Rusya - Ukrayna savaşında dijital mayın tarlası: Artan siber militanlık ne tür riskler taşıyor?

"Putin, siber saldırıları bir savaş mazereti olarak kullanabilir"

Uzmanlar, Moskova'nın siber saldırıları bir savaş mazereti olarak kullanabileceğine dikkat çekti (Reuters)

Rusya - Ukrayna savaşı "siber militanlıkta" artışa neden oldu. Fakat uzmanlara göre Anonymous gibi hacker gruplarının Rusya'ya saldırıları, savaşın gidişatı açısından ciddi tehlike oluşturabilir.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşta ilk günden beri önemli siber saldırılar da yaşanıyor.

Dünyaca ünlü hacker grubu, Rusya'ya savaş açtıklarını belirtmiş, 25-26 Şubat'ta Kremlin'in resmi internet sitesiyle TASS, Fontanka, Kommersant ve Russia Today dahil, Rus devletine bağlı birçok internet sitesine siber saldırılar düzenlemişti.

Anonymous, 17 Mart'ta yaptığı bir Twitter paylaşımında şimdiye dek Rus ve Belarus yönetimine ait 2 bin 500 internet sitesinin hacklendiğini öne sürmüştü.
 


Ukrayna Başbakan Yardımcısı Mykhailo Fedorov, 26 Şubat'ta Twitter'daki paylaşımında ülkenin bir "Bilişim Teknolojisi Ordusu" kurduğunu duyurmuştu.
 


Dijital Dönüşüm Bakanı Fedorov'un çağrısına 275 binden fazla kişi yanıt verirken, Ukraynalı bir siber güvenlik yetkilisine göre 400 binden fazla kişi dijital araçlar kullanarak Rus hükümetinin askeri hedeflerini sekteye uğratmak için gönüllü oldu.

Rus hackerlar da Ukrayna'ya yönelik saldırılar düzenlemiş, çok sayıda internet sitesi çökertilirken, Anonymous'un resmi internet sitesi de hacklenmişti.

"Şimdiye dek bu kadar hacker bir araya gelmemişti"

Peki artışa geçen siber militanlık olaylarının savaşta nasıl bir önemi var?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşik Krallık'taki Leicester Üniversitesi'nden Athina Karatzogianni, "Bugüne dek uluslararası seviyede aynı amaç uğruna mücadele etmek için bu kadar fazla hacktivist bir araya gelmemişti" dedi.

Karatzogianni, genelde dünyanın en iyi siber ordusuna sahip olduğu düşünülen Rusların yenilmez olmadığını göstermesi açısından bu siber saldırıların "sembolik bir anlamı" olduğuna da dikkat çekti.

Almanya'daki Bremen Üniversitesi'nden Dennis-Kenji Kipker, Rus hedeflere karşı düzenlenen siber saldırıların hacker'lar için bir "dayanışma ifadesi olduğunu" belirtti.

"Etkili ama sınırlı"

Fakat ABD'deki Portsmouth Üniversitesi'nde hacktivizm üzerine çalışan Vasileios Karagiannopoulos, siber saldırıların etkisinin sınırlı olduğunun altını çizerek "Bunların çatışmanın gidişatını değiştirmeyeceği açık fakat belirli bir etkisi olacak. Bu aktivistlerin savaştaki rolünü değerlendirmek için henüz çok erken. Her şeyden önce hacker'lar, ekonomik yaptırımlar da dahil Rusya'ya karşı hayata geçirilen çabaların sadece bir parçası" dedi.

Öte yandan Kipker, hacker'ların saldırılarının oluşturabileceği risklere de dikkat çekti. Akademisyen, "Anonymous'un saldırılarından biri Rusya'da örneğin bir hastane gibi kritik önemdeki altyapılardan birine ciddi zarar verirse ne olacak?" diye sordu.

"Putin'e desteği artırabilir"

Kipker, demiryolları ve hastaneler gibi gündelik hayatta sık kullanılan yapılara siber saldırılarla zarar verilmesi durumunda bunun "Rusya kamuoyunda Putin'e verilen desteğin artmasına da neden olabileceğini" söyledi.
 


Karatzogianni ise söz konusu hacker gruplarına dair "Siber savaş alanında herhangi bir eğitim almadılar ve daima beklenmeyen ama önemli ikincil zararlar oluşma riski söz konusu" dedi.

"Kremlin, savaş mazereti olarak kullanabilir"

Siber saldırıların öngörülemeyen sonuçlarının savaştaki tansiyonun daha da artmasına sebep olabileceğini de söyleyen Karagiannopoulos, "Putin, Anonymous'un bir saldırısını mazeret olarak gösterip Batı'nın savaşa dahil olduğunu ileri sürebilir" ifadelerini kullandı.

Kipker, Anonymous gibi kolektifler için bu durumun sorun oluşturduğunu belirterek "Herhangi birini temsil etmiyorlar ve söyledikleri gibi ‘savaş açma' yetkileri yok" dedi.

Akademisyen, bu nedenle Kremlin'in bu hacker'ları Batı'nın ajanları olarak göstermesinin çok kolay olacağını söyledi.



Independent Türkçe, AFP, Bloomberg, Daily Telegraph

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU