Ramazan coşkusu Eski Delhi sokaklarına geri döndü

Pandemiyle geçen iki yıldan sonra kutlamalar bir zamanlar Babürlüler'in kontrolündeki Hindistan'ın en ünlü şairlerinden birine ev sahipliği yapan mahalleye geri döndü

Koronavirüs pandemisiyle geçen iki yıl dünya genelinde insanların hayatını değiştirdi. Buna bayramlarını nasıl kutladıkları da dahil. Bu değişim, Hindistan'daki Müslüman toplumun tecrit önlemleri sırasında Ramazan'da tecrübe ettiği bir şeydi fakat durum yavaş yavaş normale dönüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski Delhi'nin Ballimaran ve Matia Mahal mahallelerinde Müslüman cemaat hep birlikte Ramazan'ı kutluyor ve atmosfer son derece coşkulu. Bölge 19. yüzyılın başlarında burada yaşayan ünlü şair Mirza Galib'le şöhret kazanmıştı. Galib, mektuplarında bu bölgeden defalarca bahsediyor.

Delhi'de ikamet eden Fazlurrahman Kureyşi, son iki yılın aksine bu Ramazan'da halkın bir kez daha ibadetlerini sunarak Allah'ı memnun etmeye odaklandığını söylüyor. Bir kez daha çarşı insanlarla dolu ve pazarda işler iyi gidiyor.

Kureyşi, Independent Urduca'ya şöyle konuştu:

Eski Delhi'deki Ramazan kutlamaları çok ünlüdür. Dünyanın dört bir yanında insanlar 16 ile 20 saat arası oruç tutuyor ama Eski Delhi'de oruçlarımız en fazla 5 saattir. Çünkü bütün gece ayakta kalıyoruz, sabah yatıyoruz ve öğleden sonra ikindi namazı kılıyoruz. İkindi namazından yaklaşık 4 saat sonra orucumuzu eşsiz bir şekilde açıyoruz.

Akşamları, çarşı insan dolu olduğu için Allah'ın rahmetinin üzerimizde olduğunu hissediyoruz.

Eski Delhi'deki "Kureyşi Kebap"ın sahibi Muhammed Salman, Ramazan'ın bir bereket ayı olduğunu ve burada farklı şekillerde kutlandığını belirtti. Salman, müşterilere çeşitli yemekleri makul fiyatlarla sunduğunu söylüyor. "Burası her yerden daha kalabalık" diye ekliyor.

Annesiyle birlikte iki haftalık bir ziyaret için Delhi'de bulunan yabancı turist Inato, "Burada her şey çok güzel, çünkü Ramazan ayındayız ve herkes akşamları dört gözle bekliyor" ifadelerini kullandı.

Ailesinin yüzlerce yıllık dükkanını işleten Aziz-ur-Rehman işlerin yeniden rayına oturduğunu ve ekonominin yeniden canlandığını söylüyor.

İnsanlar tecrit nedeniyle işsiz kaldı ve pandemi geçimlerini ellerinden aldı. Bu da ülkede ekonomik krize neden oldu.

Eski Delhi'de büyükbabasının 80 yıllık yiyecek tezgahını işleten Muhammed Şaan şunları kaydetti:

Oruç tutanlara sunulan yiyecekler kutsal ayın özel bir hediyesi olarak kabul ediliyor. Uğrarsanız, gecenin ilerleyen saatlerinde de kalabalıkları görebilirsiniz.



Bu makale ilk olarak ortak sitemiz Independent Urduca'da yayımlandı

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

DAHA FAZLA HABER OKU