Tuz Gölü, aralarında flamingoların da yer aldığı pek çok kuş türü için dünyanın en iyi üreme ve göç yolunda konaklama alanlarının başında geliyor.
Bu yıl mayıs ayındaki kuluçka sonrası 15 bin civarında yavru flamingonun dünyaya geldiği Tuz Gölü'nden ulaşan son fotoğraflar ise dehşet verici.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Göle akması gereken su kanallarının buraya verilmeyerek tarımda kullanıldığı, bu nedenle alanın kuraklıkla boğuştuğu, Tuz Gölü'nde dünyaya gelen yavru flamingoların bir bölümünün yaşamını yitirdiği, pek çoğunun ise can çekiştiği ifade ediliyor.
"Susuzluk toplu katliam riskini büyütüyor"
Tuz Gölü'ne giderek buradaki son durumu Independent Türkçe'ye aktaran doğa fotoğrafçısı Fahri Tunç, yavru flamingoları kurtarmak için zamanla yarışıldığı uyarısını yaptı.
Bugün ya da en geç yarın harekete geçilmezse yüzlerce yavru flamingonun susuzluk nedeniyle yaşamını yitirebileceğini söyleyen Tunç, "Alana su verilmezse toplu katliam riski büyüyor" ifadeleriyle yetkililere seslendi.
"Tuz Gölü'ne akması gereken su kanalları, tarım için kullanıldığından alanda kuraklık had safhada"
Yetiştirilen bitkilerin yöreye uygun olmadığı ve Tuz Gölü'ne akması gereken kanallardaki suyun tarımda kullanıldığını söyleyen Tunç, her yıl benzer görüntülerle karşılaşıldığı halde harekete geçilmediğini kaydetti.
Yaşanan kuraklığın en büyük nedenlerinin başında Tuz Gölü'ne akması gereken kanalların önünün kesilerek tarımda kullanılması ve bu havzada yetiştirilen bitkilerin yöreye uygun olmamasının geldiğini dile getiren Tunç, "Bu nedenle kuraklık had safhada. 20 yıldır yürütülen yanlış tarım politikaları sebebiyle Tuz Gölü'nde inanılmaz boyutta su çekilimi var. Geçen sene de yine aynı uyarıları yaptık ama maalesef sonuç alamadık, alamıyoruz" dedi.
"Harekete geçilmezse binlerce yavru flamingo ölmüş olacak"
Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç da Tuz Gölü'nde yaşananlara tepkili.
Tarım nedeniyle su kanallarının göle verilmediği ve bunun sonucunda flamingolara gelmesi gereken suyun tarımda kulanıldığı eleştirisini yapan Kılıç, yetkililere seslendi.
İvedilikle harekete geçilerek hayvanların susuz bırakılmaması çağrısı yapan Kılıç, şöyle konuştu:
25 Temmuz Pazartesi günü Tuz Gölü'nde yavru flamingoların ölmeye başladığını tespit ettik. Gölün güney kısmından acil olarak su verilmeli. Buradaki kanalı tarla sulamak için kapatılmış durumda ve flamingolara gelmesi gereken su, tarımda kullanılıyor. Suyun önünün hızlı şekilde açılması ve (suyun) Tuz Gölü'ne akması gerekiyor. Buradaki flamingo yavruları uçamayacak kadar küçük. Yürüyerek bir yere gidemezler. Kanalın getirdiği suyun olduğu yere gidip orada su ve yiyecek oluşması için kanaldan gelecek suya muhtaçlar. Harekete geçilmezse binlerce yavru flamingo ölmüş olacak. Biz resmi makamlardan acilen Tuz Gölü'ne su verilmesini, özellikle gölün güney kısmındaki su kanalının açılmasını ve yavru flamingoların geçen yıl olduğu gibi flamingoların ölmemesini talep ediyoruz.
"5 bin ile 20 bin arasında yavru flamingonun hayatının kurtulması, yetkililerin harekete geçmesine bağlı"
Flamingo neslinin dünya ölçeğinde tehlike altında olan bir tür olduğuna da dikkat çeken Dicle Tuba Kılıç, Türkiye'deki yanlış su politikaları nedeniyle ülkedeki pek çok koloninin kaybolduğunu aktardı.
"İç Anadolu'da yaşadıkları, yuva kurabildikleri son koloni Tuz Gölü'nde" diyen Kılıç, her yıl burada 5 bin ile 20 bin arasında yavru flamingonun dünyaya geldiğini ve bu canlıların hayatının kurtulmasının yetkililerin harekete geçmesine bağlı olduğunu da sözlerine ekledi.
© The Independentturkish