Kaos ihtimali hesaplandı: Komşu yıldızla yakınlaşma, tüm Güneş Sistemi'ni dağıtabilir

Neptün’ün yörüngesinde yüzde 0,1'lik kayma, kartopu etkisi yaratabilir

Güneş’e en yakın yıldız Proxima Centauri yaklaşık 40 trilyon kilometre uzakta (Avrupa Güney Gözlemevi)

Kanadalı iki araştırmacı, komşu yıldızlardan birinin Güneş Sistemi'ni dağıtabileceğini gösteren bir çalışmaya imza attı.

Monthly Notices of the Royal Astronomical Journal adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan yeni araştırma, bir yıldızın yakın geçişiyle tetikleyebileceği, Güneş Sistemi gezegenlerinin yörüngelerindeki küçük kaymaların olası yıkıcı etkilerini gözler önüne serdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Toronto Üniversitesi'nde görev alan Garett Brown ve Hanno Rein'in yürüttüğü araştırmada komşu bir yıldızın Güneş'in kabaca 37 milyar kilometre yakınına gelmesinin etkileri bilgisayar simülasyonlarıyla canlandırıldı.

Yaklaşık 3 bin simülasyonu inceleyen araştırmacılar, bu yakın geçişten 4,8 milyar yıl sonrasına kadar Güneş Sistemi'nde neler yaşanabileceğini gözlemledi.

Sonuçlar Neptün'ün yörüngesindeki sadece yüzde 0,1'lik bir kaymanın tüm Güneş Sistemini kaosa sürükleyebileceğini gösterdi.

Yakın geçisin sonuçta kartopu etkisiyle diğer gezegenlerin birbirine çarpmasına veya sistemden tamamen atılmasına neden olabileceği ortaya çıktı.

Brown, "Güneş Sistemi'nin uzun vadeli istikrarı üzerinde herhangi bir etki yaratması için Neptün'ün yörüngesinde 4.5 milyar metre civarında değişiklik olması gerektiğini gördük" diye konuştu:

Bu kritik değişiklik, Güneş Sistemi'nin temelli istikrarsızlaşma ihtimalini 10 kat artırabilir.

Öte yandan, simülasyonların hepsi felaket ve yıkıma işaret etmedi. 960 simülasyonda olayın önemsiz değişikliklerle sonuçlandığı görüldü.

Araştırma, bu türden bir yakın geçişin meydana gelme ihtimaline dair de fikir veriyor. Brown bunu şöyle açıklıyor:

Güneş Sistemi'nin yanından geçecek bir yıldızın sistemin mevcut mimarisinin parçalanma ihtimalini 10 kat artırması için yaklaşık 100 milyar yıl beklememiz gerek.

 

Independent Türkçe, Futurism, News Scientist, Inverse

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU