Güneş fırtınası Dünya'yı "doğrudan vurmak" üzere

Fırtınanın "küçük" olmasına rağmen GPS, radyo sinyalleri ve uydularda aksaklıklar görülebilir

Inouye Teleskobu bir Güneş lekesinin gelmiş geçmiş en çarpıcı fotoğrafını çekmişti (ABD Ulusal Bilim Vakfı)

GPS ve radyo sinyallerini bozabilecek bir Güneş fırtınasının yarın Dünya'yı vuracağı tahmin ediliyor.

Dr. Tamitha Skov, NASA'nın 19 Temmuz'da meydana geleceğini tahmin ettiği, Güneş'ten gelen "yılan benzeri filament" çarpışmasının "doğrudan bir darbe" olacağını belirterek, "Dünya'nın gece tarafında sinyal kesintileri beklememiz gerektiğini" sözlerine ekledi. Dünya'nın bazı bölgelerinde kuzey ışıklarının görülebilmesi de mümkün.
 


Ancak fırtınanın haftanın ilerleyen günlerinde gelmesi de olası. SpaceWeather'a göre "küçük" ama uydu operasyonlarını etkileyebilecek G1 sınıfı fırtına, 20 veya 21 Temmuz'da Dünya'yı vurabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fırtınanın kökeni, 15 Temmuz'da kararsız bir manyetizma filamentiyle Güneş'ten sıçrayan koronal kütle atımı. Koronal kütle atımı, bir plazma ve manyetik enerji salımı anlamına geliyor. Bu patlamalar, bir yıl boyunca Dünya'daki tüm enerji santrallerinin ürettiğinden 100 bin kat daha fazla enerji açığa çıkarma kapasitesine sahip.

Bu gibi fırtınalar, Güneş'in 11 yıllık döngüsünün aktif aşamasında olduğu ve bu tür olayların sıklığının artmasının beklendiği sırada meydana geliyor.

Hafta sonu, "fışkırma" diye bilinen muazzam bir plazma ve manyetik alan yapısı Güneş'ten ayrıldı.

Bunun görüntüsünü yakalayan Dr. Sebastian Voltmer, SpaceWeather'a, "Bu fışkırmanın katıksız büyüklüğü etkileyici" dedi.

Güneş'in çok hızlı hareket eden bir parçasının yana doğru fırlayıp ayrıldığını görmek muhteşemdi.

Güçlü Güneş fırtınalarının insan faaliyetleri üzerinde ciddi etkileri olabilir. Bazı araştırmalar, artan Güneş rüzgarı aktivitesi nedeniyle uyduların yörüngelerinden çıktığını ve CubeSat diye bilinen daha küçük cihazların tamamen yok olduğunu gösteriyor. Bu uyduların irtifasındaki azalma, geçmişte olduğundan 10 kat hızlı gerçekleşiyor ve on milyonlarca dolara mâl oluyor.

Bilim insanları bu fırtınaları tahmin etmenin bir yolunu biliyor olabilir; Güneş lekesi aktivitesinin maksimum büyüme hızını kullanmak, döngünün ne kadar güçlü olabileceğinin habercisi ve bu bilgi; güç şebekeleri, iletişim ekipmanları ve internet gibi hassas altyapıları korumamızı sağlayabilir.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU