İsveç ve Finlandiya'dan NATO üyeliği konusunda "Türkiye ile ilerleme sağlandı" açıklaması

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinisto, NATO zirvesi öncesinde Finlandiya ile Türkiye'nin nispeten ortak bir anlayışa vardığını açıklarken, İsveç Dışişleri Bakanı Linde, NATO üyeliği konusunda Türkiye ile görüşmelerde ilerleme sağlandığını söyledi

Fotoğraf: AA

Bugün İspanya'da gerçekleşecek NATO Zirvesi öncesi, İsveç ve Finlandiya'dan NATO'ya katılım süreçleri ve Türkiye ile yapılan görüşmelere ilişkin açıklama geldi.

Svenska Dagbladet gazetesine konuşan İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine olan itirazlarını gidermek için yapılan görüşmelerde ilerleme sağlandığını ve Madrid'deki zirvede somut bir ilerleme sağlanabileceğini söyledi.

Linde "Bugün olumlu bir gelişme ihtimaline hazırız, ancak biraz daha vakit de alabilir. Öyle olması durumunda, sabırlı kalacağız ve zirveden sonra görüşmelere devam edeceğiz" dedi.

Finlandiya: Türkiye ile aramızda nispeten ortak bir anlayışa vardık

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, Madrid'deki NATO zirvesi öncesinde Finlandiya ile Türkiye'nin nispeten ortak bir anlayışa vardığını açıkladı.

Niinisto, Türkiye ile görüşmelerin sonucu hakkında iyimser veya kötümser olmadığını belirtti.

Bugün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsveç başbakanı ve NATO genel sekreteri ile zirve öncesinde bir araya gelecek olan Niinisto, bu görüşme öncesinde heyetler arasında yapılan görüşme hakkında, "Genel kanı görüşmelerin beklenenden bir miktar daha iyi geçtiği, iki tarafın birbirlerinin durumunu bir miktar daha iyi anladığı şeklinde" dedi.

Finlandiya cumhurbaşkanı ayrıca Türkiye'nin dile getirdiği Finlandiya ve İsveç'in teröristleri koruduğu iddiasının doğru olmadığını ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ne olmuştu?

Ankara, terör örgütlerine destek verdikleri ve Türkiye'ye silah ambargosu uyguladıkları gerekçesiyle İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımlarına itiraz etmişti. 

Türkiye'nin taahhüt verilmediği sürece iki ülkenin üyeliklerine onay vermeyeceğini açıklaması sonrası, bu ülkeler arasında görüşmeler gerçekleşmişti.

Bugün İspanya'ya giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımı ile ilgili, "Kuru laf değil netice istiyoruz, orta sahada top çevirmekten bıktık" dedi.

 

Independent Türkçe, Reuters
 

DAHA FAZLA HABER OKU