Pazar sabahında Nepal'de kaybolan Tara Havayolları uçağının kalıntılarına kurtarma görevlileri ulaştı. The Twin Otter modeli uçak, Pokhora ve Jomsom isimli turistik merkezler arasında, yolcu ve uçuş ekibinden oluşan 22 kişiyi taşıyordu. Hiç kimsenin kurtulmadığı düşünülüyor.
Dağlık ülkede 12 yılda 12 havayolu trajedisi yaşandı, bu da burayı uçak yolculuğu için dünyadaki en tehlikeli ülkelerden biri kılıyor.
Ülkenin yerel havayolu şirketleri, eski ve bakımsız uçakları kullanma eğiliminde. Son trajedide adı geçen The Twin Otter yaklaşık 40 yaşındaydı. Kabul gören uluslararası havacılık standartları ne yeterince uygulanıyor ne de bu konuda yeterince eğitim veriliyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Çok zorlu araziye ve tahmin edilemez hava koşullarına sahip ülkede, bu tekrarlanan trajedilerin kısa sürede sona ermesi umudu pek yok.
Uçmanın her zamankinden daha güvenli hale geldiği bir çağda, Nepal'deki kazalar manşetlere çıkmaya devam ediyor. Kayıplarda, genellikle kötü havalarda uçan küçük pervaneli uçakların adı geçiyor.
Güvenlik yetkilileri, Nepal'in havacılığı düzenleyen kurumuna inanmadığı için ülkedeki tüm havayolu şirketleri AB'den men edilmiş durumda. Avrupa Komisyonu, "Nepal'in düzenleyici gözetiminden sorumlu yetkililer tarafından ruhsatlandırılmış tüm hava taşıyıcılarını" dışarıda bırakıyor.
Bu yetkililerin gözetimi altında korkunç kayıplar yaşandı. Son 10 yılda Jomson ve Pokhara arasındaki hatta, önceden meydana gelen iki kaza da bunlara dahil.
2012'de Agni Air uçağındaki 21 kişiden 15'i hayatını kaybetti. Jomson'a inmeyi başaramayan uçak, Pokhara'ya dönüyordu.
4 yıl sonra, bir Tara Air uçağı Pokhara'dan Jomsom'a giderken düştü. 23 can kaybedildi.
Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) Nepal'deki ölümlü kaza oranını azaltmaya çalışıyor. ICAO şöyle diyor:
Ülkenin güzel ama engebeli arazisi, hava faaliyetlerinin güvenliğini dünyanın diğer bölgelerine göre daha zorlu hale getiriyor.
2012'de, Katmandu'dan Lukla'ya uçmak üzere havalandıktan kısa bir süre sonra düşen Sita Air Dornier 228 uçağında ölen 19 kişi arasında 7 Britanyalı yolcu da vardı. "Uçağın çok fazla bagajla doldurularak haddinden fazla ağırlaşması da dahil bir dizi faktör" bu trajediden sorumlu tutuldu.
Dağlık ülkeye seyahat edecekler, uçmanın risklerini tartmaya devam ederken yolların da ölümcüllüğünün farkında olmalı zira ülkedeki kaza oranı Birleşik Krallık'tan 6 kat daha yüksek.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/travel/news-and-advice
Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken
© The Independent