Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, ÇHD üyesi Barkın Timtik, Özgür Yılmaz ve Oya Aslan'ın tutuklu yargılandığı dava, İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Mahkeme, Kozağaçlı, Timtik, Aslan ve Yılmaz'ın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 7 Eylül'de görülecek.
Adli Tıp'tan beklenen rapor gelmedi
Mahkeme Başkanı Ali İhsan Horasan, duruşmayı başlatarak, 2007 yılından beri bulunamayan Hollanda/Belçika belgeleri denilen dijitallerin halen Adli Tıp Kurumu’ndan gelmediğini belirtti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Davanın 5 Ocak’taki duruşmasında mahkeme, "resmi belgede sahtecilik" ve "resmi belgeyi yok etmek" suçlarından hapis cezasına çarptırılan FETÖ hükümlüsü eski polis şefi Ramazan Akyürek tarafından imzalanarak Emniyet Genel Müdürlüğü arşivine alınan Hollanda/Belçika belgeleri denilen dijitallerin istenmesine karar vermişti.
23 Mart’taki duruşmada ise belgelerin dosyaya girdiği belirtildi ve incelenmesi için Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.
Savcılık tutukluluk halinin devamını talep etti
Mahkeme başkanının, Adli Tıp’tan beklenen raporun gelmediğini belirtmesinin ardından duruşma savcısından görüşü soruldu. Savcı, sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep etti. Savcının ardından, tutuklu avukatların müdafileri, savcılığın tutukluluk halinin devamına ilişkin talebine ilişkin beyanlarını sunmaya başladı.
"Bir gerekçe bile yazmıyorsunuz"
Kozağaçlı, Timtik, Aydın ve Arslan’ın avukatlarının beyanlarının ardından ilk sözü avukat Selçuk Kozağaçlı aldı. “Ben şimdiye kadar tutuklu olduğum hiçbir dosyada tahliye talep etmedim ama bu durum genç avukatlar arkadaşlarımda rahatsızlık yaratıyor” diyerek söze başlayan Kozağaçlı, “Ben talep etmiyorum ama siz, tutukluluk halinin devamına karar verirken bir gerekçe bile yazmıyorsunuz. Hep aynı üç cümleyle tutukluluğumuzun devamına karar veriyorsunuz” ifadelerini kullandı.
"İki hakim hapiste biri yurt dışına kaçtı"
“Benim hakkımdaki ilk tutukluluk kararını veren adam şu anda hapiste. Soruşturma aşamasında hakimlik yapanlardan birisi yurt dışında, ikisi hapiste. Hakimlik yapamıyorlar. İsimleri önemli değil.” ifadeleriyle sözlerine devam eden Kozağaçlı, geçmişte bir hakimin kendisi hakkında üç defa tutukluğunun devamına ilişkin karar verdiğini ve her seferinde gerekçe yazdığını belirterek, “Bu sizin için de örnek olmalı” diye konuştu.
"Can Atalay'ın tutukluluğu hukuktaki öngörülemezliğin kanıtı"
Hukuk sisteminin öngörülemez olduğunu belirten Kozağaçlı, Gezi davasında tutuklanan avukat Can Atalay’la ilgili de konuştu. “İki kez beraat etmiş ve her duruşmayı, duruşma salonuna gelerek takip etmiş bir avukatı, birilerine kendilerini göstermek için hükümle birlikte duruşma salonunda tutukladılar. Bu nasıl yargıçlık?” diyen Kozağaçlı, Atalay’ın tutuklanmasının yargıdaki öngörülemezliğin kanıtı olduğunu belirtti.
"Yaptığımız değil yapacağımızdan korktuğunuz şey için..."
Kozağaçlı, kendilerinin tutuklu kalmaları için herhangi bir yasal dayanak olmadığını belirtti ve şunları söyledi:
Bizi yaptığımız bir şey için değil, yapmamızdan korktuğunuz bir şey için tutuklu tutuyorsunuz. Bana verebileceğiniz cezanın ardından tutuklayabileceğiniz bir madde yok. Siz de bana vereceğiniz cezayı tutukluluğumun devamına karar vererek yatırmayı hedefliyorsunuz.
Mahkeme başkanı: Onlar kamikaze
Savunması sırasında Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu hakimlerin seri tahliyeler verdiği dönemi hatırlatan Kozağaçlı’ya mahkeme başkanı Ali İhsan Horasan, “Onlar kamikaze” diyerek yanıt verdi.
"Milyoner olurum, hazır değilim"
Kozağaçlı, sözlerini şöyle noktaladı:
Siz bana küfür etseydiniz ve silahı çekip alnınızdan sizi vurup polise teslim olsaydım, ağır tahrik altında bu suçu işlemiş olurdum ve 7,5 yıl infazım olurdu. Beni bu kadar yatırdığınıza göre örgüt üyeliğinden ceza vermeyi düşünüyorsunuz. Vermezseniz ayıp olur ayrıca çok da para alırım tazminat olarak. Milyoner olurum, milyonerliğe hazır değilim. Ben size hukuksal olarak bizi tutuklu tutmanızın mümkün olmadığını anlattım. O yüzden tahliye talep etmiyorum. 26 senedir avukatlık mesleğini, 7 yıldır tutukluluk mesleğini yapıyorum. Zamanın ruhuna uygun olanı değil, yasal olanı yapın.
Duruşma, Kozağaçlı’nın ardından Barkın Timtik, Oya Arslan ve Özgür Yılmaz’ın beyanlarıyla devam etti. Tutuklu avukatların sözlerinin ardından mahkeme karar için ara verdi. Kararını açıklayan mahkeme heyeti Kozağaçlı, Timtik, Aslan ve Yılmaz'ın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 7 Eylül'de görülecek.
Dava ne aşamada?
Yargıtay'ın 2020 Eylül'de almış olduğu kararında, İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada yargılanan 14 avukat hakkındaki mahkumiyet hükmünü onanmış, Selçuk Kozağaçlı, Barkın Timtik ve Ezgi Çakır'e verilen ceza bozulmuştu. Yargıtay'ın kararında Ebru Timtik'le ilgili verilen karar, adil yargılanma talebiyle başlattığı ölüm orucu eyleminde hayatını kaybettiği için düşmüştü.
Yüksek mahkeme kararında, Kozağaçlı'ya örgüt üyeliği suçlamasıyla 10 yıl 15 ay hapis cezasını bozmuştu. Kararda, Kozağaçlı'nın 18. Ağır Ceza Mahkemesi'nde örgüt yöneticiliğinden yargılandığına işaret edilmişti. Kozağaçlı'nın yargılaması bu nedenle 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nde değil, 18. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılıyor.
Yargıtay, diğer tutuklu sanık Barkın Timtik'e örgüt yöneticiliği suçundan verilen 18 yıl 9 aylık hapis cezasını da bozmuş, Timtik'in örgüt üyeliği suçlamasıyla yargılanması gerektiğini belirterek hakkında yöneltilen suçlamanın somut delillere dayanmadığı belirtilmişti.
© The Independentturkish