Putin'in Ukrayna kararının Avrupa'ya ilk etkisi: Borsalar çöktü, gaz fiyatı yükseldi

Avrupa borsaları Rusya’ya ekonomik yaptırım beklentileri nedeniyle yedi ayın dip seviyesini gördü. Mart vadeli kontratlarda doğalgaz fiyatları güne yüzde 21 artışla başladı

Otomotiv, bankacılık ve finans hisseleri yüzde 2,7 ile yüzde 3,1 arasında düşerek, Avrupa'da en çok gerileyen sektörler oldu / Fotoğraf: AP

Avrupa hisse piyasaları, Rusya'nın Ukrayna'nın ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanıması ve birliklerini bu bölgelerde konuşlandırmasının ardından Batılı devletlerin ekonomik yaptırımlar ile karşılık vereceği beklentileri nedeniyle yedi ayın dip seviyesini gördü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avrupa'nın en büyük şirketlerini takip eden STOXX 600 endeksi art arda dördüncü seansta da düşmeye devam ederek yüzde 1,7 geriledi.

Endeks, Ocak ayının başında gördüğü tüm zamanların zirve seviyesinden yaklaşık yüzde 10 geriledi.

Almanya'nın DAX endeksi, Almanya'nın Rusya'dan gelen doğalgaz sevkiyatına bağımlı olması ve petrol fiyatlarındaki yükselişe rağmen endekste enerji şirketlerinin yer almamasıyla en büyük düşüşü kaydederek yüzde 2,2 geriledi.

Daha geniş kapsamlı olan euro bölgesi borsaları endeksi yüzde 2,1 gerilerken, İngiltere'nin emtia ağırlıklı FTSE 100 endeksi yüzde 1,2 geriledi.

Yatırımcılar, ABD ve Batılı ülkelerin bugün Rusya'ya karşı uygulanacak ağır yaptırımları açıklayacağı beklentileriyle altın ve devlet tahvilleri gibi güvenli liman varlıklara yöneldi.

Petrol fiyatları, sevkiyatlarda kesinti görülebileceği endişeleriyle yükseldi. Brent ham petrolünün varil fiyatı 97,67 dolar ile Eylül 2014'ten bu yana görülen en yüksek seviyeye yükseldi.

Enerji hisseleri destek bularak yüzde 0,7 yükselirken, piyasalarda yükselen emtia fiyatlarının enflasyon risklerini kuvvetlendirebileceği yönünde endişeler görüldü.

Otomotiv, bankacılık ve finans hisseleri yüzde 2,7 ile yüzde 3,1 arasında düşerek, Avrupa'da en çok gerileyen sektörler oldu.

Avrupa'da gaz fiyatları yükseldi

Rusya ile Ukrayna arasında artan gerilimin ardından Avrupa'da mart vadeli kontratlarda doğalgaz fiyatları güne yüzde 21 artışla başladı.

Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğalgaz ticaret noktası TTF'de işlem gören mart vadeli kontratların fiyatı dün megavatsaat başına 72 eurodan kapanmıştı.

Söz konusu kontratların fiyatı dünkü kapanışa göre yüzde 21 artarak güne 87 eurodan başladı. Mart vadeli doğalgaz kontratları Türkiye saatiyle 11.55'te ise 78 euro seviyesinde işlem gördü.

Gaz fiyatlarındaki yükselişte, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, dün Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasına dair kararnameyi imzalaması ve ABD ile AB'nin gelişmeleri kınayarak yaptırımlar konusunda adım atacağını duyurması etkili oldu.

AB ülkeleri, mevcut durumda doğalgaz ihtiyacının yüzde 90'ını ithal ediyor. Rusya, Avrupa'ya en fazla doğal gaz tedarik eden ülke konumunda bulunuyor.

Petrol fiyatları 100 dolara yaklaştı, 2014'ten bu yana zirveyi gördü

Petrol fiyatları, Rusya'nın Ukrayna'dan bağımsızlığını ilan etmiş olan Donetsk ve Luhansk bölgelerine askeri birlik göndermesinin ardından kuvvetlenen arz endişeleriyle yükseldi ve 2014'ten bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Ham petrol ticaretine aracılık eden PVM şirketinde görevli Tamas Varga, "Varil fiyatının 100 doların üzerine çıkabileceği beklentileri oldukça kuvvetlendi. Krizin derinleşeceğini öngörenler bu yönde pozisyon almışlardı" dedi.

Brent ham petrolü yüzde 3,7 artarak 98,87 dolara yükseldi. Brent, gün içerisinde 2014' ten bu yana görülen en yüksek seviye olan 99.38 dolara kadar yükselmişti.

ABD hafif ham petrolü yüzde 4,8 artarak 95,48 dolara yükseldi. Cuma günü ise 96 dolar ile yine 2014'ten bu yana görülen en yüksek seviyeyi görmüştü. ABD piyasaları dün resmi tatil nedeniyle kapalı olduğu için fiyat oluşmadı.

Koronavirüs salgın hastalığı sonrasında talep toparlanarak artarken, arzın baskı altında kalmasıyla zaten yükseliş görülen petrol fiyatları, Ukrayna krizinden de destek buldu.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve birlikte hareket eden ülkelerin oluşturduğu OPEC+ arzın daha hızlı artırılması çağrılarına karşı direnmişti.

Nijerya petrol bakanı, OPEC+'ın üretim artışına gerek olmadığı yönündeki görüşünü tekrar dile getirerek ve İran'ın Batılı devletlerle 2015'te imzalamış olduğu ancak işlevini yitirmiş olan nükleer anlaşmasının yeniden devreye alınma ihtimalini hatırlattı.

İran ile Batılı devletler arasındaki anlaşmanın yeniden devreye alınması için müzakereler devam ediyor. Anlaşmanın tekrar devreye alınması İran'ın petrol ihracatını günde 1 milyon varil artacağı tahmin ediliyor.

 

Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU