Yüzde 56 sandığa, geri kalanı kumsallara gitti.
Yunanistan en düşük katılımlı seçimlerinden birini yaşadı.
Anketler yanılmadı, sonuç aslında beklendiği gibi çıktı.
Yeni Demokrasi Partisi lideri Kiriakos Miçotakis’in 22 Mayıs’ta sarf ettiği “Yunanistan Syriza’dan kurtuluyor” sözleri gerçek oldu.
27 Mayıs’ta düzenlenen AP seçimlerinde Syriza’ya yüzde 9.5 puan fark atan Miçotakis’in, haziran başında bölge ve il valileri, belediye başkanları ve kent meclisi üyelerini belirleyen iki turlu yerel seçimdeki başarısı başbakanlığın kapısını araladı.
Artık ülkenin on üç bölgesinin on ikisinde Miçotakis’in valileri var ve kendisi de uzun süredir hayalini kurduğu koltukta oturuyor.
Ez cümle, büyük umutlarla iş başına gelen Syriza lideri Aleksis Çipras gitti, yerine Yeni Demokrasi Partisi lideri Kiriakos Miçotakis geldi.
Ancak kimi siyasi analistlerin beklediği gibi Syriza silinmedi, Papandreu’nun partisi PASOK’un akıbetini yaşamadı, ana muhalefete geçti.
51 yaşındaki siyasetçi Kiriakos Miçotakis ise “Yunan halkının verdiği görevin, büyük sorumluluğun tarihi bilincindeyiz, iş şimdi başlıyor” diyor.
Στέκομαι με σεβασμό μπροστά στην εντολή που μας έδωσε ο Ελληνικός λαός και με πλήρη επίγνωση της μεγάλης ευθύνης. Η δουλειά ξεκινά τώρα. Ζωντανά η ορκωμοσία από το Προεδρικό Μέγαρο. https://t.co/ihj5qeV6wP
— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) 8 Temmuz 2019
Peki, Miçotakis nasıl biri, partisinin zaferi ne anlama geliyor?
Partinin adı yeni ama aslında bir sistem partisi.
Yeni Demokrasi Partisi, ekim ayında 45. kuruluş yıl dönümünü kutlayacak.
Ülkenin finansal ve ekonomik krizle boğuştuğu son 10 yılda inişli çıkışlı bir seyir gösteren Yeni Demokrasi Partisi’ni yeniden iktidara taşımak Miçotakis ve arkadaşlarına nasip oldu.
2009'da yüzde 33.48 oy alan parti; 2012'de yüzde 18.85'e kadar düşmüş, 2015 seçimlerinde ise yüzde 29 ve yüzde 28 oranlarını yakalasa da ana muhalefette kalmıştı.
Miçotakis ise 10 Ocak 2016’da parti liderliğine seçildi.
Son iki yıl içinde etkin bir muhalefet yürüten Yeni Demokrasi Partisi lideri ülkenin dört bir noktasında kampanya yürüttü.
300 sandalyeli Yunanistan Parlamentosu’nun neredeyse yarısı artık partisi Yeni Demokrasi tarafından doldurulacak.
Bir bakıma Miçotakis’in seçimlerdeki başarısı aynı zamanda halkın yeniden geleneksel sağ siyasete sarıldığı anlamına geliyor.
“Geleceğin” Küresel lideri, bugünün Başbakan’ı
Kiriakos Miçotakis, 51 yaşında eski bir bankacı.
1990'larda Çipras sokaklarda eğitim reformu planlarını protesto ederken; Miçotakis Harvard ve Stanford diplomalarıyla finans alanında uzmanlaşıyordu.
ABD’deki eğitiminin ardından Yunanistan’a döndüğünde ülkenin önde gelen bankalarında çalıştı, özelleştirme konusunda ihtisas yaptı.
1990’da "ABD’nin Yunanistan’a bakışı" başlıklı doktora teziyle mezun oldu.
2003’te Dünya Ekonomik Forumu onu "Geleceğin Küresel Lideri" olarak tanımladı.
2011'den 2015'e kadar İdari Reform ve e-Yönetişim Bakanı olarak görev yapan Yeni Demokrasi Partisi lideri, Çipras gibi gençliğinde G-20 karşıtı eylemlerde polisle çatışmış bir isim değil.
Beş kez Yeni Demokrasi Partisi’nden milletvekilliğine seçildi.
Seçim kampanyasında yeni iş alanları yaratacağını, vergilerde kesintiye gideceğini, turizm vergisini yüzde 28'den yüzde 20'ye düşüreceğini vaat etti.
Özelleştirme ile yeni istihdam alanları yaratacağını söyledi.
Devletin daha az iş yapması gerektiği konusunda görüş belirtti.
Her ne kadar Nisan 2014’te London School of Economics'te katıldığı bir panelde “Yunan devleti gerçekten küçüldü ama bu mutlaka verimli olacağı anlamına gelmiyor” dese de…
En büyük vaadi ekonomik büyüme
Miçotakis’in öncelikli hedefi ekonomik büyüme yaratmak.
Ancak önündeki devlet borçları 360 milyar euroya ulaşmış durumda.
Bir başka deyişle ülkenin borcu tüm tasarruf paketlerinin ardından 2010'daki krizden daha fazla görünüyor.
Üstelik Avro bölgesinin en borçlu ülkesi Yunanistan’ın yeni Başbakan’ı da tıpkı selefi gibi çevresinde alacaklıların baskısını hissedecek.
Sadece alacaklılar değil sayıları yüzde 40’ı bulan bir genç işsiz ordusu da onu bekliyor.
Üniversitelerin özerkliğini azaltacağı yönündeki vaadi dikkate alındığında Yunan siyasetçinin sık sık genç ve eğitimli kesimle karşı karşıya gelmesi muhtemel.
Ülkedeki işsizlik oranı 2015'ten bu yana yüzde 20 daha düşse de gençlik hala mutsuz.
İsveç Dagens Nyheter gazetesinin “Vergi kaçakçılığının ulusal spor haline geldiği ülke” diye tanımladığı Yunanistan’da 51 yaşındaki siyasetçinin devlette kurumsal reform gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceği meçhul.
Dolayısıyla pazar günü sandıktan çıkan zaferin kısa süre içinde zorlu bir iktidar yolculuğuna dönüşmesi kesin görünüyor.
Miçotakis’in Yunanistan’ı Türkiye’ye nasıl bakacak?
Miçotakis’in liderliğindeki Yeni Demokrasi Partisi Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik müzakerelerinin devam etmesi gerektiği kanaatinde.
Bu anlamda Türkiye’nin yanında duran az sayıdaki muhafazakar parti liderinden biri.
Bununla birlikte Karamanlis tarafından kurulan partisi içinde hala milliyetçi unsurlar söz konusu.
Bu da Miçotakis’in dış politika konusunda atacağı adımların sınırlı olabileceği şeklinde yorumlanıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Miçotakis’in seçim kampanyası süresince Türkiye ile ilgili demeç vermemesi ve Atina-Ankara hattında yaşanan Doğu Akdeniz’deki enerji gerilimi ile ilgili Aleksis Çipras’ın politikalarına verdiği destek dikkat çekici.
Yani Miçotakis de tıpkı Çipras gibi gerekirse Ankara’ya yaptırım uygulanması gerektiği düşüncesi taşıyor, Türkiye’ye uluslararası hukuka uyması yönünde çağrı yapıyor.
Bununla birlikte Yunanistan ile Türkiye’nin barışçıl bir ilişkisinden yana olduğu yönünde açıklamaları da bulunuyor.
Adı yolsuzluk skandalına karıştı
Her ne kadar aklanmış olsa da Miçotakis aynı zamanda 2007'de Siemens yolsuzluk skandalına adı karışmış bir politikacı.
O yolsuzluk davasında Alman firmasının her sözleşme için Yunan yetkililere sözleşme tutarının yüzde 10'u kadar rüşvet verdiği, bunun ise ülkeye zararının en az 2 milyar euroyu bulduğu ortaya çıkmıştı.
Miçotakis hanedanlığı
Kiriakos Miçotakis, aynı zamanda ülkesi Yunanistan’da Miçotakis hanedanlığının son temsilcisi.
1967’de Albaylar Cuntası’nın baskısıyla ailesiyle Yunanistan'ı terk ettiğinde henüz altı aylık olan Kiriakos Miçotakis hayata "siyasi mahkum" olarak başladığını söylüyor.
1990-1993 döneminin Başbakan’ı Konstantin Miçotakis’in oğlu.
Miçotakis’in ailesi Yunanistan’da askeri cuntanın baskısına maruz kalmış, 1967’de babası tutuklanmıştı.
Kayıkla adalardan kaçıp soluğu İzmir'de alan Konstantin Miçotakis, dönemin Türkiye Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil’den yardım istemişti.
Çağlayangil, "Anılarım" isimli kitabında bir gün Konstantin Miçotakis’in kendisini İzmir'den telefonla aradığını, Fransa'ya Karamanlis'in yanına gitmesi için kendisinden yardım istediğini yazmıştı.
Deneyimli Türk diplomatın yardımıyla Paris'e giden Miçotakis ve ailesi 1974'e kadar sürgün hayatı yaşamıştı.
© The Independentturkish