ABD'li avukat, Elon Musk'ın Twitter'da yapamayacağı şeyleri açıkladı

Musk'ın Twitter kurallarını şimdiden ihlal ettiği öne sürüldü

50 yaşındaki Musk, Forbes verilerine göre 241,9 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengini unvanına sahip (Reuters)

ABD merkezli hukuk bürosu Wright, Close & Barger'da görev alan avukat Raffi Melkonian, Elon Musk'ın Twitter'da yapamayacağı şeyleri masaya yatırdı.

Satışla ilgili bazı belgeleri sosyal medya hesabında paylaşan Melkonian, anlaşmanın Musk'a getirdiği sınırlamaları aktardı.

Musk, popüler sosyal medya platformu Twitter'ı satın almaya karar verdiğinden beri kullanıcılara çeşitli vaatlerde bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tesla ve SpaceX CEO'sunun hisse başına 54,20 dolar teklif ettiği satış anlaşması pazartesi onaylanmış, böylelikle milyarder platformu 44 milyar dolara satın almıştı.

Musk'ın ilk vaatlerinden biri, platformdaki bot hesapları kapatmak ve hesapları gerçek kişilerin kullandığından emin olmak için kimlik doğrulama sistemi getirmekti.

Diğer vaatleri arasında ise tweet'ler için düzenleme özelliği getirmek ve ifade özgürlüğünü sağlamak yer almıştı.

Öte yandan, Avukat Melkonian'ın paylaştığı belgeler, anlaşmanın sonbaharda tamamlanacağını öngörüyor. Yani Musk henüz Twitter'a sahip değil ve bunun için de aylarca beklemesi gerekecek.
 


Bu da Musk'ın vaat ettiği bazı köklü değişiklikleri hızla hayata geçiremeyeceği anlamına gelebilir.

Ancak anlaşmadan çekilen tarafın 1 milyar dolar ödemesi gerektiği için Musk'ın veya platformun yönetiminin satıştan vazgeçmesi de pek yüksek bir ihtimal olarak görülmüyor.

Sözleşmenin dayattığı, Musk'a yönelik en önemli kısıtlama ise anlaşmadan bahsedildiği sürece Twitter'ı aşağılayıcı sözler edemeyecek olması.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'ndan elde edilen belgelerde konuyla ilgili şu ifadeler yer alıyor:

Hisse Senedi Yatırımcısının [Musk], şirketi veya temsilcilerinden herhangi birini kötülemediği sürece, birleşme veya burada öngörülen işlemler hakkında Tweetler yayımlamasına izin verilecektir.

Musk şimdiden kuralları ihlal mi etti?

Söz konusu maddeler Musk'ın platform kurallarını şimdiden ihlal etmiş olabileceği iddiasını gündeme getirdi.

Teknoloji milyarderi kısa süre önce muhafazakar podcast programcısı Saagar Enjeti'nin bir Twitter temsilcisine karşı yorumlarını teşvik etmişti.

Enjeti, "Hunter Biden dizüstü bilgisayar hikâyesini sansürleyen Twitter'ın en iyi sansür savunucusu Vijaya Gaddei Twitter'ın devralınmasından dolayı çok üzgün" diye yazmıştı.

Musk da Enjeti'ye, "Doğru bir haber yayınladığı için büyük bir haber kuruluşunun Twitter hesabını askıya almak kesinlikle inanılmaz derecede uygunsuzdu" diye yanıt vermişti.

Milyarder burada, 2020 seçimleri öncesinde Hunter Biden'ın dizüstü bilgisayarıyla ilgili haberlerden sonra medya kurumu New York Post'un hesabının askıya alınmasından bahsetmişti.

Diğer bir örnekte ise muhafazakar kanaat önderi Mike Cernovich, Twitter avukatı Jim Baker'ı Baker'ı dolandırıcılıkla suçlamış ve Musk'ın hesabını etiketleyerek, "Twitter'ın içindeki kişi bu" diye yazmıştı.

Milyarder, "Kulağa çok kötü geliyor" yanıtını vermişti.

"Kural ihlali olduğundan emin değilim"

Öte yandan, Avukat Melkonian, "Bir kuralı ihlal edip etmediği benim açımdan net değil" diye konuştu.

Maddede söylenene göre Musk, anlaşmadan bahsederken Twitter'a hakaret edemez.

Musk, Cernovich ve Enjeti arasındaki yazışmalarda satış işleminden söz edildiğinin yüzde 100 net olmadığını söyleyen avukat, sözlerini şöyle sürdürdü:

Yani, daha genel bir bağlamda Twitter'a hakaret ettiğini söyleyebilir.

 

Independent Türkçe, Futurism, Quartz, Fortune

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU