Davutoğlu: Altı genel başkan Meclis çoğunluğunun nasıl sağlanacağını önyargısız konuşmalı; bölgesel ittifak mı, ortak listeler mi, sonra gündeme gelir

"Bütün muhalefet partileri, biz de dahil, fedakarlık yapabilmeliyiz. Küçük hesaplar peşinde olmamalıyız"

Fotoğraf: AA

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti ve MHP'nin üzerinde uzlaştığı yeni seçim yasası teklifinin Millet İttifakı'nı bölmeyi hedeflediğini belirterek "Altı genel başkan Meclis çoğunluğunun nasıl sağlanacağını önyargısız konuşmalı; bölgesel ittifak mı, iller bazında ittifak mı, ortak listeler mi, bütün bunlar sonradan seçenek olarak masada tartışılır" ifadelerini kullandı. 

Ahmet Davutoğlu, T24'te Murat Sabuncu'nun sorularını yanıtladı. 

Cumhur İttifakı'nın TBMM'ye sunduğu seçim yasası teklifini değerlendiren Ahmet Davutoğlu, "İktidar taktik savaşlarına başladı. Yeni seçim yasasında siyasi ahlaksızlık var. Gelecek Partisi olarak iktidarın bu yasa ile nereye mayın koyduğunu tek tek inceliyoruz" dedi.

CHP, İYİ Parti, Gelecek Partisi, Saadet Partisi, DEVA Partisive Demokrat Parti ile kurulan masanın Türkiye'ye umut olduğunu belirten Ahmet Davutoğlu "6'lı masa Meclis çoğunluğunu hedeflemeli. Altı genel başkan Meclis çoğunluğunun nasıl sağlanacağını önyargısız konuşmalı; bölgesel ittifak mı, iller bazında ittifak mı, ortak listeler mi, bütün bunlar sonradan seçenek olarak masada tartışılır. Türkiye demokrasisinin çıkarına tutum sergilemeliyiz. Bütün muhalefet partileri, biz de dahil, fedakarlık yapabilmeliyiz. Küçük hesaplar peşinde olmamalıyız. Sabırla, taş üstüne taş koymalıyız" diye konuştu. 
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanlığı seçiminin muhtemelen 2. tura kalacağını, Meclis tablosunun ortaya çıkacağını belirten Gelecek Partisi lideri, "O yüzden Meclis’teki matematik önemli" dedi. 

Türkiye'de muhafazakarlık, laiklik ve milliyetçilik çizgilerinin dönüştüğünü, siyasi partilerin seçimlerden sonra yeniden şekilleneceğini aktaran Davutoğlu, "6'lı masanın en büyük kazancının kutuplaşmaya karşı olması. Birlikteliğimizi sorgulayan seçmene dedim ki; sizin hiç CHP’li komşunuz yok mu, bir deprem olsa birbirinize yardım etmeyecek misiniz?" ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Erdoğan'ın yeni seçim yasası ile kendi ittifakını “bombaladığını” öne süren Davutoğlu, "MHP, Cumhur İttifakı'nın oy kaybını önlemek için muhalefet yapmaya çalışacak" yorumunu yaptı. 

Müslüm Doğan’ın ifadeleri

Davutoğlu, 2015 yılında seçim hükümetinde Kalkınma Bakanı olarak görev yapan ve daha sonra HDP'den istifa eden Müslüm Doğan'ın "HDP'ye 2015 yılında dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından koalisyon teklifi yapıldı" sözlerine de "HDP’ye o dönem koalisyon teklifim olmadı. Seçim hükümeti için bakanlık görüşmesi yaptım" yanıtını verdi.

 

T24

DAHA FAZLA HABER OKU