Yeşilay'ın 8. Uluslararası Kapasite Geliştirme Programı, bugün İstanbul'da başladı.
60'tan fazla ülkeden gelen 120 katılımcı, bağımlılıkla mücadele konusunda deneyim ve bilgi paylaşımı için 3 gün boyunca bir araya geliyor.
Program kapsamında, önleme, iyileşme ve savunuculuğa odaklanan oturumlarla daha sağlıklı ve dirençli toplumlar için küresel iş birliği güçlendirilecek.
Independent Türkçe'ye konuşan Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, programın sadece bilgi paylaşımı değil, aynı zamanda küresel ortak hareket etme kapasitesini artırma amacı taşıdığını belirtti.
"60'tan fazla ülkede Yeşilay var, birlikte hareket etmeliyiz"
Yeşilay'ın 105 yıllık mücadelesine değinen Doç. Dr. Dinç, "Bağımlılıklara karşı bir tecrübemiz var ve bunu dünyayla paylaşmak istiyoruz. Bu yüzden 60'tan fazla ülkede ülke Yeşilayları kurduk. Zaman zaman bu ülkelerin temsilcilerini İstanbul'da bir araya getiriyoruz. Bu yıl 8'incisini düzenlediğimiz kapasite geliştirme programı da bu çabanın bir parçası" dedi.
Dinç, programa 60 ülkeden 90 Yeşilay başkanı ve yardımcısı ile 15 ülkeden 30 uluslararası uzmanın katıldığını söyledi.
"Bağımlılık sadece maddeyle sınırlı değil: Kumar ve internet tehlikesi büyüyor"
Bağımlılığı kimyasal (alkol, sigara, uyuşturucu) ve davranışsal (internet, kumar) olmak üzere iki ana başlık altında değerlendirdiklerini belirten Dinç, davranışsal bağımlılıkların da en az kimyasal olanlar kadar yıkıcı hale geldiğini vurguladı.
"Kumar ve internete dayalı bağımlılıklar giderek yaygınlaşıyor. Bu konulara programda özel olarak yer verdik. Amacımız, bu başlıklarda da uluslararası düzeyde ortak bir mücadele geliştirmek" dedi.
"Devletle sivil toplum birlikte çalışmalı"
Bağımlılıkla mücadelede devletlerin arzı kontrol edebileceğini ama asıl mücadelenin talebi azaltmakla mümkün olduğunu söyleyen Dinç, "Talebin azaltılması, yani insanların bağımlılıklara yönelmemesi için sivil toplumla birlikte hareket edilmesi şart. Devletler, insan merkezli politikalarla bu alanı desteklemeli" diye konuştu.
"Her mahalleye, her sokağa ulaşacağız"
Yeşilay'ın temel çalışma alanlarını "önleme, rehabilitasyon ve savunuculuk" olarak özetleyen Doç. Dr. Dinç, 105 Yeşilay Danışmanlık Merkezi'nde (YEDAM) ücretsiz ve gizlilik esaslı psikolojik destek sunduklarını hatırlattı.
Ancak hedeflerinin çok daha büyük olduğunu belirten Dinç, "Şu anda 2-3 şehirde pilot olarak yürüttüğümüz 'bağımsızlık seferberliği' ile Türkiye'nin her mahallesine, her sokağına ulaşmayı hedefliyoruz. Her bireyin bağımlılıklardan uzak, sağlıklı bir yaşam sürmesi için sahadayız" dedi.
"Bağımlılıkla mücadelede ilk adım 115'i aramak"
Bağımlılıktan kurtulmak isteyen vatandaşlara seslenen Dinç, Türkiye'nin her yerinden 115 Yeşilay Danışma Hattı aracılığıyla yardım alınabileceğini belirtti:
Bizi arasınlar. Bulundukları şehre en yakın YEDAM'a yönlendirilecekler. Tamamen ücretsiz ve gizlilik esaslı destek veriyoruz. Kayıt, paylaşım gibi bir kaygıya gerek yok. Biz sadece insanımızın sağlığıyla ilgileniyoruz.
© The Independentturkish