15 Temmuz etkinliğinde "kalabalık toplanmadı" iddiası… "Nefret diliniz sizi 5 bin kişiyle program yapmaya mahkum etti"

İstanbul Saraçhane Parkı'nda düzenlenen 15 Temmuz anmasına "kalabalık toplanmadığı” iddiası gündeme getirildi. İBB Başkanı İmamoğlu, "Önümüze kadar kalabalık gelir sandım" dedi. Araştırma şirketleri yöneticileri bu konuda farklı görüşler dillendirdi

15 Temmuz etkinliğinde “kalabalık toplanmadı” tartışması / Fotoğraf: AA

İstanbul Saraçhane Parkı'nda dün "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Programı" düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yanı sıra AK Parti'den birçok isim programa katıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Programda hem Erdoğan hem de Bahçeli birer konuşma yaparak gündeme ilişkin mesajlar verdi.

Ancak program kadar konuşulan bir diğer konu da "AK Parti'nin eskisi gibi kalabalık toplayamadığı" meselesi oldu.

"Nefret diliniz sizi 5 bin kişiyle program yapmaya mahkum etti"

Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Ömer Faruk Yazıcı, iktidarın kutuplaştırıcı ve nefret dilinin onları 5 bin kişiyle anma programı yapmaya mahkum ettiğini savundu.

Yazıcı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Kutuplaştırma ve nefret diliniz; sizi 15 Temmuz yıldönümünde Saraçhane Parkı'nda 5 bin kişiyle anma programı yapmaya mahkum etti. Ama siz bundan bile akıllanamayacak kadar büyük bir güç zehirlenmesinin zirvesindesiniz!" yorumunda bulundu.

 

 

"Önümüze kadar kalabalık gelir sandım"

Saraçhane Parkı'nda düzenlenen anma etkinliğine ayrılan alanın dolmaması İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun dikkatinden kaçmadı.

Etkinlikten önce İBB binasına giderek alınan önlemlere ilişkin denetlemede bulunan İmamoğlu, "Anladığım kadarıyla sadece parkın içinde insanlar var, sokağa taşmadı. 'Millet burayı bilmez' diyeceğim ama gelmişler, iyi. En azından vatandaşımızı ağırlamış olduk, Büyükşehir Belediyesi'nin bahçesinde. Ben, 'Saraçhane' deyince önümüze kadar kalabalık gelir sandım" ifadelerini kullandı.

Birçok sosyal medya kullanıcısı da iktidarın fazla kalabalık toplayamayacağını bildiği için Saraçhane Parkı'nı özellikle seçtiği iddiasını dillendirdi.

Son dönemlerde AK Parti'nin mitinglerde kalabalık toplayamadığına ilişkin çokça yorumlar yapılıyor.

Peki, gerçekten AK Parti eskisi gibi kalabalıkları toplayamıyor mu?

Araştırma şirketi başkanları, konuyu Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

"Vatandaşlar eskisi gibi gövde gösterisi yapmayı tercih etmiyor"

Andy-Ar Araştırma Şirketi Başkanı Faruk Acar, AK Parti'nin eskisi gibi kalabalık toplayamadığı fikrine katılmadığını, çünkü sürecin daha çok dijital medya üzerinden yürütüldüğüne dikkati çekti.

Siyasi partilerin kalabalık toplayamadığı şeklindeki yorumları objektif bulmadığını kaydeden Acar, "Çünkü geçtiğimiz aylarda CHP, İYİ Parti, DEVA ve AK Parti'nin yaptıkları miting ve düzenlediği etkinliklere baktığımızda bunların son derece kalabalık olduğunu ve kitleleri yine arkalarında toplayabildiğini görüyoruz" dedi.

 

 

Konunun artık meydanlarla ölçülebilir bir durum olmaktan çıktığına işaret eden Acar, "Artık daha çok dijital medya üzerinden propaganda yapılıyor. Vatandaşlar eskisi gibi miting alanına gidip gövde gösterisi yapmayı tercih etmiyor. Dolayısıyla özellikle 'AK Parti toplayamadı, CHP ya da İYİ Parti topladı' şeklindeki bir yaklaşımı sübjektif buluyorum" diye konuştu.

Gezici Araştırma Merkezi Başkanı, Uluslararası Güvenlik ve Stratejik Çalışmalar Uzmanı Murat Gezici de Acar ile benzer görüşler dile getirdi.

"Nüfusun önemli bir kısmı şehri terk etti"

Konuya ilişkin yapılan yorumların fazla aceleci ve hatalı bir politik stratejiden dolayı gerçekleştiğini düşündüğü ifade eden Gezici, politik beklenti ve arzuların sanki mevcut gerçeklik böyleymiş gibi sunulmasını kendisini düşündürdüğünü söyledi.

Toplumda çok güçlü bir figür olan Erdoğan'ın kitleyi yönlendirme ve mobilize etme potansiyelinin hala yüksel olduğunu belirten Gezici, "Dolayısıyla tek bir mitinge bakıp 'Erdoğan kitleyi meydanlara toplayamıyor' şeklinde bir argüman geliştirmek ya da bunu savunmak ne yazık ki gerçekçi değil. Bu 15 Temmuz mitingi için de geçerli" yorumunu yaptı.

 

Murat Gezici
Murat Gezici / Fotoğraf: Twitter

 

Etkinliğin İstanbul nüfusunun normalin altında olduğu bir zamana denk geldiğini hatırlatan Gezici, "Belki kalabalık beklenildiği kadar büyük olmayabilir ama bunun sebeplerini de hesaba katmak gerekir. Her şeyden önce 15 Temmuz, Kurban Bayramı'na denk geldi. Kentin nüfusunun önemli bir kısmı şehri terk etti. Bunu kentin trafiğinden bile anlamak mümkün. Fakat buna karşın kitle sosyal medyayı ihmal etmeyerek, 15 Temmuz demokrasi ve darbe girişimine tepki gösteren çok sayıda paylaşım yaptı" ifadelerini kullandı.

"Erdoğan kalabalık toplayamıyor savı çok gerçekçi değil"

Erdoğan'ın toplumun belli bir kesimi tarafından hala "baba figürü" olarak görüldüğüne değinen Gezici, devamında şunları kaydetti:

Bu kesim ekonomik, siyasi, toplumsal birtakım sorunlar olduğu gerçeğini kabul ediyor ama Erdoğan'ın varlığını bir teminat, dağıtılmaya çalışılan yuvayı korumaya, kurtarmaya çalışan bir figür olarak görüyor. Onlar için Erdoğan bir teminat aslında. Ne için bir teminat? Güvenlik için, düzen için bir teminat. Bu kitle ile aynı fikirde olmayabiliriz ama bu kitle ile Erdoğan arasında göz ardı edilemez bir güçlü duygusal var. Elbette muhalefetten aday çıkmaması bu duygusal bağı daha da güçlendiriyor. Bugün Erdoğan kalabalık toplayamıyor savı çok gerçekçi değil. Meseleye rasyonel bakarsak zaten bu gerçeği görmüş oluruz.

"AK Parti eskisi gibi kalabalık toplayamıyor"

MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat ise AK Parti'nin eskisi gibi kalabalıkları toplayamadığı görüşünde.

5 Temmuz başarısının sadece bir partiye ait olmadığını ve "Yenikapı ruhu" diye adlandırılan mitinge Erdoğan'ın yanı sıra ana muhalefet partisi dahil ülkedeki birçok parti yetkilisinin katıldığını anımsatan Kulat'a göre darbe kalkışmasının ilk saatlerinden itibaren AK Partili siyasiler kadar muhalefetteki siyasiler de aynı netlikte darbeye karşı olduklarını beyan etti.

 

Mehmet Ali Kulat
Mehmet Ali Kulat / Fotoğraf: Twitter

 

Tek partinin değil, milletin bir bütün olarak kalkışmaya karşı çıktığını vurgulayan Kulat, "Bu demokrasinin bir zaferidir. Buna tek parti karşı çıkmış değil, aksi takdirde bu siyasi parti oy kaybettiğinde veya hükümetten düştüğünde zafer de unutulur gider. Sivil halk bir bütün olarak vesayete karşı durdu ve bu çok kıymetlidir. Önce bunu ifade etmek isterim" dedi. 

Kulat, şunları kaydetti:

İktidar niye yeterince milleti toplayamadığını anlatmak açısından söylüyorum; ekonomik kriz, adalet ve eğitim gibi sorunların olması vatandaş da iktidara karşı bir tepki oluşturuyor. Bu kamuoyu araştırmalarına da yansıyor. Şu anki ciddi araştırmaların bir kısmında seçmenin üçte biri, bazılarındaysa dörtte birinin AK Parti ile yolunu ayırdığı gösteriyor. Bu doğal olarak geçmişle kıyaslandığında AK Parti'nin yapacağı toplantılara insanların katılımının azaldığını gösteriyor. Yani seçmenleri azalmış durumda. Halbuki 15 Temmuz toplantısı siyaset üstü tutulabilse, AK Parti etkinliği yerine Türkiye'nin demokrasi zaferi olarak sunulabilse orada daha büyük kalabalıklar olabilirdi.

Etkinliğe bir kısım siyasi parti ve yerel seçilmişlerin çağrılmamasını yanlış olarak değerlendiren Mehmet Ali Kulat, "Oradaki katılımın az olmasının nedeni toplantının tamamen bir parti toplantısına dönüşmesidir ve bu doğru değildir. AK Parti bütün Türkiye genelinde eskisi kadar kalabalık toplayamamaktadır" diyerek sözlerini tamamladı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU