Süper Lig oyuncularının değeri yüzde 3 yükseldi: Ortalama rakam 2 milyon euroya yaklaştı

Liglere göre oyuncuların ortalama değerleri belirlendi. Aralık 2021'den bu yana Süper Lig oyuncularının ortalama değeri yüzde 3 artarak 1 milyon 900 bin euro oldu

Premier Lig'deki ortalama oyuncu değeri 21 milyon euro iken Süper Lig'de bu rakam 1 milyon 900 bin euro oldu / Fotoğraf: Pixabay

Çin'in Vuhan şehrinden dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını hayatın birçok alanında olduğu gibi futbol endüstrisine de olumsuz etki etti.

Kulüplerin gelirlerinin yanı sıra futbolcu market değerlerinde yaşanan düşüş ise aradan geçen iki yıllık sürecin ardından toparlanma sürecine girse de henüz eski seviyelerine ulaşmış değil.

KPMG Football Benchmark ekibi, aralarında Avrupa'nın 5 büyük ligi olarak kabul edilen Birleşik Krallık (Premier Lig), Almanya (Bundesliga), İspanya (La Liga), İtalya (Serie A), Fransa'nın da (Ligue 1) yer aldığı 15 ligdeki oyuncuların değerlerini raporladı.

En son Aralık 2021'de güncellenen oyuncu değerleri, ara transfer dönemi sonrası yeniden değerlendirildi.

Rapora göre Premier Lig'deki oyuncu başı ortalama market değeri 21 milyon euro ile en yüksek olurken, Suudi Arabistan Profesyonel Lig oyuncuları 15. ve son sırada kaldı.

15 lig arasında Portekiz, Hollanda, Rusya, Brezilya ve Belçika gibi organizasyonların gerisinde kalan Süper Lig'de ise oyuncuların değerlerinin yüzde 3'lük artış yaşadığı görüldü.

 

 

Bundesliga ve La Liga'daki oyuncuların toplamı neredeyse Premier Lig'e eşit

Raporda araştırmaya konu olan 15 ülke arasında Premier Lig, ortalama oyuncu başı 21 milyon euro market değeriyle en değerli lig organizasyonu oldu. 

Dünya futbolunun en çok izlenen ve en prestijli ligi olan Premier Lig'de ara transfer dönemi sonrası yüzde 1'lik düşüş kaydedildi.

Premier Lig yaşanan bu kayba rağmen Bundesliga ve La Liga'nın toplamına neredeyse eşit kaldı.

Bayern Münih, Borussia Dortmund, Leipzig gibi kulüplerin mücadele ettiği Bundesliga'da 3 aylık süreçte yüzde 1'lik artış kaydedildi.

Oyuncuların ortalama değeri ise 11 milyon 500 bin euroyu buldu.

Aralarında Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Sevilla gibi kulüplerin mücadele ettiği La Liga'da ise yüzde 4'lük artış yaşanarak ortalama oyuncu değeri Bundesliga gibi 11 milyon 500 bin euro olarak kayda geçti.

Öte yandan Serie A'da oyuncu başı ortalama 10 milyon 300 bin euro, Ligue 1'de ise 8 milyon 700 bin euro olarak kayda geçti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Süper Lig'de yüzde 3'lük artış yaşandı

5 büyük lig dışında kalan Portekiz, Hollanda, Rusya, Brezilya ve Belçika gibi ülkelerin gerisinde kalan Türkiye'de aralık-şubat döneminde artış yaşadı.

Süper Lig'de yarışan 20 kulüpteki oyuncuların değerleri yüzde 3'lük yükseliş göstererek ortalama 1 milyon 900 bin euroya yaklaştı.

Bu kategoride yer alan liglerde en büyük yükseliş ise yüzde 20 ile Brezilya'da oldu.

Campeonato Brasileiro Serie A olarak adlandırılan Brezilya ligindeki ortalama oyuncu değeri ise 2 milyon 300 bin euroya yükseldi. 

Bir önceki değerlendirmede 1 milyon 900 bin olan ortalama oyuncu piyasasının değerini neredeyse yüzde 100 artıran Palmeiraslı Danilo'nun etkili olduğu vurgulandı.

Brezilya'nın ardından en çok yükseliş gösteren Avusturya Bundesliga oldu.

Ortalama oyuncu değeri yüzde 19'luk artış gösteren Avusturya liginde ortala futbolcu rakam ı 1 buçuk milyon euroya yükseldi.

15. ve son sırada yer alan Suudi Arabistan Profesyonel Liginde ise yüzde 16'lık artış yaşandı ve ortalama oyuncu değeri 900 bin euro.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU