Rusya'nın uluslararası hukuku ihlal ederek Ukrayna'nın iki bölgesini ayrı cumhuriyetler olarak tanıması ve bölgeye asker göndermesi, ABD, Birleşik Krallık, AB, Avustralya ve Japonya'nın Rusya'yı ve Donetsk ve Luhansk ayrılıkçı bölgeleri hedef alan bir dizi yaptırım açıklamasıyla sonuçlandı. Ancak özellikle Avrupa ve ABD'de politika yapıcıların enerji maliyetleriyle şahlanan enfl asyonla mücadele ettiği bir dönemde açıklanan yaptırımlar Rusya'nın doğalgaz ve petrol sektörünü pas geçiyor. Rusya'nın da enerji tedariğinden kazandığı parayı tehlikeye atma niyeti yok.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Batı, Putin'in imzası sonrası emtia alımlarına devam etti
Enerji ve emtia köşe yazarı Javier Blas, Bloomberg için kaleme aldığı makalede ABD, AB ve İngiltere'nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerini resmen tanımasından sonra geçen 24 saatte toplam 3,5 milyon varil Rus petrolü ve rafine edilmiş petrol ürünü aldığını aktarıyor. Mevcut fiyatlarda bu 350 milyon doların üzerinde bir alım. Ayrıca Blas'a göre Batı yine aynı 24 saat içinde muhtemelen 250 milyon dolarlık da Rus doğalgazı, on milyonlarca dolarlık alüminyum, kömür, nikel, titanyum, altın gibbi diğer emtia alımı yaptı. 24 saatte yapılan alımın toplamı 700 milyon doları aşmış olabilir.
Yaptırımlar sadece küçük bankalara, Sberbank ve VTB listede yok
AB dışişleri bakanları 27 birey ve kuruluşa - aralarında Rus karar vericileri ve ayrılıkçı bölgeleri destekler veren bankalar da bulunuyor - yaptırım açıkladı. Almanya'nın Kuzey Akım 2 projesinin lisansının durdurulması ise Rusya'nın zaten beklediği bir gelişmeydi. İngiltere'nin yaptırım açıkladığı beş bankadan sadece biri - Promsvyazbank - Rusya Merkez Bankası'nın ‘sistematik önem taşıyan kredi kuruluşu' listesinde. Şimdilik listede küçük bankalar olması uzmanlara göre Rusya'nın finansal sistemine kökten bir darbe vurabilecek nitelikte değil. Hatta yaptırımların ardından Rusya'nın en büyük bankaları Sberbank ve VTB'nin hisseleri yükselişe geçti.
Yaptırım listesindeki başka bir banka Rossia zaten 2014'ten bu yana Kremlin yetkilileriyle yakın ilişkileri nedeniyle ABD yaptırım listesinde. Hukuk firması Jenner & Block'tan yaptırım uzmanı Paul Feldberg "Bu çok sınırlı ve hedefl i bir başlangıç, uyarı atışı niteliğinde" diyor ve ekliyor:
Putin muhtemelen umursamayacaktır
Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da önceki gün "Yaptırımlara alışkınız, her halükarda yaptırım uygulayacaklar" demişti.
630 milyar dolar rezervi Rusya'yı yaptırımlara dirençli kılıyor
Uluslararası Finans Enstitüsü'nün ocak ayındaki raporuna göre 2014'ten bu yana ABD tahvil ve dolar rezervlerini çeşitlendirmeye başlayan Rusya'da artık Euro ve altının rezervlerdeki payı dolardan daha fazla. 100 dolara yaklaşan petrol fiyatları ve borç/ GSYH oranının 2021'de yüzde 18 gibi düşük bir düzeyde olması ve 630 milyar dolar büyüklüğünde rezervi Rusya'nın diğer makroekonomik direnç kuvvetleri. Rusya Merkez Bankası verilerine göre rezevlerin 132 milyar doları altın, 498 milyar doları yabancı para rezervlerinden oluşuyor.
AB'den büyük bankalara ne zaman yaptırım geleceği merak konusu. Washington da önümüzdeki dönemde büyük Rus bankaları SWIFT gibi uluslararası ödeme sistemlerinden çıkarmayı değerlendirebilir. Ancak bu ihtimalin çok olası olduğu düşünülmüyor. Konuya yakın kaynaklar ABD'nin önümüzdeki dönemde VTB Bank, Sberbank, VEB ve Gazprombank'ı hedef alan yeni önlemler açıklayabileceğini aktarıyor.
Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) verilerine göre Rusya'da 30 milyar dolara yakın alacağı bulunan Avrupa bankaları olası bir SWIFT yaptırımından en çok etkilenecek finans grubu. Özellikle Avusturya, İtalya ve Fransa bankalarının Rusya'yla en büyük hacimde iş yapan bankalar olduğu belirtiliyor. BIS verilerine göre 2021'in 3. çeyreği itibariyle İtalyan ve Fransız bankaların 25 milyar dolar tahsil edilmemiş alacağı, Avusturya'nın ise 17,5 milyar dolar alacağı bulunuyor. ABD'nin ise 14,7 milyar dolar.
Dünya