Uluslararası Çalışma Örgütü'nden çıraklık raporu: Uzun çalışma saatlerine ve iş güvenliği tehlikelerine maruz kalıyorlar

Uluslararası Çalışma Örgütü raporunda çırakların henüz fiziksel gelişimlerini tamamlamadan bir işyerinin neredeyse tüm sorumluluğunu üstlendiği ifade edildi

Fotoğraf: AA

Türkiye’deki çıraklık sistemini inceleyen Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), otomotiv sektöründe, kaynak makinesi kullanan çırakların, koruyucu ekipman olmadan tehlikeli gazları soluduğuna, çırakların hafta sonu da dahil olmak üzere uzun çalışma saatlerine ve iş güvenliği tehlikelerine maruz kaldığına dikkat çekti.

Türkiye’de çıraklığın mevcut durumunu inceleyen ILO’nun raporuna göre, çırakların verildiği işletmelerin büyük bölümü, Türkiye’de genel olarak daha kötü iş sağlığı ve güvenliği koşullarına sahip olan KOBİ’ler.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre; özellikle otomotiv sektöründe, kaynak makineleri kullanan çıraklar, koruyucu ekipman olmadan tehlikeli gazları soluyarak ciddi yaralanma tehlikelerine maruz kalıyor.

Uluslararası çalışma standartlarının, 16 yaş altı çocukların gece çalışmasını yasakladığına işaret edilen raporda, “Okula gidemeyen çocukların diplomasız kalmayacak ve meslek öğrenecek olması düşüncesi, yoksul ailelere cazip görünmektedir. Böylece çocuklar, fiziksel ve psikolojik olarak kırılgan olacakları durumlarda, kendilerini savunma olanakları olmadan işletmelerin kollarına itilmektedir. Çırakların hafta sonları da dahil olmak üzere uzun çalışma saatlerine maruz kaldığı defalarca dile getirilmektedir” denildi. Raporda, henüz fiziksel gelişimlerini tamamlamadan bir işyerinin neredeyse tüm sorumluluğunu üstlenen çırakların, iş sağlığı ve güvenliği riskleriyle karşı karşıya kaldığına dikkat çekildi.

 

 

Milliyet

DAHA FAZLA HABER OKU