Büyük kuraklık "hayalet köyü" ortaya çıkardı

İspanya'nın kuzeybatısında yer alan Galiçya bölgesindeki Aceredo köyü yeniden ortaya çıktı

Eski Aceredo köyünün genel görünüşü (Reuters)

İspanya'nın Portekiz sınırındaki bir barajın boşalmasına yol açan büyük kuraklığın ardından 30 yıldır rezervin altında yatan bir hayalet köy yeniden ortaya çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkenin kuzeybatısında yer alan Galiçya bölgesindeki Aceredo köyü, bölgenin bir rezerve yer açmak için sular altında bırakıldığı 1992'den bu yana ilk kez Limia nehrinin altından çıkarak yeniden görünür hale geldi.

İspanya Çevre Bakanlığı'ndan bir kaynak, gelecek haftalarda daha da kötüleşebilecek bir kuraklığın ardından, Alto Lindoso rezervinin mevcut kapasitesinin yüzde 15'inde kaldığı uyarısında bulundu.

A Coruna'dan 65 yaşındaki Maximino Perez Romero, "Sanki film izliyorum. Hüzünlü hissediyorum" dedi.

Benim hissiyatım, kuraklık ve iklim değişikliği gibi şeyler nedeniyle yıllar içinde gerçekleşecek şeyin bu olacağı yönünde.

Ürkütücü kalıntılar çok sayıda turisti cezbetti. Turistlerin çoğu, yarısı çökmüş çatıların altında arama yaparken bir zamanlar kapıları ya da kirişleri oluşturan birçok enkazı veya eskiden kafe olan bir yapının iskeleti önündeki şişe yığınlarını ortaya çıkardı.

Enkazın arasında, borusundan hâlâ su akan eski bir içme suyu çeşmesi ve metruk bir duvarın yanında pas tutmuş eski bir araba da var.
 

ispanya.jpg

1990'larda Limia nehrinin suları altında kalan eski Aceredo köyündeki bir evin çatısı (Reuters)

Aceredo'nun da içinde bulunduğu bölgenin belediye başkanı, durumun son aylarda, özellikle de ocakta az yağış görülmesinden kaynaklandığını söyledi.

Maria del Carmen Yanez durumun, rezervuarı yöneten Portekizli elektrik kuruluşu EDP'nin “epey saldırgan sömürüsü” nedeniyle daha da kötüleştiğini de sözlerine ekledi.

Portekiz hükümeti, kuraklığa karşı 1 Şubat'ta Alto Lindoso da dahil 6 barajda elektrik üretimi ve sulama için su kullanımının neredeyse tamamen durdurulmasını emretmişti.
 

ispanya2.jpg

Devam eden kuraklık sırasında Limia nehrinden bir çatı su yüzeyine çıktı (Reuters)


Reuters'e göre EDP, düşük rezerv seviyelerinin kuraklıktan kaynaklandığını söylerken, su kaynaklarını "verimli" yönettiklerini ve bunların asgari gereksinimlerin üzerinde olduğunu da belirtti.

Söz konusu olay, geçen yıl İspanya'nın batısındaki birkaç köyün barajların kullanımı yüzünden Iberdola'daki göl sularının çabucak tüketilmesinden şikayetçi olmasının ardından yaşandı

Çevre Bakanlığı'ndan alınan en son verilere göre ülkenin rezervleri, kapasitelerinin yüzde 44'ünde. Bu oran, son 10 yıldaki yüzde 61'lik ortalamanın hayli altında olsa bile hâlâ 2018'deki kuraklıkta kaydedilen seviyelerin üzerinde.
 

ispanya3.jpg

​​​​​​​Kuraklık nedeniyle bazı noktalarda çamurlu zemini çatlamış haldeki bir evin içi (Reuters)


Bakanlıktan bir kaynak, Reuters'a yaptığı açıklamada, kuraklık göstergelerinin gelecek haftalarda muhtemel bir kötüleşmeye işaret ettiğini fakat ülke genelini etkileyecek bir sorun tespit edilmediğini söyledi.

Aceredo'da çalışmış Lobioslu eski bir inşaat işçisi olan Jose Alvarez, şöyle dedi:

Korkunç bir şey fakat durum bu. Hayat böyle.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU