Sri Lanka Geçici Devlet Başkanı Wickremesinghe: Eski hükümet ekonomik krizle ilgili gerçekleri gizlemiş

Seçimlerin favorisi, ülkeden kaçan eski lideri suçladı

Wickremesinghe, devlet başkanlığı görevine geçtikten sonra ilk kez uluslararası basına konuştu (AP Arşiv)

Çarşamba günü Parlamento'da yapılacak gizli oylamayla yeni devlet başkanının seçilmesi planlanırken Sri Lanka Geçici Devlet Başkanı Ranil Wickremesinghe, CNN International'a röportaj verdi. 

Yarınki seçimlerde muhalefetin önde gelen isimlerinden eski Bakan ve Hükümet Sözcüsü Dullas Alahapperuma ve Parlamentodaki Marksist kanadın lideri Anura Kumara Dissanayake'yle birlikte resmen adaylığını açıklayan Wickremesinghe, ülkeden kaçan Gotabaya Rajapaksa ve hükümetini suçladı.

15 Temmuz'daki istifadan sonra başbakanlıktan geçici devlet başkanlığına geçen Wickremesinghe, eski hükümetin ülkenin ekonomik iflasını ve IMF'ye başvurulması gerektiğini gizlediğini vurguladı.

Wickremesinghe protesto ediliyor

Bugün başkent Colombo’da sokağa çıkan göstericiler bir kere daha "Ranil evine git" sloganlarıyla Ranil Wickremesinghe’yi hedef aldı (AFP)


6 dönem başbakanlık yapmış 73 yaşındaki siyasetçi, pazartesi şu ifadeleri kullandı:

Halka onların çektiği acıyı bildiğimi söylemek istiyorum. Geri gittik. Kendi göbeğimizi kendimiz kesmeliyiz. 5 ya da 10 yıla ihtiyacımız yok. Gelecek senenin sonunda istikrara, 2024'te de işleyen ve büyümeye başlayacak bir ekonomiye kesinlikle sahip olmalıyız.

İktidardaki Podujana Peramuna partisi tarafından desteklenen Wickremesinghe, Maldivler üzerinden Sinagapur'a kaçan Rajapaksa'yla konuştuğunu ancak hala orada olup olmadığını bilmediğini söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

22 milyonluk Sri Lanka, marttan bu yana büyüyen ekonomik kriz yüzünden benzin, temel gıda ve ilaç dahi almakta güçlük çekiyor. Şiddeti artan gösteriler, protestocuların devlet başkanının konutuna giderek havuzunu kullanmasıyla sonlanan baskına neden olmuş, bu olay tüm dünyada yankı uyandırmıştı.

Sonrasında göstericiler o sırada başbakan olan Wickremesinghe'nin de şahsi konutuna girmişti. Wickremesinghe, yakılan evinde 4 binden fazla kitabını ve 125 yıllık piyanosunu kaybettiğini son röportajında ifade etti. 

Aynı yönetimin sürmeyeceğini öne süren Wickremesinghe, şöyle konuştu:

Ben aynı değilim, insanlar bunu biliyor. Ekonomiyi ele almaya geldim. Bana olanların başkasının başına gelmesini kesinlikle istemem.

Wickremesinghe, muhaliflere barışçıl gösteri çağrısında bulunurken yarınki seçime engel olamayacaklarını da vurguladı:

Parlamenterlerin ve parlamentonun görevini yapmasına engel olmayın. Asker ve polisin silah kullanmasını engellemeye çalışıyoruz. Bazı durumlarda saldırıya uğradılar ama yine de onlara silah kullanmamalarının en iyisi olacağını söyledik. Ülkede kanun ve düzen olmalı.

Diğer yandan ülkede günlerce sıra bekleyip benzin almaya çalışanlar hala var. Pek çok şirket kapalı ve market raflarında kıtlık görülüyor. 

Parlamentoda çoğunluğu elinde tutan ve koalisyon ortağı olan eski Devlet Başkanı Rajapaksa'nın partisinin büyük ölçüde Ranil Wickremesinghe'yi desteklemesi bekleniyor.

Protestocular, Rajapaksa iktidarının "uzantısı" bir yönetim kurulmasından endişe ettikleri için Wickremesinghe'nin devlet başkanlığına aday olmasını istemiyor.

 

Independent Türkçe, CNN International, AA

DAHA FAZLA HABER OKU