İçişleri Bakanlığı, Şeyh Said'in mezar yerinin tespiti için açılan davada davanın reddini istedi

Şeyh Said ve 46 arkadaşının mezar yerinin tespiti için açılan dava sürüyor. İçişleri Bakanlığı mahkemeye davanın reddedilmesi talebiyle bir dilekçe gönderdi

Diyarbakır Barosu ve Şeyh Said’in ailesi tarafından kurulan Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği, 97 yıldır sır gibi saklanan mezarların tespiti için İçişleri Bakanlığı'na başvurmuştu /Fotoğraf: Twitter

1925 yılında Cumhuriyete karşı isyan başlattığı iddiasıyla idam edilen Şeyh Said ve 46 arkadaşının 97 yıldır sır gibi saklanan mezar yeri ile ilgili yargılama başladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Davayı kabul ederek İçişleri Bakanlığı'nın husumetin tarafı olduğuna hükmeden mahkeme, bakanlıktan tüm bilgi ve belgelerin gönderilmesini ve 30 gün içinde savunma yapmasını istedi. 

DW Türkçe'den Felat Bozarslan'ın haberine göre, savunmasını gönderen bakanlık, açılan davanın hukuki dayanaktan yoksun olduğunu belirterek, reddedilmesini istedi. 

97 yıl sonra yargıya taşındı

Diyarbakır Barosu ve Şeyh Said'in ailesi tarafından kurulan Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği, 97 yıldır sır gibi saklanan mezarların tespiti için İçişleri Bakanlığı'na başvuru yapmış, devletin arşivlerinde kayıtlı olan mezar yerlerinin bildirilmesini istemişti.

Ancak bakanlık 30 günlük yasal süre içerisinde başvuruya cevap vermedi. Bakanlığın yasal sürede cevap vermemesi, hukuki olarak talebin reddedildiği anlamını taşıdığı için de Ankara 5'inci İdare Mahkemesi'ne dava açıldı. Açılan dava ile 97 yıl aradan sonra Şeyh Said ve arkadaşları ile ilgili ilk kez yargı yoluna başvurulmuş oldu.

 

DW Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU