Akşener'den "dezenformasyon yasası" teklifine tepki: İstibdat yasasıdır

"Havuz medyasındaki düzeni, sosyal medyaya da taşımak için uğraşıyorlar"

Fotoğraf: AA

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, AK Parti ve MHP’nin "dezenformasyonla mücadele" iddiasıyla Meclise getirdiği ve sansürle sonuçlanacağı eleştirilerine neden olan kanun teklifine tepki gösterdi.

Partisinin grup toplantısında konuşan Meral Akşener, teklifi "televizyon ve gazeteler üzerinde kurulan baskının internete taşıma sevdası" olarak niteledi ve şunları söyledi:

Biliyorsunuz önümüze, “Sosyal Medya Yasası” adı altında yeni bir yasak getirdiler. Neymiş? Yalan habere karşı önlem alacaklarmış. Neymiş? Dezenformasyonla mücadele edeceklermiş. Neymiş? Sosyal medya yalancıymış. Çünkü onlara göre yolsuzluk yok; haberi yapanlar yalancı. Aslında sığınmacı sorunu da yok; var diyenler yalancı. Ekonomide her şey tıkırında; ekonomi kötüye gidiyor diyenler yalancı… Bu yasa, internet sitelerini hizaya çekme yasasıdır. Bu yasa, televizyon ve gazeteler üzerinde kurulan baskıyı, internete taşıma sevdasıdır. Bu yasa, yeni bir RTÜK oluşturma çabasıdır. Ez cümle bu yasa, bir istibdat yasasıdır!

 

"Korkuyorlar"

İktidarın bu yasaya ihtiyaç duyma sebebinin korku olduğunu ifade eden İYİ Parti lideri, şöyle devam etti:

 Gerçeklerden korkuyorlar. Adaletten korkuyorlar. Milletin özgürce konuşmasından, herkesin doğruları öğrenmesinden korkuyorlar. Uğruna her şeyi verecekleri o koltukları, kaybetmekten korkuyorlar. Kurdukları rant düzeninin dağılmasından korkuyorlar. Maskelerin düşmesinden, saraydaki sefanın bitmesinden korkuyorlar.

Ne kadar beceriksiz olduklarının yazılmasından, ülkemize ne büyük kötülükler ettiklerinin çizilmesinden, kapı arkalarında döndürdükleri dümenlerin açığa çıkmasından korkuyorlar. Artık öyle bir panik halindeler ki havuz medyasındaki düzeni, sosyal medyaya da taşımak için uğraşıyorlar. Varsın olsun. İstedikleri kadar uğraşsınlar. Biz “Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet!” demeye, devam edeceğiz. İstedikleri kadar gerçeklerden kaçsınlar. Biz Her türlü haksızlığın, adaletsizliğin ve yasağın karşısında sSözü milletimize vermeye devam edeceğiz!

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yasa hakkında

Tasarı sosyal medya platformları, internet gazetecileri, basın mensupları ve sosyal medya kullanıcılarının tümünü ilgilendiren önemli değişiklikler öngörüyor. 

Kanun teklifi, özellikle dezenformasyona dönük düzenlemeleriyle öne çıkıyor ve Türk Ceza Kanunu’na yeni bir suç eklenmesini içeriyor. Bu yeni suçun kapsamı, “halkı yanıltıcıyı bilgiyi alenen yaymak."

Haklarında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası uygulanacak suçun failleri şöyle tanımlanıyor: 

Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli bir şekilde alenen yayan kimse.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU