Bonservisle transfer oldular, bedelsiz ayrıldılar: Jovic, Bale, Pogba, Lacazette, Arda Turan...

Luka Jovic'in Real Madrid'den gidişi, astronomik bedelle geldiği kulüpten bedelsiz ayrılan oyuncuları hatırlattı. Başta Bale, Pogba, Lacazette olmak üzere birçok oyuncu yüksek bonservis ödenmesine karşın kulübüne para kazandırmadan ayrıldı

Rekor bonservisle transfer olup bedelsiz ayrılan oyuncular kervanında Arda Turan da yer alıyor / Fotoğraf: AA

Futbolun en önemli unsurları oyuncular kadar kulüplerin bu yıldızlara harcadıkları paralar da dikkat çekiyor.

Avrupa'nın dev kulüpleri, kadrolarını daha güçlü hale getirmek için futbolculara milyonlarca euro harcamasına karşılık bazen bazı oyuncularından hem yeteri kadar verim alamıyor hem de takımdan gönderirken herhangi bir gelir de elde edemiyor.

Futbol dünyasında bu durumun son örneği, Real Madrid'in yıldız oyuncusu Lukla Jovic'te görüldü.

İspanyol temsilcisi, 3 yıl önce kadrosuna kattığı Luka Jovic'i İtalya temsilcisi Fiorentina'ya bedelsiz olarak transfer etti.

Bu transferi ilginç kılan ise Jovic'in Real Madrid yolculuğu oldu.

 

Luka Jovic-Reuters.jpg
Luka Jovic / Fotoğraf: Reuters

 

63 milyona alındı, bedelsiz gitti

2018-19 sezonunda Eintracht Frankfurt'ta çıktığı 48 maçta 27 kez fileleri sarsarak Avrupa'nın devlerinin dikkatini çeken Sırp oyuncu, yaz transfer döneminin başlamasının ardından 63 milyon euro bonservis karşılığında İspanyol ekibiyle sözleşme imzaladı.

Söz konusu dönemde Santiago Bernabeu Stadı'nda düzenlenen basın toplantısında "En iyisini seçtiğime eminim. Real Madrid'e yardım edebilmek için elimden gelen her şeyi yapacağım" ifadelerini kullanan Jovic için işler pek de istediği gibi gitmedi.

Dünyanın en değerli kulüplerinden biri olan Real Madrid'de 51 maça çıkan Jovic, sadece 3 gol atarken 5 de asist yaparak beklentilerin altında kaldı.

Bedelsiz olarak Jovic'i transfer eden Fiorentina, Jovic'i satması halinde elde edeceği bonservisin yüzde 50'sini İspanyol ekibine ödemeyi taahhüt etti.

2019'da 60 milyon euro olan Jovic'in güncel değeri 16 milyon olarak kayıtlara girdi.

Futbol dünyası, astronomik bedelle transfer edilip bedelsiz ayrılan oyunculara alışkın.

Gareth Bale, Paul Pogba, Alexandre Lacazette gibi yıldız oyuncular ise bu örneklerin başında geliyor.

 

Gareth Bale-Reuters.jpg
Gareth Bale / Fotoğraf: Reuters

 

101 milyon ödenen Bale'in yolu Real'le ayrıldı

Kariyerine Cardiff Civil Service kulübünde başlayan ve sonrasında Southampton altyapısına giren Bale, 2007'de 14 milyon 700 bin euro bonservis bedeliyle Tottenham'a transfer oldu. 

Burada sergilediği performansla dünya devlerinin radarına giren Gareth Bale, 2013'te astronomik bir bedelle La Liga ekiplerinden Real Madrid ile anlaştı.

101 milyon euro'ya transfer olan ve o dönem rekor kıran Bale, Real Madrid'de davranışları nedeniyle sık sık hedef haline getirildi. 

Bale, İspanyol ekibinde forma giydiği 258 maçta 106 gol ve 67 asist kaydetti. Galli futbolcu yıldızlar topluluğu olarak nitelendirilen Real Madrid'de 5'i Şampiyonlar Ligi olmak üzere birçok zafer elde etti.

Bu sezon takımıyla sözleşmesi sona eren ve bedelsiz olarak Madrid'den ayrılan Gareth Bale, MLS ekiplerinden Los Angeles FC'ye transfer oldu.

 

Pogba-Reuters.jpg
Paul Pogba / Fotoğraf: Reuters

 

Manchester United, Pogba'ya 105 milyon ödedi

Premier Lig'de son yıllarda beklentilerin uzağında kalan Manchester United'da sık sık gündeme gelen isimlerden Paul Pogba'nın takımdaki geleceği belli oldu.

Hemen her transfer dönemi ayrılacağı konuşulan Pogba, Manchester ekibiyle sözleşmesini tamamladı.

2016'da Jose Mourinho'nun Juventus'tan transfer ettirdiği ve bonservisine 105 milyon euro ödenen Fransız futbolcu Paul Pogba, Manchester United'a para kazandırmadan takımdan ayrıldı.

"Kırmızı Şeytanlar" ile 232 karşılaşmaya çıkan Pogba, 39 gol ve 51 asistle takımına katkı sağladı.

Pogba, henüz bir takımla sözleşme imzalamadı.

 

Alexandre Lacazette-Reuters.jpg
Alexandre Lacazette / Fotoğraf: Reuters

 

Arsenal'den Lacazette geçti

Astronomik bonservisle transfer olduğu takıma para kazandırmadan ayrılan oyuncular kervanına katılan isimler arasında Alexandre Lacazette de dahil oldu.

Olympique Lyon altyapısından çıkmasının ardından 2017'de Premier Lig ekibi Arsenal'e transfer olan Lacazette, takımına 53 milyon euro kazandırmıştı.

Londra ekibiyle 5 sezon geçiren Fransız santrfor 206 maçta forma giyerken, 71 gol, 36 asistlik performans üretirken iki kez kupa sevinci yaşadı.

Takımıyla sözleşmesi bu sezon sona eren Fransız futbolcu, Arsenal'le yollarını ayırmasının ardından bedelsiz olarak eski takımı Olympique Lyon'a transfer oldu.

 

Arda Turan-Reuters.jpg
Arda Turan / Fotoğraf: Reuters

 

Barcelona, 34 milyon ödediği Arda Turan'ı bedelsiz bıraktı

Rekor bedelle transfer oldukları kulüplere bonservis getirmeden oyuncular kervanında Arda Turan da yer alıyor.

2011'de Galatasaray'dan Atletico Madrid'e 13 milyon euro bonservisle giden Arda Turan, 2015'te 34 milyon euro karşılığında takımından Barcelona'ya trasfer oldu.

Burada sergilediği performansla dikkat çeken ve Messi, Neymar, Suarez gibi yıldızlarla oynama şansı bulan Turan'ın Katalan ekibiyle serüveni istendiği gibi son bulmadı. 

Futbolu dışında özel hayatı nedeniyle de sık sık gündeme gelen yıldız futbolcu, 2015'de Başakşehir'e kiralık olarak geldi.

2020'de Barcelona ile sözleşmesi sona eren Arda Turan bedelsiz olarak takımdan ayrılarak Galatasaray'la anlaştı.

Arda Turan, Barcelona formasıyla 55 maça çıkarken 15 gol ve 11 asist üretmişti.

 

Ibrahimovic-Reuters.jpg
Zlatan Ibrahimovic / Fotoğraf: Reuters

 

Pirlo, Ibrahimovic, Cavani de listede

Jovic, Pogba, Lacazette, Bale son dönemin popüler bedelsiz transferleri olsa da geçmişte de birçok oyuncu benzer şekilde takımlarıyla yollarını ayırdı.

İtalyan eski futbolcu Andrea Pirlo, 2001'de 17 milyon euroya Milan'a transfer olurken, 2011'de bedelsiz olarak Juventus'un yolunu tuttu. 

Futbol dünyasının en yetenekli oyuncuları arasında gösterilen Zlatan Ibrahimovic, 2012'de 21 milyon euro bonservis ödenerek gittiği Paris Saint-Germain'den 2016'da bedelsiz olarak ayrıldı.

 

Edinson Cavani-Reuters.jpg
Edinson Cavani / Fotoğraf: Reuters

 

2013'te Chelsea'nin 35 milyon 500 bin euro ödeyerek kadrosuna kattığı Brezilyalı oyuncu Willian, 2020'de Bedelsiz olarak Arsenal'e transfer oldu.

2002'de 6 milyon euro bonservis ödenerek Bayern Münih'e katılan Michael Ballack, 2006'da bedelsiz olarak Chelsea'nin yolrunu tuttu.

2016'da Bayern Münih'in Dortmund'dan 22 milyon euro ödeyerek aldığı Mario Götze, 2020'de PSV Eindhoven'a giderken takımına para kazandırmadı.

Paris Saint-Germain'in 2013'te Napoli'ye 64 milyon 500 bin euro bonservis ödediği Edinson Cavani, 2020'de Manchester United'a bedelsiz transfer gerçekleştirdi.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU