidir. Sizin ülkenizde terör örgütleri var, hem size tehdit hem de oradan Türkiye’ye yönelik tehdit oluşturuyor. Saldırılar gerçekleştiriyor. Irak’taki misyonlarımıza yönelik tehdit oluşturuyorlar. 

Bölgede bir terör mevcudiyetinin olduğunu belirten Çavuşoğlu şöyle devam etti:

Bu teröristleri temizlemek onların sorumluluğunda. Gerek merkezi, gerek bölgesel yönetimin sorumluluğunda. Bunu yapamıyorsanız gelin beraber yapalım diyoruz. Beraber de yapamayacaksınız biz bunu yapmak zorundayız. Uluslararası hukuktan kaynaklanan hakkımızdır bizim.

Irak’ta maalesef terör örgütleri çok etkin ve Irak yönetimi bu terör örgütlerine karşı etkin bir mücadele yürütemiyor. Bize yönelik provakasyonların da sebebi bu. Bu mücadeleyi biz güçlü bir şekilde yapıyoruz. Irak’ın toprak bütünlüğüne, sınır bütünlüğüne destek vererek, saygı duyarak. Yaptığımız operasyonlar bu bakımdan da önemli. Dün akşamki provakasyon da bugüne kadar yapılan taciz ve provakasyonların bir parçası.

"Rusya ve ABD sözlerinde durmadı"

Suriye'nin kuzeyine yapılaması planlanan olası askeri harekatla ilgili de konuşan Çavuşoğlu şunları kaydetti:

Daha önceki operasyonlarımızın amaçları neydi? Sınırımızın hemen Suriye tarafındaki terör yapılanmasını buradan temizlemekti. DAEŞ'e karşı operasyonumuzun da hedefi buydu, YPG, PKK'ya karşı operasyonlarımızın da gerekçesi buydu. Önümüzdeki süreçte yapılacak operasyonun da amacı budur. Burada terör mevcudiyeti hala var. Rusya Federasyonu ve ABD ikisi birden, ikisini de suçluyoruz. Sözlerini tutmadılar. 2019'da beş gün içinde ABD ile müzakere ettik, Rusya'yla da Soçi'de bir mutabakata vardık. Her ikisi de ortak açıklama ve mutabakata göre bu teröristleri bu bölgelerden temizleyeceklerdi. Hiçbir müdahale etmedikleri gibi bazı bölgelerde Ruslarla devriye geziyorlar, birçok yerde de özellikle kuzeydoğusunda ABD, silah desteğini devam ettiriyor. Niye bu terör örgütüne bu kadar destek veriyorsunuz? Suriye'yi bölmek istiyorsunuz, bize karşı mı destek veriyorsunuz. ABD'nin bunu açıklaması gerekiyor. DAEŞ'le mücadele falan bunları bırakalım.

"Sistemin işlemesi iki tarafın da yararına"

"Tahıl koridoru" ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, İstanbul'da kurulacak koordinasyon merkez ile gemilerin denetiminin Türkiye üzerinden yapılacağını belirtti.

Sistemin işlemesinin her iki tarafın da yararına olacağını belirten Çavuşoğlu, "Rusya'nın ihraç edeceği ürünler de var, onun da önü açılıyor. Ayrıca Ukrayna'nın da önü açılıyor" dedi.
Çavuşoğlu, "Sistem işlemezse çok sıkıntı olur. Tahılının yüzde yüzünü bu iki ülkeden ithal eden ülkeler var, işlemesi her iki tarafın yararına" diye konuştu.

Anlaşmanın hemen ardından Odessa'ya yapılan saldırı ile ilgili de değerlendirmede bulunan Çavuşoğlu, saldırının limanın işleyişini engellemeyeceğini ancak bir daha tekrarlanmaması gerektiğini söyledi.

Çavuşoğlu, "Odessa'ya yapılan saldırı limanın işleyişini engelleyen bir saldırı olmayacak. Ama bu tür saldırıların tekrarlanmaması gerekiyor" dedi.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU