Kış uykusuna yatan ayıların kanından serum hazırlayan Japon araştırmacılar, bunun insanların kaslarına iyi geldiğini gözlemledi. Ancak kandaki gizli güç aydınlatılamadı.
Ayılar kış uykusundayken 5-7 ay boyunca yemek yemeden ve su içmeden hareketsiz kalabiliyor. Bu süreçte gücü eksilmeyen hayvanlar, zarar görmeden uyanıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Öte yandan insanlar üç hafta hareketsiz kalırsa kas kütlesinde kayıp hızlanıyor.
Araştırmacılar bu süper gücü yıllardır anlamaya çalışıyor. Zira bu sayede insanlara için tedavi üretilebileceğini düşünüyor.
Japonya'daki uzmanlar, kış uykusuna yatan 7 ayından kanlardan hazırladıkları serumu, iskelet kası hücrelerinden elde edilen doku kültürlerine ekledi. Hücrelerdeki proteinin 24 saat işçinde arttığı tespit edildi.
Ayrıca kullanılmayan kasların zayıflamasında önemli rol oynayan MuRF1 adlı proteininin üretiminin azaldığı tespit edildi.
Aynı ayılardan yazın alınan kanla hazırlanan serumun uygulandığı hücrelerde bu değişiklikler görülmedi.
Geçmişte de benzer çalışmalar yapılmasına rağmen uzmanlar, süper gücün arkasında gizemi ortadan kaldıramadı.
PLOS ONE'da yayımlanan çalışmanın yazarlarından Mitsunori Miyazaki, "Kış uykusuna yatan ayılardan hazırlan serumdaki ‘bazı faktörlerin' kültürlenmiş insan iskelet kası hücrelerinde protein metabolizmasını düzenleyebileceğini ve kas kütlesinin korunmasını sağlayabileceğini gösterdik" dedi:
Ancak bu faktörleri henüz tanımlayamadık.
Fizyolog Miyazaki, bu faktörleri belirleyerek etkili tedaviler geliştirilebileceğini ve yatalaklığın ortadan kaldırılabileceğini bildirdi.
Independent Türkçe, Science Alert, Phys.org
Derleyen: Uğurcan Yıldız