Biden'in "Suudi Arabistan'a neden gidiyorum" makalesine İran'dan tepki

Biden makalede, 13-16 Temmuz tarihlerinde İsrail, Batı Şeria ve Suudi Arabistan'a gerçekleştireceği ziyaretin hem bölge hem de ABD'nin çıkarları için önemli olduğuna vurgu yapmıştı

ABD Başkanı Joe Biden, 13-16 Temmuz tarihlerinde İsrail, Batı Şeria ve Suudi Arabistan'ı kapsayan bir tura çıkacak / Fotoğraf: AA

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, ABD Başkanı Joe Biden'ın bölgeye yaptığı ziyaret öncesinde Washington Post gazetesi için yazdığı makalesinde yer alan bazı içeriklere tepki gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Kenani'nin, Biden'ın Washington Post gazetesi için yazdığı makalesine tepki gösterdiği kaydedildi.

Kenani, Joe Biden'ın İran'a karşı ekonomik ve diplomatik baskı politikasını devam ettirme vurgusunu eleştirerek bunun "ABD'nin 2015 anlaşmasını yeniden canlandırma arzusuyla çelişkili" olduğunu ifade etti.

Önceki ABD yönetiminin nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilerek anlaşmazlıkları çözmek için devam eden çok taraflı diplomasi stratejisine zarar verdiğini aktaran Kenani, "Mevcut ABD yönetimi de anlaşmaya dönme ve önceki hataları telafi etme söylemlerine ve iddialarına rağmen, ne yazık ki yaptırımları ve ekonomik baskıları devam ettirmesiyle pratikte aynı yaklaşımı izliyor" açıklamasında bulundu.

"ABD bölgede bölücülük politikasına son vermeli"

Kenani, Biden'ın makalede "istikrarlı ve güvenli bir Orta Doğu yaratmaya çalıştığı iddiasında” bulunduğunu, bu fikrin İran'a karşı yürütülen politikalarla çeliştiğini ifade etti.

ABD'nin bölgede "bölücülük politikasına son vermesi”, silah sevkiyatını durdurması ve ülkelerin egemenliğine saygı duyması ile "istikrarlı ve güvenli Ortadoğu” inşa edilebileceğini öne süren Kenani, "Kriz yaratan bu yanlış politikalar düzeltilmediği sürece Batı Asya bölgesindeki istikrarsızlığın asıl sorumlusu ABD olacaktır" ifadelerini kullandı.

Kenani, Biden'ın terör örgütü IŞİD'i ve bölgedeki terörizmi yok etme konusundaki açıklamalarına atıfta bulunarak, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin IŞİD'e ve diğer aşırı guruplara büyük yardım sağladığını ileri sürdü.

Joe Biden'ın makalesi

ABD Başkanı Joe Biden, Washington Post gazetesi için kaleme aldığı "Suudi Arabistan'a neden gidiyorum" başlıklı makalede, 13-16 Temmuz tarihlerinde İsrail, Batı Şeria ve Suudi Arabistan'a gerçekleştireceği ziyaretin hem bölge hem de ABD'nin çıkarları için önemli olduğuna işaret etmişti.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU