"Gelir adaletsizliğini çözme" hedefiyle yola çıkan kriptopara, Hopa’dan dünyaya dağılacak

Artvin Çoruh Üniversitesi Öğretim Üyesi İlhan Çiçek tarafından geliştirilen Levex, 21 Temmuz’da Hopa’da tanıtılacak. Levershare projesi kapsamında geliştirilen Levex ile kriptoparaya ulaşamayanlara da ulaşmak hedefleniyor

Levex adlı kriptoparanın tanıtımı 21 Temmuz'da yapılacak

Çok değil bundan tam altı yıl önce piyasa değeri 13 milyar dolar seviyesinde olan kriptopara piyasasının değeri Kasım 2021’de 3 trilyon dolara dayanmıştı. 

Haziran 2022’de 1 trilyon dolar altını gören bu piyasaya ilgi, ülkeler enflasyonla boğuşmaya devam ettikçe artıyor. 

Bu ülkelerden biri de Türkiye. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Londra merkezli ekonomi dergisi The Economist’te 16 Temmuz’da yayımlanan bir makalede Türkiye’deki internet kullanıcılarının yüzde 19’unun kriptopara sahibi olduğu bilgisi yer aldı. Bu, tüm dünyadaki en büyük beşinci oran. 

Yüzde 80’e dayanan enflasyon ortamında parasının değerini korumak isteyene kriptoparalar, “kısa sürede zengin olma” hayali kurdurtsa da bu iş o kadar kolay olmuyor. 

Örneğin, Kasım 2021’de 64 bin doların üzerini gören Bitcoin, bugün 21 bin dolar seviyelerinde seyrediyor. 

2006’dan bu yana finansal piyasalarla, 2017’den bu yana kriptoparalarla ilgilenen Artvin Çoruh Üniversitesi Öğretim Üyesi İlhan Çiçek’e göre kriptoparalarla ilgili sorun  “herkes için finansal özgürlük” sloganıyla başlayıp mevcuttaki ekonomik dengesizlikleri büyütmesi. 

Kriptopara 1 milyar kişiye ulaşabilir, peki geri kalan 7 milyar?

“Bu ekonomik dengesizliklerden birisi ve belki de en büyüğü gelir eşitsizlikleridir” diyen Çiçek, gelir eşitsizliğinin nedenlerini üç maddede topluyor: Teknolojik yenilikler, sermaye kazançları ve beşeri sermaye.

Kendisi de “Levex” adlı kriptoparanın kurucusu olan İlhan Çiçek’e göre kriptopara piyasalarındaki teknolojik gelişmelerle 2023 yılında 1 milyar kullanıcıya erişim sağlanabilir. Ancak bu, geriye kalan 7 milyar kişinin bu fırsattan faydalanamayacağı anlamına geliyor. 

Çiçek, “Kriptopara piyasalarındaki teknolojik fırsatların büyük bir kısmı dünya nüfusunun küçük bir kısmına gitmektedir ve bu da gelir eşitsizliklerini artırıcı bir etkiye sahiptir” diyor. 
 

İlhan Çiçek
Artvin Çoruh Üniversitesi Öğretim Üyesi İlhan Çiçek/ Fotoğraf: Facebook


"Eğitim seviyesi arttıkça doğru veriye erişim artıyor"

Benzer şekilde kriptopara piyasalarında çoğunlukla büyük oyuncuların küçük oyunculardan daha çok ve daha sağlam kazandığını hatırlatan İlhan Çiçek, bu piyasanın sermaye kazançları yönünden de gelir eşitsizliklerini artırıcı etkiye sahip olduğunu savunuyor. 

Üçüncü etki kabul ettiği “beşeri sermayeden” de bahseden akademisyen, “eğitim seviyesi yüksek kişiler daha başarılı trade yapar” yorumunun yanlış olduğunu ancak eğitim düzeyi ile veriye erişim, bunun yorumlanması ve doğru stratejinin seçimi arasında pozitif ilişki olduğunu ifade ediyor. 

“Levershare: Gerçek dünya ekonomisinin bir simülasyonu”

İlhan Çiçek, gelir eşitsizliklerine sebep olabilecek teknolojik fırsatları, sermaye kazançları ve beşeri sermayenin etki alanını genişletmek, dolayısıyla tüm dünya vatandaşlarının kriptopara piyasasından faydalanmasını sağlamak amacıyla bir model geliştirdi. Adı Levershare

Levershare’i “gerçek dünya ekonomisinin bir simülasyonuna benzetilebilir” şeklinde açıklayan Çiçek, şunları söylüyor: 
 

Levershare vizyonu, dünya servetini kriptopara piyasaları, Metaverse evreni, NFT dünyası yada yeni gelişecek tüm diğer teknolojiler yardımıyla kendi ekosisteminde yeniden oluşturmaktır. 

Bu da insan ihtiyaçlarını yeniden ele alarak modern çözüm yolları üretmeyi gerektirmektedir. Tüm dünya vatandaşları bu amacı gerçekleştirecek projeler üretmeye davet edilmektedir. 


Levershare ekonomisinin tek yerel parası Levex

““Levershare geleneksel ekonomilere ve finansal sisteme bir tehdit değil aksine bunların karşı karşıya olduğu ve çözmekte zorlandığı sorunlara çözümler üretebilecek modern bir girişimdir” diyen İlhan Çiçek, Levershare ekonomisinin tek yerel parasını da “Levex” olarak açıklıyor. 
 


Levex, Levershare ekosistemi içerisinde gerçekleşen tüm işlemlerde kullanımı zorunlu bir kriptopara. 

Dolaşımdaki Levex miktarının artışı, sadece katma değeri olan, bir fayda sağlayan ve/veya ihtiyacı karşılayan projelerin Levershare ekosisteminde hayata geçirilmesine bağlı.

İlhan Çiçek, kurduğu Levershare topluluğuna “Levexia”, topluluk üyeleri ise “Levexianlar” diyor. 

Ne kadar katma değer o kadar kriptopara

“Levexia’yı merkeziyetsiz bir dijital toplum olarak ifade etmek yerinde olacaktır” diyen Çiçek, şöyle devam ediyor: 
 

Bu toplum içinde ayrıcalıklı bir grup vardır: proje geliştiriciler. 

İnsan ihtiyaçlarını karşılayan, fayda sağlayan ve katma değer üreten proje geliştiriciler bu ayrıcalıklı grubu oluşturur. 

Bunlar ayrıcalıklıdır çünkü geliştirdikleri projeler sayesinde Levex’in kullanım alanını genişletmekte, yaygınlık kazanmasını sağlamakta ve arzını artırmaktadırlar. 

Dünyanın herhangi bir yerinde yaşayan herhangi bir kişi, geliştireceği ideal bir projeyi sıfır maliyetle Levershare ekosisteminde hayata geçirebilir ve sağladığı toplam faydanın yüzde 10’u oranında ödül Levex kazanabilir. Hatta bu, kendine ait bir iş olabilir ve bu yolla sürekli gelir elde edebilir. 


“Levershare’in Metaverse’ü de olacak”

Artvin Çoruh Üniversitesi Öğretim Üyesi Çiçek’in aktardığına göre Levershare ekosisteminin olmazsa olmazı, “Fair Future Fund”, yani Adil Gelecek Fonu. 

“Levershare ekosistem olarak kendi kendine yetmeyi amaçlasa da Levexianların farklı piyasalardaki kâr fırsatlarından mahrum kalması beklenemez” diyen Çiçek, Fair Future Fund’un tüm Levexianlar adına dünya piyasalarını 7/24 takip edeceğini ve en kârlı yatırım fırsatlarının ilk yatırımcıları arasında yer almalarını sağlayacağını belirtiyor. 

Çiçek’e göre elde edilen kârlar Levexianlara ait olacak.

Son olarak Levershare’in Metaverse’ü de var: Leversity. 

Herkese yeteneğine uygun iş kurma imkanı

Leversity’nin daha çok eğitim odaklı olduğunu söyleyen İlhan Çiçek, şunları aktarıyor: 
 

Leversity daha çok eğitim odaklı bir ortamdır ve dolayısı ile beşeri sermaye olanaklarının gelişmesini sağlar. 

Burada herkes kendi eğitim, uzmanlık ya da yeteneklerine uygun işler kurarak büyük bir pazar fırsatı yakalayabilir. 

Diğer taraftan isteyen herkes istediği konuda eğitime erişim imkânına sahip olacaktır. 


Hopa’dan doğan kriptoparanın tanıtımı Hopa’da olacak

Artvin Çoruh Üniversitesi Öğretim Üyesi İlhan Çiçek, 2018’den bu yana Levershare projesi ve LEVEX üzerine çalışıyor. 

“Doktorada, yaptığım çalışmalarda dünya ekonomisi içerisinde bir boşluğu ya da ihtiyacı fark ederek yola çıkıp geliştirdiğim orijinal bir proje” dediği Levershare projesine ait Levex’in tanıtımı, 21 Temmuz Perşembe günü saat 17.00’da Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleşecek. 
 


“Paranın ve Servetin Geleceği: Cebinizde Kriptoparalara Yer Açın” adlı sunumla başlayacak etkinlikte yüzde 25 indirimle Levex ön satışı yapılacak. 

Çiçek’e göre Levex’i diğer kriptoparalardan ayıran ve üstün kılan en önemli özelliği, yatırımcıların işlem, ihtiyat ve spekülasyon gibi amaçlarla güvenle kullanabilecekleri güçlü bir para olması. 

“Geleneksel yöntemler, gelir adaletsizliğini çözmede yetersiz”

İlhan Çiçek, Levershare’in öncelikle gelir eşitsizliğinin azaltılmasını hedeflemesinin işsizlik sorununa bakış açısının değişmesine sebep olabileceğini ifade ediyor. 

Çiçek, “Bir gelir elde etmeye yada mevcut geliri artmaya başlayan kişiler harcamalarını artırır ve bu da dünya ekonomisinde tüm mal ve hizmetlere yönelik talebi canlandırır. Ekonomik canlanma, hükümetler, çok uluslu şirketler ve bankalar başta olmak üzere tüm ekonomik aktörler için olumlu bir durumdur. Diğer taraftan varlıklı kişilere yönelik bir tehdit de söz konusu değildir. Tüm dünya vatandaşları gibi bu kişiler de Levershare’de yer alma, LEVEX trade etme, projeler geliştirme ya da Levershare aktivitelerinden yararlanma imkânına sahiptir" diyor. ve ekliyor: 
 

Dünya nüfusunun yüzde 90’dan fazlası gelir eşitsizliklerinin doğrudan muhatabıdır ancak geleneksel yöntemler bu sorunun çözümünde yetersiz kalmaktadır. 

Son dönemde yaşanan pandemi, savaş, ekonomik kriz gibi kaotik gelişmelerin olumsuz yansımaları da göz önüne alınınca Levershare’in haklılığını ve taşıdığı büyük potansiyel daha net görülecektir. 

Çözüm önerimiz ise son derece pratiktir. Bu anlamda tüm dünya vatandaşlarını Coincarnation olarak adlandırdığımız ön satışımıza katılmaya, Levex’i desteklemeye ve Levershare’i takip etmeye davet ediyoruz. Yolculuğumuza ait olduğum ve yaşadığım topraklardan Hopa’dan başlıyoruz. 

 

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU