Stoltenberg: İlerleyen günler Ukrayna için muhtemelen daha kötü olacak

Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşa "daha ağır silahlar" getirmesinin muhtemel olduğunu belirtti

Fotoğraf: Reuters

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya-Ukrayna savaşını görüşmek üzere NATO karargahındaki olağanüstü toplantının ardından basın toplantısı düzenledi.

Ukrayna'daki savaşı, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in savaşı" olarak niteleleyen Stoltenberg, Rusya'nın savaşa "daha ağır silahlar" getirmesinin muhtemel olduğunu belirtti.
Stoltenberg, "Önümüzdeki günler muhtemelen daha kötü olacak. Daha fazla ölüm, daha fazla acı ve daha fazla yıkımla" değerlendirmesinde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"NATO, Rusya'yla savaş istemiyor"

Stoltenberg, "Putin'i bu savaşı derhal durdurmaya, tüm kuvvetlerini koşulsuz Ukrayna'dan çekmeye ve şimdi gerçek diplomasi çabaları girişimine çağırıyoruz" ifadesini kullandı.

NATO'nun, Rusya'yla ilişkisinin artık "uzun vadede temelden değiştiğine" dikkati çeken Stoltenberg şöyle devam etti:

Biz bu çatışmanın bir parçası değiliz ve bunun tırmanıp Ukrayna dışına yayılmamasını sağlama sorumluluğumuz var çünkü bu daha da yıkıcı, daha tehlikeli olur ve daha fazla insan acı çeker. NATO, Rusya'yla savaş istemiyor.

Stoltenberg, bugünkü toplantılara, Avrupa Birliği'nin (AB) yanı sıra Finlandiya ve İsveç'in de katıldığına dikkati çekerek "Rusya'nın saldırganlığına yanıt olarak Finlandiya ve İsveç'le koordinasyon ve bilgi paylaşımımızı güçlendirmeye karar verdik. Her iki ülke de şu anda krizle ilgili tüm NATO istişarelerine katılıyor" dedi.

"NATO, Ukrayna'da uçuşa yasak bölge ilan etmeyecek"

İttifakın Ukrayna'da uçuşa yasak bölge ilan etmeyeceğini veya asker göndermeyeceğini yineleyen Stoltenberg, NATO'nun bu adımı atması durumunda, Avrupa'da tam teşekküllü bir savaşın olabileceği, çok daha fazla ülkenin yer aldığı ve çok daha fazla insani acıya neden olabilecek bir durumla karşılaşılabileceği uyarısında bulundu.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU