Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile birlikte yürüttüğü adanın batı ve doğusunda petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerine karşı Avrupa Birliği (AB) ceza mekanizmalarını harekete geçirmeye hazırlanıyor.
Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, Twitter hesabından "Türkiye ile olumlu komşuluk ilişkileri sürdürme konusundaki iyi niyetimize rağmen tansiyonun yükselmesi üzerine ve AB üyesi Kıbrıs'ın egemenliğini ihlal edecek şekilde adım atılması, AB'nin daha önce kararlaştırıldığı gibi dayanışma içinde bu duruma cevap vermesine neden olacaktır" dedi.
Despite our best intentions to keep good neighbourly relations with Turkey, its continued escalation and challenge to the sovereignty of our Member State Cyprus will inevitably lead the EU to respond in full solidarity as agreed by #EUCO.
— Donald Tusk (@eucopresident) 10 Temmuz 2019
DW Türkçe'de yer alan habere göre AB Dışişleri Bakanları toplantısında gündeme geleceği öne sürülen söz konusu cezalar arasında Türkiye'nin AB siyasi müzakere kanallarına kısıtlama getirilmesi, AB mali yardımlarının azaltılması ve ilerleyen aşamalarda birey, şirket ve genel manada ekonomiye getirilecek yaptırımlar yer alıyor.
Konuyla ilgili Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz'deki sondaj gerilimi ile ilgili olarak "Kıta sahanlığında ne yapacağına Türkiye karar verir" demişti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Çavuşoğlu AB'nin Türkiye'ye yönelik olası yaptırımları ile ilgili olarak ise Irak ziyaneti sırasında şu açıklamayı yaptı:
AB sırf dayanışma uğruna yanlış adımlar atmaya devam ederse, bu konuya bir çözüm getiremeyiz. Sorunu çözmek için yapıcı yaklaşım içinde olursak, biz zaten varız. Esneklik gösteriyoruz. Garantör ülkeler dışındaki ülkelerin burada söz hakkı yoktur, garantör değillerdir. Dolayısıyla konuşacaklarsa da dengeli konuşmaları gerekir.
Münhasır ekonomik bölge sinyali
Çavuşoğlu, münhasır ekonomik bölge ilanı hakkında çalışma olup olmadığına yönelik soruyu ise şu yanıtı verdi:
Bu konularda Dışişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı olarak arkadaşlarımız çalışmaları yapıyorlar. Bu anlaşmalar nasıl olur, nasıl olmaz, artısı ne, eksisi ne, atılması gereken adımlar nedir. Denizin altındaki zenginlikler, yani doğal gaz ve petrol kaynaklarının değerlendirilmesi bakımından kıta sahanlığı esastır. Münhasır ekonomik bölgeyle beraber balıkçılık dahil, deniz içinde deniz suyundan ya da rüzgar gibi enerji elde etmek, hatta artık solar (güneş enerjisi) da deniz üzerinde kurulacak çünkü teknoloji gelişiyor, bu bakımdan münhasır ekonomik bölgenin avantajları var. Buna mukabil orada alınması gereken
tedbirler nedir, neler yapılacak? Bunları Milli Savunma Bakanlığımızla birlikte ortak bir çalışma grubu oluşturduk, çalışıyorlar. O görüşmelerden sonra Sayın Cumhurbaşkanımıza arz edeceğiz. Ondan sonra gereken kararlar verilir.
Independent Türkçe, Ajanslar