Blinken: Rusya hiç bu kadar izole olmamıştı , biz hiç bu kadar birleşmemiştik

"Ukrayna hava sahasını Rusya'ya kapatmanın tek yolu, NATO'nun bölgeye müdahalesi. Bu da savaşın tüm Avrupa'ya yayılması anlamına gelir"

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, NATO'nun Ukrayna hava sahasını kapatmama kararını, "NATO'nun savaşa müdahalesi savaşın tüm Avrupa'ya yayılması anlamına gelir" diyerek savundu / Fotoğraf: Twitter

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Brüksel'de AB'den meslektaşlarıyla yaptığı toplantının ardından Rusya'nın Ukrayna işgali hakkında konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Blinken, "Rusya hiç bu kadar izole olmamıştı, biz hiç bu kadar birleşmemiştik" dedi.

Blinken Rus birliklerinin "sivillere saldırmak da dahil olmak üzere giderek daha fazla acımasız yöntemler kullandığını" ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı Kremlin'in izlediği politikayı değiştirmemesi halinde daha fazla izole olacağını ve ekonomik sancı yaşayacağını belirtti.

"NATO'nun müdahalesi, savaşın tüm Avrupa'ya yayılması anlamına gelir"

Blinken ayrıca, Ukrayna hava sahasını Rusya'ya kapatmanın tek yolunun NATO'nun bölgeye müdahalesi ile olabileceğini ve bunun da savaşın tüm Avrupa'ya yayılması anlamına geleceğini dile getirdi.

"Ukrayna'nın Rusya'ya karşı savaşı kazanacağına ikna oldum"

Blinken, BBC'ye verdiği demeçte de Rusya-Ukrayna savaşında son durumu değerlendirdi.

Çatışmaların daha ne kadar süreceğini bilemediğini vurgulayan Blinken, "Ukrayna'nın Rusya'ya karşı savaşı kazanacağına ikna oldum" dedi.

Blinken, Ukrayna halkının direnişini takdir ederken, "Eğer Rusya'nın amacı hükümeti yıkmak ve kendi kukla rejimini kurmaksa bunu bir şekilde 45 milyon Ukraynalı reddedecektir" ifadesini kullandı.

Savaşın Rusların planladığı gibi gitmediğine işaret eden Blinken, uluslararası toplumun Ukrayna'ya yardım edebilmek için elinden gelen her şeyi yaparak, Rusya'nın başlattığı savaşı sonlandırmak için baskı uyguladığını kaydetti.

Blinken, Rus güçlerinin giderek artan şekilde sivillere yönelik "acımasız yöntemler" kullandığını vurgulayarak, "Bizi endişelendiren şey savaşın daha da şiddetlenmesidir. Rusya'nın Ukrayna'nın elektrik, su ve doğalgaz şebekelerini hedef aldığını görüyoruz. Bu tarz yöntemleri daha fazla görebiliriz" ifadelerini kullandı.

ABD'nin Rusya'da yönetimi değiştirmek suretiyle Ukrayna'nın işgaline son vermeye çalışmayacağını kaydeden Blinken, bunun kendilerinin işi olmadığını ancak Rus halkının kendi liderliğine karar verebileceği değerlendirmesinde bulundu.

 

AA, DW Türkçe, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU