New York Post: Rusya'nın "Ukrayna'daki biyolojik laboratuvarları Biden'ın oğlu finanse ediyor" iddiası doğru

Tabloid gazete, Trump'ın kaybettiği seçimin hemen öncesinde Hunter Biden'ın dizüstü bilgisayarındaki bilgileri haberleştirince ciddiye alınmamıştı

Joe Biden'ın ikinci çocuğu Hunter, iddialara göre hasar gören dizüstü bilgisayarını ve harici harddiskini 2019'da servise bırakınca e-postalar ele geçirildi (Reuters)

ABD Başkanı Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden'la ilgili çarpıcı bir haber geçildi.

New York Post'un bugün yayımladığı haberde, Hunter Biden'a ait bilgisayardaki e-postaların, Rusya'nın iddiasını doğruladığı yazıldı.

Rus askeri güçlerine bağlı Radyasyon, Kimyasal ve Biyolojik Savunma Kuvvetleri Komutanı İgor Kirillov, Ukrayna'daki biyolojik laboratuvarların Hunter Biden tarafından finanse edildiğini 24 Mart'ta öne sürmüştü:

Söz konusu yapıların, mevcut ABD yönetimine yakın Hunter Biden'ın yönetimindeki yatırım vakfı Rosemont Seneca tarafından finanse edilmesi dikkati çekiyor. Fonun mali kaynakları 2 milyar 400 milyon dolar değerinde. Aynı zamanda bu vakfın, Black and Veach ve Metabiota şirketleri dahil Pentagon'un biyolojik laboratuvarları için en büyük ekipman tedarikçileriyle bağlantıları var.

Duma Başkanı Vyaçeslav Volodin de "Babası ve ABD Başkanı olarak, Joe Biden'ın bu faaliyetten haberdar olduğu açık" demişti.

Söz konusu e-postalara göre Hunter Biden'ın kurduğu Rosemont Seneca Partners adlı yatırım şirketi, Metabiota'ya 500 bin dolar yatırım yaptı. Ayrıca Metabiota için milyonlarca dolar fon topladı.

Pandemiye yol açabilecek hastalıklar üzerine araştırmalar yapan Metabiota, ABD Savunma Bakanlığı'nın tedarikçilerinden biri.

Hunter Biden'ın, Ukrayna'nın en büyük doğalgaz üreticisi Burisma Holdings'le Metabiota'nın yetkililerinin tanışmasına da aracı olduğu öne sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

52 yaşındaki isim, 2014'te Burisma Holdings'in yönetim kurulunda görev almıştı.

E-postalara göre Metabiota'nın bir yetkilisi, Hunter Biden'a aynı yıl gönderdiği bir yazıda şirketinin, "Ukrayna'nın Rusya'dan kültürel ve ekonomik bağımsızlığını" savunabileceğini ifade etti.

Metabiota Başkan Yardımcısı Mary Guttieri, Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinden iki ay sonra, Nisan 2014'te, eski Sovyet ülkelerindeki araştırmalarını içeren bir yazıyı Hunter Biden'la paylaştı.

"Ukrayna'daki araştırma projeleri"

ABD yönetimine ait veriler, devletin Metabiota'ya 23,9 milyon dolar verdiğini ortaya koyuyor. Bunun yaklaşık 307 bin dolarının, "Ukrayna'daki araştırma projeleri" için ayrıldığı görülüyor.

Haberde Hunter Biden'ın, Rosemont Seneca'nın Metabiota için fon toplaması ve devlet kurumları dahil yeni müşteriler bulmasını sağlamasıyla övündüğü iddia edildi.

ABD Savunma Bakanlığı'nın tedarikçilerinden Black and Veatch adlı şirketin adı da biyolojik laboratuvarlarda adı geçiyor.
 

Hunter Biden
Dizüstü bilgisayardaki belgelerin birinde Hunter Biden'ın, bir porno sitesinde "canlı kamera" görüşmesi için 21 bin dolardan fazla para ödediği öne sürülmüştü (Hunter Biden/New York Post)


İnternet sitesine göre şirket, Ukrayna'nın Odessa kentinde bir laboratuvar inşa etmek üzere ABD Savunma Bakanlığı'na bağlı bir kurum olan Savunma Tehdit Azaltma Ajansı tarafından 2010'da görevlendirildi. Amaç biyoterörizm saldırılarını, epidemileri ve muhtemelen pandemileri tespit etmek, raporlamak ve bunlara müdahale etmek için ABD'nin gözetim sistemlerini geliştirmekti.

Guttieri'nin yazısından 4 gün sonra Burisma yöneticilerinden Vadim Pozharskyi, Hunter Bidan'a Science Ukraine (Bilim Ukrayna) adlı proje hakkında yazdı.

Biden'a atılan e-postada "Anladığım kadarıyla Metabiota, ABD Savunma Bakanlığı'nın tedarikçisi Black and Veatch'in alt tedarikçisi" ifadeleri yer aldı:

Metabiota, Ukrayna'da ne tür bir ortaklık arıyor?

"Çok tuhaf"

Eski CIA üst düzey yetkilisi Sam Faddis, "Bir biyoteknoloji şirketi yöneticisinin, Ukrayna'nın bağımsızlığını savunmayı teklif etmesi tuhaf" dedi:

'Bu girişimin gerçek amacı ne?' sorusunu gündeme getiriyor. Çok tuhaf.

"Hunter'ın babası ABD başkan yardımcısıydı ve Ukrayna'yla ilişkilerden sorumluydu. Hunter neden şüpheli bir Ukraynalı doğalgaz şirketinin yönetim kurulunda olmasının yanı sıra bu kurumla biyolojik silah araştırmaları üzerine çalışan bir şirket arasında ilişki kurdu?" ifadelerini kullanan Faddis, Rusya'nın açıklamalarını "bariz propaganda" diye niteledi. Faddis sözlerini şöyle sürdürdü:

Ancak bu, ortada keşfedilmesi gereken bir şey olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Şu sorular hala geçerli: Neden Hunter Biden bütün bunların ortasında? Neden bunun merkezinde başkan yardımcısının gözden düşmüş, hiçbir belirgin kabiliyeti olmayan ve kokain alışkanlığına sahip oğlu var?

Hunter Biden soruşturuluyor

Hunter Biden muhtemel vergi dolandırıcılığı sebebiyle federal soruşturma altında. İnceleme, Hunter Biden'ın lobici ve yatırımcı olarak ilişkilerinin, Joe Biden'ın siyasi kariyeriyle bir alakası olup olmadığını mercek altına alıyor. Hunter, yasadışı bir girişim yaptığı iddialarını reddediyor.

New York Post, söz konusu dizüstü bilgisayarın Hunter Biden, ailesi ve iş ortakları arasındaki e-postaları, kısa mesajları, fotoğrafları ve belgeleri içerdiğini iddia ediyor. Buna göre dosyalar, Hunter Biden'ın iş anlaşmalarında ailesinin adını nasıl kullandığını gösteriyor.

Gazete, bu bilgisayarla ilgili ilk haberini ABD'de 2020'de yapılan seçimlerden üç hafta önce yayımlamıştı. Ana akım basın kuruluşları, haberin doğru olmadığını aylarca öne sürmüştü. Joe Biden da seçim kampanyasında iddiaların Rusya kaynaklı olduğunu iddia etmişti. 

Facebook ve Twitter, New York Post'un haberinin çıkmasından birkaç saat sonra paylaşılmasını yasaklamıştı. Twitter CEO'su Jack Dorsey daha sonra geri adım atmıştı.

Öte yandan New York Times, dizüstü bilgisayarın varlığını geçen hafta doğruladı. Bu gelişme, Donald Trump'ı yenmek için büyük teknoloji şirketlerinin, ana akım medyanın ve Biden'ın işbirliği yaptığını iddia eden Cumhuriyetçilerin tepkisini çekti.

24 Mart'ta yayımlanan bir ankete katılan bin ABD'li seçmenin yüzde 66'sı, dizüstü bilgisayarın önemli olduğunu düşündüğünü söyledi. Katılımcıların yüzde 48'iyse "Çok önemli" dedi.

 

Independent Türkçe, New York Post, Daily Mail, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU