Üç metrelik köpekbalığını döve döve 17 yaşındaki kızı kurtardı

ABD'deki en yüksek sayıda kışkırtılmamış köpekbalığı saldırısı, 1837'den bu yana neredeyse 900 vaka bildiren Florida'da görüldü

Addison Bethea (Facebook)

ABD'nin Florida eyaletinde yaklaşık 3 metrelik bir köpekbalığının saldırısına uğrayan genç kız, hayvan yüzerek uzaklaşana kadar onu dövmeye başlayan bir aile ferdi tarafından kurtarıldı.

17 yaşındaki Addison Bethea'nın saldırı sebebiyle bacağının bir kısmını kaybettiği bildirildi.

Addison'ın babası Shane Bethea, Facebook'a "Kızımın durumu stabil hale getirildi ve birden fazla doktor bacağını kurtarmak için çabalıyordu" yazdı. 

Sağ bacağında ayağına ve baldırına kan akışını yeniden sağlamak adına atar damar oluşturmak için sol bacağından bir damar almak zorunda kaldılar. Uyluğunun arkasındaki sinir ağır hasar almış. Uyluk bölgesi olağanüstü derecede hasar görmüş. Doktorlar şu anda bacağın durumundan emin değil ve ne yapılması gerekeceğini görmek için duruma gün gün bakmak istiyorlar.

Taylor County Şerif Bürosu'ndan yapılan açıklamaya göre, perşembe günü 1,5 metre derinlikteki suda köpekbalığı tarafından ısırıldığında kız, Florida'nın kuzeyindeki Taylor County'de yer alan Keaton Plajı yakınlarında deniz tarağı arıyordu.

Koşarak kızın yardımına gelen aile ferdi, köpekbalığı yüzerek uzaklaşana kadar hayvana vurmaya başladı. Şerif bürosundan yapılan açıklamaya göre, "ağır yaralı" haldeki kız hava taşıtıyla Tallahassee'deki bir hastaneye kaldırıldı.

Açıklamada, "yüzücülerin ve deniz tarağı toplayıcılarına uyanık ve tetikte olup köpekbalıklarına karşı güvenlik önlemleri almaları uyarısının yapıldığı" belirtildi.

Uyulması gereken bazı kurallar şunlardır: Asla tek başınıza yüzmeyin, balıkçıların yakınında suya girmeyin, kıyı kordonu (köpekbalıklarının toplanmayı sevdiği yerler) gibi alanlardan uzak durun, büyük balık sürülerinin yakınında yüzmeyin ve sudayken dengesiz hareketler yapmaktan kaçının.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kıza ne tür bir köpekbalığının saldırdığı bildirilmedi ama hayvanın yaklaşık 3 metre uzunluğunda olduğu söylendi. Yine de tüm dünyada kışkırtılmamış saldırılardan en çok sorumlu olan üç köpekbalığı türü büyük beyaz köpekbalığı, kaplan köpekbalığı ve boğa köpekbalığıdır. Bunların hepsi 3 metreden epey uzun da olabilir.

Meksika Körfezi'nin yanı sıra ABD'nin Doğu Kıyısı açıklarındaki sularda da düzinelerce köpekbalığı türüne rastlanabilir.

Köpekbalıkları ABD'nin hem doğu hem de batı sahillerinde bulunabilir. Florida Müzesi'ndeki Uluslararası Köpekbalığı Saldırı Dosyası'na göre, 1837'den bu yana neredeyse 900 vaka bildiren Florida, ABD'deki en fazla kışkırtılmamış köpekbalığı saldırısının görüldüğü eyalet.

Florida'ya yaklaşan başka eyalet yok: Hawaii 182 saldırıyla ikinci, Kaliforniya ise 132 saldırıyla üçüncü sırada.

Dosya, Florida'yı bildirilen köpekbalığı ısırıkları listesinin de başında gösteriyor. 2021'de dünyadaki kışkırtılmamış köpekbalığı ısırıklarının yüzde 38'i Florida'da rapor edilmiş.

Florida, son 5 senede her yıl ortalama 25 olay bildirdi.

Uluslararası Köpekbalığı Saldırı Dosyası, saldırı sayısının giderek azaldığı anlaşılıyor. Köpekbalığı saldırıları muhtemel bir tehlike olmayı sürdürürken, yıldırım çarpmaları yıllık bazda daha ölümcül vakalara yol açıyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU