CHP Kovid-19 Danışma Kurulu: Pandemi halen öldürücü

Açıklamada, "Sağlık Bakanlığı'nı Kovid-19 pandemisini bilime uygun biçimde izlemeye ve birey-toplum sağlığını koruyacak biçimde pandeminin ciddiyetini toplumla paylaşmaya davet ediyoruz" denildi

CHP Kovid-19 Danışma Kurulu, bugün yaptığı yazılı açıklamada salgının gidişatının değiştiğine dikkat çekti / Kolaj: Independent Türkçe

CHP Kovid-19 Danışma Kurulu, bugün yaptığı yazılı açıklamada salgının gidişatının değiştiğine dikkat çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Yaz kolay geçmeyecek gibi görünüyor"

Dünya Sağlık Örgütü'nün son verilerine göre 110 ülkede Kovid-19 vakalarının artış gösterdiği, haftalık yüzde 18'lik bir vaka artışının açıklandığına ve Avrupa'da ise vaka sayılarındaki artış oranı yüzde 33 olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre 20-26 Haziran haftasında, önceki haftalara göre hızlı bir artışla nisan ayının ortalarındaki vaka sayısına geri dönüldü. Önlemlerin kaldırılması ve aşırı serbestleşme, artan toplumsal hareketlilik, aşılamaya verilen önemin ve ilginin düşmesi, önlemsizliği adeta teşvik eden açıklamalarla başladığımız yaz, kolay geçmeyecek gibi görünüyor" ifadelerine yer verildi.

"Hatırlatma dozu oranı toplumsal koruma sağlayacak düzeyde değil"

"Sağlık Bakanı’nın pandemiyi önemsizleştiren talihsiz açıklamaları nedeniyle maske, fiziksel mesafe ve hijyen gibi bireysel önleyici uygulamalar hemen tümüyle ortadan kalkmıştır" denilen açıklamada, hatırlatma doz aşı oranının toplumsal koruma sağlayacak düzeyde olmadığı vurgulandı.

 Öte yandan Turkovac aşısının etkinliğine yönelik yapılan bilimsel çalışmanın sonucunun halen açıklanmadığı ve 12 yaş altı çocuklara aşı hakkı tanınmadığı belirtilen açıklamada, pandeminin başından beri Türkiye’de kullanılan aşıların etkililiğine yönelik hiçbir veri açıklanmadığı da belirtildi.

Ayrıca, Molnupiravir dışındaki etkili antiviral tedavi seçeneklerinin hiçbirisinin erişilebilir olmadığı ifade edildi.

"Birçok hastanede Kovid-19 poliklinikleri kapatıldı"

Omikron varyantı nedeniyle hastalık bulgusu olanların mutlaka test yaptırması gerektiği ancak halihazırda yakınmaları olmasına rağmen test yaptırmama gibi bir yaklaşım söz konusu olduğu ifade edilen açıklamada, birçok hastanede Kovid-19 polikliniklerinin kapatıldığına da dikkat çekildi.

Raporda, "Omikronun yeni ortaya çıkan alt varyantları, giderek daha bulaşıcı hale gelmektedir (BA.2 alt varyantı BA.1 alt varyantından daha bulaşıcı idi. BA.2.12.1 alt varyantı, BA.2’den daha bulaşıcı). Kapalı alanlarda ve açık havada kalabalık ortamlarda maske kullanılmaması bulaşmayı daha da arttırmaktadır. Omikron’un BA.4 ve BA.5 alt varyantları dünyada hızla yayılmaktadır" vurgusu yapıldı.

"Paxlovid halen Türkiye’de bulunmamaktadır"

Omikron ile enfekte olmak hafif hastalığa yol açmakla birlikte, özellikle risk grubunda olanlarda ve aşısızlarda ağır hastalık ve ölüm riskinin halen mevcut olduğunu belirten CHP Kovid-19 Danışma Kurulu, risk grubunda olanlarda hastalığın tedavisinde kullanılabilecek etkili bir ilaç olan Paxlovid’in ise halen Türkiye’de bulunmadığı hatırlatıldı.

Sonbaharda ve kış aylarında Kovid-19 vakalarının artmasının kaçınılmaz olduğu belirtilerek, okulların da açılmasıyla birlikte artacak vaka sayılarını azaltmanın en etkili yollarından birinin aşılama olduğu ve maske kullanımı ile etkili aşıların ve gereken ek (hatırlatma) dozların yapılması çağrısı yapıldı.

"Düzenlemeler yeniden hayata geçirilmeli"

Aşı merkezlerinin sadece devlet hastanelerinde ve toplum sağlığı merkezlerinde açık halde tutulması ve hatırlatma dozlarının yapılması konusundaki uyarıların/önerilerin yeterince güçlü olmamasının, aşılanma oranlarının büyük oranda düşmesine yol açtığı ifade edilen raporda, yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı:

  • Toplu taşıma gibi belirli alanlarda maske takılması ve fizik mesafe sağlanması gibi salgın önlemleri yeniden yürürlüğe konmalı,
  • Test sayısı artırılmalı, hastalık bulgusu olan herkese test yapılmalı,
  • İzolasyon, karantina ve izlem uygulamaları gözden geçirilmeli ve güncellenmeli,
  • Aşılama hızla yaygınlaştırılmalı,
  • Çalışma yaşamında kaldırılan özlük hakları ile ilgili Kovid-19 düzenlemeleri ve destekleri yeniden hayata geçirilmelidir.

"Pandemi halen öldürücüdür"

Yapılan açıklama şu şekilde sona erdi:

Herkesi halen içerisinde bulunduğumuz 'yaz dalgası' nedeniyle kapalı ortamlarda yüksek koruyucu maske kullanmaya ve solunumsal yakınması olan kişileri de hızlı test ya da PCR testi yaptırmaya davet ediyoruz. Avrupa kaynaklı veriler ve ülkemizdeki gözlemlerimiz son haftalarda Kovid-19 vakalarında büyük bir artışa işaret etmektedir. Söz konusu vaka artışları henüz vefat sayılarına yansımamıştır.Ancak bilinmelidir ki; pandemi halen öldürücüdür ve ayrıca hastalık değişen oranlarda 'Uzun-Kovid' tablosuna da yol açmaktadır. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı’nı Kovid-19 pandemisini bilime uygun biçimde izlemeye ve birey-toplum sağlığını koruyacak biçimde pandeminin ciddiyetini toplumla paylaşmaya davet ediyoruz. Aksi halde her bir kişinin hastalanması ya da kaybının sorumluluğunun Sağlık Bakanlığı’na ve Sağlık Bakanı’na ait olacağını vurgulamayı görev sayıyoruz

 

Independent Türkçe, ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU