ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Graham, Putin'e suikast çağrısını yineledi

"Vladimir Putin meşru bir lider değil. O bir savaş suçlusu"

66 yaşındaki Graham, 2016'da ABD Başkanlık seçimlerinde adaylığını açıklamış fakat daha sonra yarıştan çekilmişti (Reuters)

ABD'de Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, bir kez daha Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e suikast çağrısı yaptı.

Çarşamba günü başkent Washington'da basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Graham, muhabirlerden birinin "Putin'e suikast yapılmasına yönelik açıklamanızın arkasında duruyor musunuz?" sorusunu, "Evet. Umarım öyle ya da böyle bir şekilde ortadan kaldırılır. Nasıl indirdikleri umurumda değil. Lahey'e gönderip yargılar mıyız bilemem. Sadece gitmesini istiyorum. Evet, herkesin önünde söylüyorum, John McCain burada olsaydı bence o da aynısını söylerdi" diye yanıtladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Graham, açıklamasında "Putin bir savaş suçlusu. 1930'larda birinin Hitler'e de suikast düzenlemesini isterdim. Dolayısıyla evet, Vladimir Putin meşru bir lider değil. O bir savaş suçlusu" ifadelerini de kullandı.

Senatörün atıfta bulunduğu eski ABD Senatörü John McCain, Putin'e karşı sert açıklamalarıyla gündeme gelmişti. 2018'de kanserden hayatını kaybeden Cumhuriyetçi senatör, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın 2017'de Rusya'ya uygulanan yaptırımları kaldırmaya yönelik planlarını eleştirerek Rus lider için "haydut ve katil" demişti.

Putin'in Ukrayna'ya karşı 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın ardından Graham, ilk defa Putin'e yönelik suikast iması taşıyan mesajını 3 Mart'ta Twitter'dan paylaşmıştı.

Senatör, "Rusya'da bir Brütüs var mı? Rus ordusunda Albay Stauffenberg gibi başarılı biri yok mu? Bu savaşı durdurmanın tek yolu Putin'i ortadan kaldırmak. Bu, ülkeniz ve tüm dünya için çok önemli bir hizmet olacaktır" diye yazmıştı.
 


Graham'ın konuşmasına atıfta bulunduğu Brütüs, Roma İmparatoru Jül Sezar'ın suikastında rol oynamış, Albay Claus von Stauffenberg de 1944'te Hitler'e başarısız bir suikast düzenlemişti.

Senatörün paylaşımı Putin'e suikast çağrısı olarak yorumlanmış ve tepki toplamıştı.

ABD Temsilciler Meclisi üyesi Demokrat Ilhan Omar ve Cumhuriyetçi Senatör Ted Cruz, Graham'ın sözlerini eleştirmişti.



Independent Türkçe, RT, Daily Mail, The Week, NPR

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU