Dünya liderleri eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin öldürülmesine nasıl tepki gösterdi?

Çin sosyal medyasında suikastçıyı kahraman ilan edenler oldu

Şinzo Abe, 2012-2020 döneminde 7 yıl 8 ay boyunca görevde kalarak ülke tarihinde en uzun süre başbakanlık yapan siyasetçi olmuştu (Reuters)

Eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybetmesi dünyada geniş yankı uyandırdı.

67 yaşındaki Abe, bugün Nara kentinde katıldığı seçim kampanyası etkinliğinde silahlı saldırıya uğramasının ardından kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Saldırı sırasında Abe, Japonya'nın meclisi Milli Diyet'in üst kanadı olan Danışmanlar Meclisi için pazar günü düzenlenecek seçimlerde, iktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP) adaylarına destek vermek için konuşma yapıyordu.

Yerel saatle 11.30 civarında gerçekleşen saldırının ardından güvenlik görevlilerinin, 41 yaşında olduğu belirtilen Tetsuya Yamagami adlı bir şüpheliyi yakaladığı bildirildi.

Trajik olayın ardından çok geçmeden dünya liderlerinden taziye mesajları geldi.

Türkiye: Kınıyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter'daki paylaşımında "Bu menfur saldırıyı gerçekleştirenleri kınıyorum. Dostum Abe'nin ailesine, sevenlerine, tüm Japonya halkına ve hükûmetine başsağlığı dileklerimi iletiyorum" ifadelerini kullandı.
 


Japonya: Barbarca ve affedilemez

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Abe'nin vurulmasının "barbarca, şeytani ve affedilemez olduğunu" belirterek saldırıyı kınadı.

ABD: Endişe duyuyoruz

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken olaydan derin endişe duyduklarını belirtirken, ABD'nin Japonya Büyükelçisi Rahm Emanuel ise Abe'yi "Japonya'nın olağanüstü liderlerinden ve ABD'nin sarsılmaz müttefiklerinden biri" olarak tanımladı.

Rusya: Gerçek bir yurtseverdi

Ukrayna savaşı nedeniyle Japonya'nın yaptırım uyguladığı Rusya da Abe'nin hayatını kaybetmesi üzerine açıklama yaptı.

G20 zirvesinde konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, mevkidaşı Yoshimasa Hayashi'ye taziye dileklerini iletti.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov ise "Abe, Japonya'nın gerçek bir yurtseveriydi" ifadelerini kullandı.
 

Şinzo Abe.jpg
Abe'nin konuşma sırasında uğradığı saldırıda olay yerinde bilincini kaybettiği bildirildi (Reuters)


Çin: Pekin - Tokyo ilişkileriyle ilgili değil

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, saldırı nedeniyle şoke olduklarını söylerken, "Bu beklenmedik olayla Çin - Japonya ilişkileri arasında bağlantı kurulmamalı" dedi.

Abe'nin görevdeyken izlediği milliyetçi politika, özellikle Tayvan'ın özerkliği gibi meseleler yüzünden Pekin - Tokyo ilişkilerinde gerginlik yaratmıştı.

Suikastçı kahraman ilan edildi

Sosyal medya platformu Weibo'da bazı kullanıcıların Abe'nin öldürülmesini kutlaması ve suikastı düzenleyen kişiyi kahraman ilan etmesi de dikkat çekti.
 


Çin'den sosyal medyadaki milliyetçi paylaşımlara ilişkin henüz bir açıklama gelmedi.

Pekin yönetimi, "tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Buna göre Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın ülkelerle diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.
 


Tayvan: Güvenilir dostlarımızdandı

Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen ise saldırıdan üzüntü duyduklarını belirterek Abe'yi "Tayvan'ın güvenilir dostlarından biri" diye tanımladı.

Ing-wen, paylaşımında "Tayvan'ı yıllarca destekledi ve Tayvan-Japonya ilişkilerini geliştirmek için büyük çaba sarf etti" dedi.

Birleşik Krallık: Liderliği unutulmayacak

Dün istifasını duyuran BK Başbakanı Boris Johnson ise "Şinzo Abe'yle ilgili gelişmeler nedeniyle çok üzgünüm. Zorlu zamanlarda gösterdiği küresel liderlik birçok kişi tarafından unutulmayacak" ifadelerini kullandı.

Almanya: Japonya'nın yanındayız

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Twitter'daki paylaşımında saldırının kendisini şoke ettiğini ve derinden üzdüğünü söyleyerek, "Bu zor zamanda Japonya'nın yanındayız" diye yazdı.
 


Avustralya: En yakın dostlarımızdandı

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ise Abe için "Avustralya'nın dünya sahnesindeki en yakın dostlarından biriydi" dedi.

AB: Büyük demokrat

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise saldırının canice ve ödlekçe olduğunu söyleyerek, açıklamasında "Müthiş bir kişi, büyük bir demokrat ve çokuluslu dünya düzeninin savunucusu yaşamını yitirdi" ifadelerine yer verdi.

Hindistan: Derin rahatsızlık duyuyoruz

Hindistan Başbakanı Narendra Modi de "Sevgili dostum Abe'ye düzenlenen saldırıdan derin rahatsızlık duyuyorum" dedi.



Independent Türkçe, Reuters, Deutsche Welle, Japan Times, Wio News, AA, BBC

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU