MIT'nin valiz büyüklüğündeki buluşu, deniz suyunu tek düğmeyle içme suyuna dönüştürüyor

Güneş enerjili tuzdan arındırma ünitesi 10 kilogramdan daha hafif ve bir valize sığacak kadar küçük

MIT'nin desalinasyon cihazı deniz suyunu içilebilir hale getiriyor (Unsplash)

Araştırmacılar bir düğmeye basıldığında deniz suyunu içme suyuna dönüştürebilen bir desalinasyon (tuzdan arındırma) cihazı icat etti.

Yeni teknoloji esasen, tuz moleküllerini, bakterileri ve virüsleri ortadan kaldırmak için, suya elektrik veren bir teknikten faydalanıyor. Bu teknoloji piyasadaki desalinasyon ünitelerinin gerektirdiği yedek filtrelere ve yüksek basınçlı pompalara ihtiyacı ortadan kaldırıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Valiz büyüklüğünde bir cihaza yerleştirilmiş teknoloji, 10 kilogramdan daha hafif ve taşınabilir güneş paneliyle çalışıyor.

Cihazı geliştiren Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ekibine göre, bu durum teknolojiyi ücra ve kaynak bakımından ciddi ölçüde sınırlı bölgelerde kullanıma uygun kılıyor.

MIT'de elektrik mühendisliği profesörü olan Jongyoon Han "Bu gerçekten de ekibimle benim 10 yıllık yolculuğumuzun sonucu" dedi.

Yıllarca tekil desalinasyon süreçlerinin arkasındaki fizik üzerine çalıştık fakat bütün bu gelişmeleri bir kutuda toplamak, bir sistem geliştirmek ve bunu okyanusta kullanmak benim için gerçekten anlamlı ve tatmin edici bir deneyimdi.

Desalinasyon ünitesinin ürettiği su hem çözünmüş hem de askıda kalan katı maddeleri gideren iki aşamalı işlemi sayesinde Dünya Sağlık Örgütü'nün kalite standartlarını aşıyor.

Cihaz uzman olmayanların kullanabilmesi için tasarlandı ve cihaza eşlik eden bir akıllı telefon uygulamasıyla kablosuz olarak kontrol edilebiliyor.
 

Desalinasyon ünitesi (MIT).jpg
50 dolarlık bir güneş paneliyle çalışan desalinasyon ünitesi küçük bir bavul boyutunda (MIT)


Cihazın prototipi testlerden başarıyla geçerek saatte 0,3 litre doğrudan denizden çekilmiş içme suyu üretti.

Araştırmadan bilim insanı Junghyo Yoon "Şu anda bu üretim oranını artırmak için araştırmamızı sürdürüyoruz" dedi.

Bu kesinlikle heyecan verici bir proje ve şimdiye kadar kaydettiğimiz ilerlemeden gurur duyuyorum fakat daha yapılacak çok iş var.

Üretim oranını artırmanın yanı sıra, araştırmada yer almayan başka bilim insanları da mevcut prototipin diğer kısıtlamalarına dikkat çekti.

New York Üniversitesi Abu Dabi Su Araştırma Merkezi Direktörü Profesör Nidal Hilal, kurulumun pahalı malzemeler gerektirdiğini söyledi.

Hilal, "Düşük maliyetli malzemelere sahip benzer sistemlerin kullanıldığını görmek ilginç olurdu" dedi.

Cihazın detaylarını anlatan "Portable seawater desalination system for generating drinkable water in remote locations" (Ücra Yerlerde İçme Suyu Üretmek için Taşınabilir Deniz Suyu Desalinasyon Sistemi) başlıklı makale Environmental Science and Technology adlı bilimsel dergide yayımlandı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/independentpremium

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU