Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Soma davasında tebliğnamesini sundu

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, başsavcılığın tebliğnamesine uyarak yerel mahkemenin kararını onarsa, madenin patronu Can Gürkan 2 yıl 6 ay daha hapis yatacak

Soma Katliamı'ndan sonra şehirde madenci şehitliği açıldı / Fotoğraf: Twitter

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin davayla ilgili tebliğnamesini sundu. 

Hapis cezasına onama, mesleki cezaya bozma talebi

Başsavcılık, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yapılan yargılamada 16 Haziran 2021'deki duruşmada madenin patronu Can Gürkan'a verilen 20, Türkiye Kömür İşletmeleri Baş Kontrolörleri Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt'a verilen 12 yıl 6 aylık hapis cezasının onanmasını talep etti.

Tebliğnamede ayrıca, Ormanoğlu ve Kurt'a verilen iki yıl süreyle kontrol teşkilatı başmühendisliği görevini yapmalarının yasaklanması kararının, bu görevin ruhsatnameye bağlı işlerden olmaması gerekçesiyle bozulması istendi. 

Gürkan infaz düzenlemesinden yararlanacak

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın tebliğnamesi, Yargıtay 12. Ceza Dairesi'ne gönderildi.

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, tebliğnameye uyarak kararı onarsa, madenin patronu Can Gürkan, 2020 yılında yapılan infaz düzenlemesinden yararlanacak.

Gürkan'a verilen 20 yıl cezanın infazı yarı yarıya indirilerek 10 yıla düşürülecek. 3 yıl denetimli serbestlik ve Gürkan'ın hapiste kaldığı 4,5 yıl da düşülecek. Cezanın 2 yıl 6 aylık infazı kalacak. 

Ceza onanırsa patron Gürkan, toplamda 7 yıl hapiste kalmış olacak. Gürkan, 301 madencinin her biri için 8 gün hapis yatmış olacak. Öte yandan Gürkan'ın yurtdışına çıkış yasağı da bulunmuyor.

Avukat Aydın: Üç bürokratın verdiği ve vereceği kararın hukuki bir geçerliliği yok

Hayatını kaybeden madenci yakınlarının avukatlarından Derviş Emre Aydın, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın tebliğnamesini değerlendirdi. Avukat Aydın, Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nin daha önce yerel mahkemenin kararını bozarak sanıkların olası kastla öldürme ve yaralama suçundan binlerce yıl hapis cezasına çarptırılması gerektiğine hükmettiğini ancak bu kararı veren heyetin değiştirildiğini hatırlattı. 

Aydın, "Eski Adalet Bakanı ve müsteşarı Kenan İpek, eski Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Mustafa Yapıcı ve eski HSK Genel Sekreteri Fuzuli Aydoğdu Yargıtay 12. Ceza Dairesi'ne atandıktan sonra olası kast kararı bozuldu. Bizim açımızdan üç bürokrat tarafından verilen ve bundan sonraki aşamada verilecek kararın hukuki bir geçerliliği yok" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ne olmuştu?

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 30 Eylül 2020'de, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği, istinafın da onadığı kararı bozmuştu. 12. Ceza Dairesi, sanıkların 'bilinçli taksirle öldürme' suçundan değil, 301 kez olası kastla öldürme ve 162 kez yaralama suçundan cezalandırılması gerektiğini belirtmişti. 

Bu karar, başta facianın yaşandığı Eynez ocağının sahibi Can Gürkan olmak üzere, sanıkların binlerce yıl hapis cezasıyla cezalandırılması demekti.

Yargıtay'ın 30 Eylül 2020'deki bozma kararından sonra duruşma günü beklenirken süreç ağır işledi. 

Bu sırada Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nin üyeleri değişti. Üye değişikliğinden hemen sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 8 Ocak 2021'de 12. Ceza Dairesi'nin 30 Eylül 2020 tarihli kararına itiraz etti. 

İtirazın ardından, 12. Ceza Dairesi'nin yeni üyeleri 10 gün içinde yaklaşık 6 bin sayfalık dosyayı inceledi ve itirazı haklı bularak sanıkların olası kastla öldürme suçundan değil, bilinçli taksirle öldürme suçundan cezalandırılması gerektiğine hükmederek, önceki kararı bozdu.

12. Ceza Dairesi'nin 30 Eylül 2020'deki ilk kararından sonra duruşma günü vermek için 3 aydan fazla bir süre bekleyen Akhisar Ceza Mahkemesi, yeni karardan hemen sonra duruşma günü verdi.

2021 yılının nisan ayında yeniden başlayan yargılamanın sonucunda, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi, madenin patronu Can Gürkan'a bilinçli taksirle öldürme suçundan 20 yıl, aynı suçlamayla Türkiye Kömür İşletmeleri Baş Kontrolörleri Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt'a verilen 12 yıl 6 aylık hapis cezası verdi.  

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU