Kulüplerin yetiştirdikleri oyunculara sahada verdiği süre incelendi: Beşiktaş zirvede, 42 kulüp gençlere şans tanımadı

Dünya çapında 40 ligden kulüplerin, yetiştirdiği oyunculara verdikleri süreler incelendi. Bu sezon Süper Lig'de yetişen oyunculara en çok şans veren Beşiktaş olurken Kasımpaşa hiçbir altyapı futbolcusuna süre tanımadı

Süper Lig'de yetiştirdiği oyunculara en çok süre veren Beşiktaş, hiç şans vermeyen Kasımpaşa oldu / Fotoğraf: Pixabay

Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi (CIES), aralarında Avrupa'nın beş büyük ligi olarak kabul edilen Premier Lig, Bundesliga, La Liga, Serie A, Ligue 1'in de yer aldığı 40 ligde mücadele eden takımların yetiştirdikleri oyunculara verdikleri süreleri inceledi.

Rapora dahil edilen oyuncularda 15'inci ve 21'inci yaş günlerini kutladıkları sezonlar arasında en az üç yıl yetiştikleri kulüplerde bulunma şartı arandı. Kriterin bir diğeri ise 2021-22 sezonu başından 19 Nisan 2022'ye kadar oynanan yerel lig maçlarında aldıkları süreler oldu.

Araştırmaya göre 40 lig içerisinde Slovakya temsilcisi MSK Zilina, yetiştirdiği oyuncularına en çok şans veren kulüp olarak bu alanda zirvede yer aldı. 

 

 

Avrupa'nın beş büyük liginde rekor Athletic Bilbao'da olurken Süper Lig'de Beşiktaş yetiştirdiği futbolculara en çok süreyi veren ekip oldu.

40 ligin tamamında yüzde sıfır ile altyapı oyuncularına şans tanımayan 42 takımın olması ise dikkat çekiyor.

Altyapı oyuncularına Beşiktaş'ta yer var Kasımpaşa'da yok

Süper Lig'in 20 takımla oynanan 2021-22 sezonunda yetiştirdiği oyunculara formayı en çok veren ekip Beşiktaş olarak kayda geçti.

 

Ersin Destanoğlu-AA.jpg
Altyapıda yetişen Ersin Destanoğlu, Beşiktaş'ın kalesini koruyor / Fotoğraf: AA

 

33 haftası baz alınan Süper Lig'de 7 farklı altyapı oyuncusuna şans veren siyah-beyazlılar, yüzde 20,7 oranla bu alanda ilk sırada yer aldı.

Süper Lig'de şampiyonluğunu ilan eden Trabzonspor oynadığı maçların yüzde 18,9'unda altyapı oyuncularına yer vererek ikincilik koltuğuna oturdu.

Kürsünün üçüncü basamağına Akdeniz temsilcisi Antalyaspor çıktı.

Kırmızı-beyazlılar, 33 maçta dört farklı oyuncusuna toplam dakikaların yüzde 13,8'lik oranında şans verdi.

 

 

Söz konusu süreçte Fenerbahçe, 3 farklı oyuncusuna yüzde 2,5 süre tanıyarak sekizinci olurken, Galatasaray beş farklı ismi yüzde 2,3 oranında oynattı ve dokuzuncu sıraya yerleşti.

Süper Lig'de altyapıdan hiçbir oyuncusuna müsabakalarda yer vermeyen tek ekibin Kasımpaşa olduğu görüldü.

Alanyaspor, Adana Demirspor ve Hatayspor ise sadece birer futbolcuyu toplam dakikalarının yüzde 0,01'i oranında sahaya çıkardı.

40 ligde 42 kulüp gençlerine sahada yer vermedi

Dünya çapındaki 40 ligin tamamında altyapıya en çok önem veren kulüp MSK Zilina, Avrupa'nın 5 büyük liginde ise Athletic Bilbao oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Slovakya temsilcisi Zilina, 28 müsabakada 23 farklı oyuncusuna toplam sürenin yüzde 85,5'inde süre vererek bu alanda zirvede yer aldı.

Kolombiya'dan Envigado Futbol Kulübü, 16 maçında 24 farklı oyuncusunu toplam dakikanın yüzde 76,4'ünde kullanarak önemli bir istatistik yakaladı.

Arjantin ekibi Banfield ise 10 maçta 16 oyuncuyla kürsünün üçüncü basamağına oturdu.

Listenin ilk 10 sırasında Avrupa kıtasından sadece Dynamo Kiev ile Athletic Bilbao'nun olduğu görüldü.

40 ligde kulüpte yetişmiş futbolcuları kullanmayan ekipler arasında Brentford, Bayer Leverkusen, Bologna ve Udinese'nin olması dikkat çekti.

 

 

Gençlerine en çok süre yer veren Bask bölgesi ekipleri Bilbao ve Sociedad oldu

Avrupa'nın beş büyük ligindeki 98 kulüp arasında kulüpte yetişen oyunculara sahada en çok yer veren kulüpler, Bask bölgesi takımları Athletic Bilbao ve Real Sociedad'ın olduğu görüldü.

32 maçta altyapıdan yetişen 15 oyuncu kullanan Athletic Bilbao, toplam sürenin yüzde 55,8'i ile bu alanda zirveye yerleşti.

Bilbao'nun en yakın takipçisi ise bir diğer Bask ekibi Real Sociedad oldu.

Mavi-beyazlılar 17 farklı oyuncuya 32 karşılaşmanın yüzde 43,9'luk bölümünde şans verdi.

 

 

Kürsünün üçüncü basamağındaki Celta Vigo, yetiştirdiği 11 futbolcuyu toplam dakikanın yüzde 41,2'sinde kullandı.

Avrupa futbolunun dev kulüplerinden Olympique Lyon yüzde 33,1 ile altıncı, Barcelona ise yüzde 31,7'lik oranla sekizinci olarak ilk 10'a giren kulüpler olarak sıralandı.

Brentford, Watford, Elche, Bayer Leverkusen, Union Berlin, Venezia, Bologna ve Udinese, altyapısından oyuncuya hiç yer vermeyen beş büyük lig takımları olarak kayda girdi.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU