Danıştay kararına rağmen tekrarlanan ihalede 3.5 milyar liralık zarar

Pazarlık usulü ile yapıldığı için iptal edilen Erdemli-Silifke-Taşucu yolu ihalesi aynı yöntemle yine tekrarlandı. İkinci ihaleyi aynı firma daha yüksek bedelle aldı

Fotoğraf: AA

‘Acil' kodu ve pazarlık usulü ile yapıldığı için iptal edilen Erdemli-Silifke-Taşucu yolu ihalesi tekrarlandı ancak Danıştay kararına rağmen yine pazarlık usulü kullanıldı. Her iki ihaleyi de aynı firmalar aldı. 2 Şubat 2021'deki ilk ihalede 2 milyar 135 milyon 502 bin lira olan bedel, 10 Haziran 2022'de 5 milyar 635 milyon 925 bin liraya çıktı.

Sözcü'den Deniz Ayhan'ın haberine  göre, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından açılan her iki ihaleyi de, Özaltın İnşaat ile Atatürk Havalimanı pistlerini kıran Yapı & Yapı şirketi alırken, pazarlık usulünün kullanılması nedeniyle ilk ihale Danıştay tarafından iptal edilmişti. Buna rağmen 2. ihale de yine pazarlık usulü ile yapıldı ve bir yıl 4 ay önceki ihaleye göre tam, 3 milyar 500 milyon 423 bin lira fark oluştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aynı şirket kazandı

Danıştay kararının ardından ihale iptal edildi. Ancak Karayolları Genel Müdürlüğü 13 Mayıs 2022'de ihaleyi tekrarladı. Yolun yapım işi ihalesi  Danıştay'ın karşı çıkmasına rağmen yasanın ‘'Pazarlık 21-B'' maddesine göre yapıldı. İhaleye altı firma davet edildi. Kazanan ise bir önceki ihaleyi alan Özaltın İnşaat- Yapı & Yapı Şirketleri oldu. 10 Haziran 2022'de 5 milyar 635 milyon 925 bin TL'lik sözleşme imzalandı.

Atatürk Havalimanı'nını yıkan şirket

Erdemli Silifke Taşucu yol ihalesini alan Yapı&Yapı İnşaat şirketi TOKİ tarafından 29 Nisan'da davet usulüyle yapılan Atatürk Havalimanı'nın yıkım ihalesini 2 milyar 127 milyon 978 bin lira ile kazanmıştı. Danıştay söz konusu ihalenin iptalinde pazarlık usulüne acil durumlarda başvurabileceğine işaret etmiş ve Karayolları Genel Müdürlüğü'nün “Yolun ivedilikle bitirilmesi gerektiği'' yönündeki savunmasını ise ‘'İşin bitirilme süresinin 900 gün olarak belirlenmesi ivedilik şartı ile bağdaşmamakta, 900 gün gibi uzun bir sürece yayıldığı anlaşılmaktadır” demişti.

 

 

 

Sözcü

DAHA FAZLA HABER OKU