Rus aktivist müzik grubu Pussy Riot'un kurucusu Nadya Tolokonnikova, Ukraynalı yardım gruplarına göndermek üzere para toplamak için kripto paraya başvurdu.
Aynı zamanda bir protesto sanatçısı olan Tolokonnikova, Rus birliklerin işgali altındaki Ukraynalı gruplara para toplamak için NFT üreticisi Trippy Labs ve merkeziyetsiz otonom organizasyon PleasrDAO'yla ortak oldu.
Ortaklık sonucunda UkraineDAO adı verilen yeni bir merkeziyetsiz organizasyon kuruldu.
Merkeziyetsiz otonom organizasyonlar (DAO) blok zinciri üzerinde belirli kurallar ve akılı sözleşmeler aracılığıyla, bir amaç doğrultusunda kurulan özerk yapılar.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Yeni kurulan organizasyonun amacı da Ukrayna bayrağının yer aldığı 10 bin NFT'yi satışa çıkarmak.
Elde edilen gelir, Kiev'de faaliyet yürüten Return Alive Foundation ve Donbas'ta faaliyet gösteren Proliska adlı derneklere gidecek.
Kripto para sitesi Decrypt'e göre fikir, Pussy Riot ve Tolokonnikova'ya ulaşan bir Web3 meraklısından geldi. Bu kişi Ukraynalı aktivist Alona Shevchenko'ydu.
Shevchenko, "Bir DAO kurmak, uluslararası toplumun ve Web3 topluluğunun dikkatini çekmenin ve Ukrayna halkına ses vermenin iyi bir yolu" dedi:
DAO'lar tam da bunun için var. Gerçek dünyada blok zincirinin gücünden yararlanarak çevrimdışı değişiklik yapmak için…
Tolokonnikova da DAO kurmayı mantıklı bulduğunu söylüyor. Aktivist, "kriptonun sınırsız, izinsiz çalışabildiğini ve itibari paradan çok daha kolay ve hızlı olduğunu" ifade ediyor.
Ukrayna son çatışmalardan önce de kripto para dünyasında adından söz ettirmişti. Zira Ukraynalı yetkililer, ülkeyi kripto para kullanımında dünyanın ilk 5 ülkesinden biri olarak görüyor.
Londra merkezli blok zinciri analiz firması Elliptic'e göre ülkede, çatışmaların başlamasından bu yana kripto para üzerinden milyonlarca dolar toplandı.
Firmanın internet sitesinde yayımlanan analizde şu ifadeler yer aldı:
Ukrayna hükümetine ve orduya destek sağlayan sivil toplum kuruluşları, işgalin başlamasından bu yana kripto para bağışlarıyla 15,5 milyon dolar topladı.
NFT nedir?
Açılımıyla "non-fungible token", Türkçede genellikle "değişimi mümkün olmayan para ya da çip" diye niteleniyor.
NFT'nin özgün ve biricik olması, taklit edilmesi ve kopyalanmasının önüne geçiyor. Bu nedenle dijital varlıkların ve sanat eserlerinin satışında sıklıkla kullanılıyor.
Twitter'daki bir paylaşım, bir sanat eseri ya da bir dijital oyundaki araç gereçler gibi çok farklı türden varlıkların NFT'si üretilip satışa sunulabiliyor.
Bunların sergilendiği ve açık artırmayla satılabidiği dijital pazarlar arasında OpenSea, Decentraland, Rarible ve Nifty Gateway gibi sanal platformlar yer alıyor.
Independent Türkçe, Futurism, Decrypt
Derleyen: Çağla Üren