Gıda krizi raporuna göre Türkiye en riskli 11 ülke arasında

Gıda krizinin yarattığı riskleri ele alan son global rapora göre Türkiye, en ağır risk altındaki ilk 11 ülke arasında yer alıyor

Fotoğraf: AA

Alianz sigorta şirketi, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası tüm dünyayı etkileyen gıda krizinde her ülkenin ne seviyede risk taşıdığını bir raporla ortaya koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rapora göre Türkiye, savaştan gıda anlamında en çok etkilenen ülkelerin arasında  yer alıyor. Türkiye'nin gıdada yıllık fiyat artışının 2021'de yüzde 74 olduğu belirtilen raporda bunun ise harcanabilir geliri yüzde 19 azalttığı ifade edildi. Raporda, gıda fiyatlarındaki mevcut trendin sürmesi halinde bu gıda enflasyonunun Türkiye'de satın alma gücünde yüzde 100'ün üzerinde kayıp anlamına geleceği belirtildi.

Sosyal huzursuzluk uyarısı

Rapordaki projeksiyona göre Türkiye'nin birinci olduğu gıda enflasyonunda dünyada en yakın rakibi Lübnan. Rapora göre Türkiye'de gıda harcamaları toplam harcamalar içinde yüzde 25 pay alıyor.

Sözcü'de yer alan habere göre raporda gıda enflasyonundaki her yüzde 1'lik artışın, harcanabilir reel geliri 0,81 azalttığı belirtildi. Raporda Cezayir, Bosna Hersek, Mısır, Ürdün, Lübnan, Nijerya, Pakistan, Filipinler, Siri Lanka, Tunus ve Türkiye'nin gıda krizinde en riskli ülkeler olduğu ve bu ülkelerde sosyal huzursuzluk riskinin ciddi seviyede arttığı vurgulandı.

"Türkiye hiçbir adım atmadı"

Raporda, "En riskli 11 ülke net gıda ithalatçısı. İçlerinde sadece Mısır ve Bosna Hersek, halkının gıda fiyat şoklarından daha az etkilenmesi için politikalar hayata geçirdi"ifadesi kullanıldı. Raporda Türkiye'de gıda zamlarına karşı tüketiciye yönelik ne vergi, ne sosyal koruma, ne piyasaya yönelik hiçbir adım atılmadığı ortaya konuldu.

 

Sözcü

DAHA FAZLA HABER OKU