Yurtdışına yerleşen veya özel sektöre geçen hekim sayısı katlanıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen ay düzenlenen bir etkinlikte, devlet hastanelerindeki doktor sayısının "yetersiz" olduğu iddialarına ilişkin, "Özel sektör daha çok para verdiği için kaçıp gidiyorlarmış. Açık konuşuyorum; varsın gidiyorlarsa gitsinler, bizler de üniversiteleri yeni bitiren doktorlarımızı istihdam ederiz. Gerekirse yurtdışından ülkemize dönmek isteyenleri davet eder, istihdam ederiz" sözlerinin ardından yükseliş oranı daha da arttı.
Özellikle yurtdışına yerleşen hekim sayısı, tüm zamanların rekor seviyesine ulaştı.
Mart ayında 213 hekim "İyi Hal Belgesi" aldı
Türk Tabipleri Birliği (TTB) verilerine göre yurtdışında çalışabilmek için gerekli olan "İyi Hal Belgesi" başvuru sayısı, mart ayında tüm zamanların en yükseği olan 213'ü gördü.
Şubat ayında 157 olan bu sayının bir ayda yüzde 40'a yakın oranda arttığı görüldü.
Veriler, 2022 yılında yurtdışına yerleşen hekim sayısının rekor düzeye varacağı beklentisini artırdı.
3 ayda 567 hekim göç yolunda
Ocak ayında 197, şubatta 157, mart ayında ise 213 kişinin "İyi Hal Belgesi" almasıyla bu sayı yılın ilk üç ayında 567'ye yükseldi.
2021'in tamamında bin 405 olan sayının sadece üç ayda 567'ye ulaşması dikkat çekti.
"Yurtdışına gitmek için belge alan 213 hekimden 115'i uzman"
Hekimler göçündeki artışı Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut'la konuştuk.
Mart ayında TTB'den belge alan 213 kişinin 115'ini uzman hekimlerin, 98'ini ise pratisyenlerin oluşturduğunu aktaran Prof. Dr. Bulut, ilk kez toplam sayının da uzman oranının da bu denli arttığını dile getirdi.
"Artık sadece gençler değil, uzmanlar da gidiyor"
Türkiye için "kritik" olan pek çok branşta da göçün sürmesinin tehlikesine değinen Bulut, şu ifadeleri kullandı:
"'İyi Hal Belgesi alan uzman hekim sayısı, martta ilk kez yüzde 54'e ulaştı. Ocakta 85 uzman, 112 pratisyen; şubatta 75 uzman, 82 pratisyen; martta da 115 uzman, 98 pratisyen belgesini aldı. Cumhurbaşkanı, gençlerle idare edeceklerini söylemişti ama nöroşirurji, ortopedi, cildiye, kardiyoloji gibi pek çok branştakiler gidiyor. Türkiye'nin en çok ihtiyacı olan alanlarda hekimler gidiyor. Üç ayda iç hastalıkları bölümünden 32 kişi, kadın hastalıkları ve doğum alanından 18 kişi, anesteziden 17 kişi, kardiyoloji branşından ise 14 kişi yurtdışına gidiş için belgesini aldı."
"Gözde Almanya; Dubai'yi tercih edenlerde de artış var"
En çok hangi ülkelerin tercih edildiğini de sorduğumuz Bulut, Türk nüfusun yoğun olduğu Almanya'nın ilk sırada geldiğini, onu İngiltere, Kanada ve ABD'nin takip ettiğini belirtti.
Norveç, İsveç ve Finlandiya gibi İskandinav ülkelerinin yükselişte olduğunu kaydeden Bulut, son dönemde Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) tercih edenlerde de artış olduğunu aktardı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleri uzman hekimleri kırdı"
"Hekimler göçü"nün en yüksek seviyeye ulaşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz ayki söyleminin de etkili olduğunu düşünen Prof. Dr. Bulut, "Eskiden geleceğini yurtdışında kurmak isteyen genç hekimler
ülkeyi terk ederken, şimdi uzmanlar da gitmeye başladı. Cumhurbaşkanı'nın sözleri uzman hekimleri kırdı, gidenlerde yoğunluk oraya kaydı" yorumunu yaptı.
"Yazın yeni mezunlarla hekimler göçü katlanır"
Yurtdışına yerleşen hekim sayısında nisan ayında da benzer rakamların görüleceğini düşünen Vedat Bulut'a göre yaz aylarında yeni mezunlarla birlikte hekimler göçü katlanacak.
Gidenlerin sınıf arkadaşlarına, çevrelerine yol gösterdiğini, onlarla tecrübelerini paylaştığını belirten Bulut, mevcut seyirle bu sene sayının 2 bin 500'ü geçebileceğini ileri sürerek noktaladı.
© The Independentturkish