Birleşik Krallık (BK) Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, "kıyametvari" bir gıda krizi yaşanacağı uyarısı yaparak, Rusya - Ukrayna savaşı nedeniyle artan enflasyon karşısında "çaresiz" olduğunu kabul etti.
Bailey, Avam Kamarası Hazine Komitesi'ne dünkü açıklamasında savaş nedeniyle artan gıda fiyatlarının yoksul ülkeler için felakete yol açabileceğini söyledi.
Mısır ve Tunus gibi ülkeler kullandıkları yemeklik yağ ve buğdayın çoğunu Ukrayna'dan tedarik ediyor.
Geçen ay Washington'daki IMF toplantısında Ukrayna Ekonomi Bakanı Yuliya Sviridenko'yla görüştüğünü ve küresel gıda krizine ilişkin endişelerinin arttığını söyleyen Bailey, "Ukrayna'nın elinde gıda var fakat bunu şu anda ülke dışına çıkaramıyor. Ekonomi bakanı ekinlere dair iyimserdi ancak şu anda ihracat yapamadıklarını ve durumun giderek daha da kötüleştiğini söyledi" dedi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Durumu "kıyametvari" olarak niteleyen Bailey, gıda krizinin birçok ülke için tehlike yarattığını belirtti.
Bailey, BK'deki enflasyon artışının yüzde 80'inin kontrolleri dışında gelişen olaylardan kaynaklandığını da savundu.
Merkez Bankası Başkanı, parlamenterlerin "Enflasyon karşısında çaresiz misiniz?" sorusuna "Evet. Bu çok ama gerçekten çok -durumun vahametini anlatacak bir kelime bulamıyorum- inanılmaz zor bir durum" yanıtını verdi.
Bailey, "Yüzde 10 enflasyon tahmini yapmak ve bunun yüzde 80'ine dair elimizden pek de bir şey gelmediğini söylemek, gerçekten çok zor bir durum. Karşı karşıya kaldığımız vaziyetin gerçekliğini kavramalıyız" dedi.
"Bu, para politikası yapısının son 25 yılda karşılaştığı en büyük sınav" diyen Merkez Bankası Başkanı, pandemi nedeniyle Çin'deki tedarik hatlarına yaşanan sorun ve Rusya'nın doğalgazı tamamen kesmesiyle yaşanabilecek enerji krizinin ekonomiyi daha da zorlayabileceğini söyledi.
BK'de martta yüzde 7 olan enflasyon, son 30 yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı.
BK Merkez Bankası, 5 Mayıs'ta politika faiz oranını yüzde 0,75'ten yüzde 1'e artırmıştı.